Langs de Regge op ontdekkingstocht

Algemeen

Landgoed Schuilenburg is een bekende havezate en elk jaar gastheer van het Zunnewendefestival. Gelegen aan de Regge is het een ideaal vertrekpunt van fluisterbootjes voor een tocht door dit mooie landschap.

Door Annemieke van Ipenburg/Tekststroom

Hellendoorn - Naast alle andere activiteiten zijn ze nu gps-spellen aan het ontwikkelen om hun bezoekers de omgeving nog beter te laten ontdekken. “De gps leidt je in ongeveer een uur over de Regge en laat je stoppen bij gemarkeerde punten,” vertelt Irma Wevers, een van de projectleden. “Hier moet je een vraag beantwoorden of opdracht uitvoeren en dan ga je weer verder.”

Naast de tocht over water, hebben ze vier gps-tochten over land. Ieder met een eigen thema: detective, virus, ontmaskering en teamwork. “De tochten over land duren tussen de 1,5 en 2,5 uur. Ze zijn met kleine groepjes van 4 tot 6 personen te spelen, individueel als groep, maar ook met meerdere groepjes tegen elkaar. We hopen op deze manier meer jongeren te trekken en betrekken ze actief bij de ontwikkeling van de spellen en de vraag hoe we de geschiedenis op een goede manier echt in beeld kunnen brengen.”

Heel andere manier

Door mensen op deze manier kennis te laten maken met het landgoed en de omgeving, maakt dat ze op plekken komen waar ze anders niet komen. “Ik ben hier heel bekend en wandel veel, maar bij het uitzetten van de tochten kwam ik op plaatsen die ik nog nooit gezien had! Je gaat ook op een heel andere manier naar je omgeving kijken. Het is natuurlijk al anders of je langs het water wandelt of er op vaart, maar omdat je aandacht gericht ergens naar gestuurd wordt, kijk je op een nog andere manier. Ik vond het geweldig, zo is het zelfs leuk voor mensen die deze omgeving kennen als hun broekzak.”

Informatiecentrum

“We zijn al een tijdje bezig met het bouwen van een informatiecentrum bij Schuilenburg, omdat we bezoekers meer actief willen betrekken bij het landgoed. We willen graag de historie van deze locatie benadrukken, waar wegen en water samen komen, de geschiedenis meer in beeld brengen. Zo weet bijna niemand dat hier drie keer een gebouw heeft gestaan en dat dat drie keer ter ziele is gegaan. Maar er zijn nog zoveel overblijfselen te vinden. We hebben onze plannen ingediend bij LEADER en kwamen in aanmerking voor een subsidie. Zo konden we dit jaar aan de slag en binnenkort kunnen de eerste land-gps-tochten geboekt worden. In het informatiecentrum komen ook lezingen en workshops.”

Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 1 uur geleden
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 19 uur geleden
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17