<p>Wel aanpassingen, maar er kon worden gelopen en er was zelfs publiek om de lopers aan te moedigen.</p>

Wel aanpassingen, maar er kon worden gelopen en er was zelfs publiek om de lopers aan te moedigen.

‘Hardloopweekend Haarle geslaagd’

De organisatie van het Hardloopweekend Haarle kijkt terug op een geslaagd evenement. Vooraf werden diverse maatregelen genomen om het weekend veilig en volgens de regels te laten verlopen. Zo was er een corona-check bij de trail van zaterdag, was de catering buiten en geen prijsuitreiking.

HAARLE - “We zijn blij met de vele complimenten van de lopers en de vrijwilligers”, aldus de organisatie. “Er heerste een gevoel van blijdschap en opluchting bij velen, omdat er gelukkig toch ‘gewoon’ weer gelopen kon worden. En natuurlijk, het weer en ook de herfstsfeer in het bos en op de heide werkten mee aan het goede gevoel.”

Aan de Haarlerbergtrail van zaterdag telde bijna 200 deelnemers. Vanwege coronamaatregelen niet het maximum aantal en geen buitenlandse lopers. De lopers kregen een door hoogteverschillen zwaar, doch goed beloopbaar parkoers van 22 of 30 km te overwinnen. Deze voerde over zandwegen en -paden van de Sprengenberg, de Holterberg, de Noetselerberg en tenslotte de Haarlerberg. Onderweg waren twee eet/drinkposten ingericht. Daarvan werd goed gebruik gemaakt. Start- en eindpunt was De Veldkamp, midden in Haarle, alwaar de lopers vooraf koffie en achteraf snert werd geserveerd.
“Hoewel het geen wedstrijd betrof, werd er flink doorgelopen. De snelste man op de 22 km, Rik Wemmenhove uit Nijverdal, deed er slechts 1 uur en 33 minuten over, terwijl twee vrouwen, Gonny Homma uit Heino en Irene Eektimmerman uit Raalte, deze afstand nog net binnen de 2 uur aflegden. Op de 30 km was Dianne Keur uit Zoetermeer met een onwaarschijnlijke tijd van 2 uur en iets meer dan 19 minuten de allersnelste. Ze werd echter nog voorafgegaan door een viertal mannen. Van deze kilometervreters was Edwin Wentink uit Enschede net wat rapper dan Eli Nahuis en Robin te Wierik (beide met Haarlese roots). Hij deed er nog 10 minuten korter over.”


Er werd gelopen over zandwegen en -paden. 

De Haarlerbergloop van zondag met de afstanden 1, 2, 5 en 10 km, is anders dan de trail een wedstrijdloop. De 2, 5 en 10 zijn onderdeel van het Sallands Crosscircuit dat vorige week in Raalte van start is gegaan. Met een totale deelname van 479 lopers werd de Haarlerbergloop minder goed bezocht dan in voorgaande jaren. “Hoewel Corona daar een grote rol in zal hebben gespeeld, lijkt het animo voor de ‘kortere’ wedstrijdlopen de laatste jaren sowieso wat af te nemen en deels te verschuiven naar de duurlopen. De hausse van de jaren 2013-2016, toen rond de duizend wedstrijdlopers in Haarle verschenen, lijkt een beetje over te zijn. Enerzijds jammer, maar naar die aantallen streven we niet echt. Een lichte toename als alles weer ‘normaal’ is, is echter wel wenselijk. Sowieso waren er rondom de loop minder mensen op de been, en daar hadden we ook bewust op aan gestuurd. We hebben zelfs overwogen om het nooddraaiboek van vorig jaar weer stal te halen.” In dat nooddraaiboek waren onder meer een gespreide start opgenomen en ook publiek was daarbij niet toegestaan. Dit scenario was dit jaar niet nodig. Er was zelfs de mogelijkheid voor publiek om de lopers aan te moedigen
“We hopen dat we volgend jaar weer een loopweekend zonder beperkingen kunnen organiseren, waarin iedereen weer welkom is. Het wordt dan wel een week eerder, dus het eerste weekend van november. Schrijf maar vast op. Maar eerst nog de lopen van het Sallands Crosscircuit van dit jaar. We hopen dat het allemaal doorgaat.”

Winnaars zondag

1 km: Ninthe Cents, Famke Duteweerd, Wout Hofstee en Wout Blom
2 km: Yvet Heerink, Naëll Huijsmans, Tim Moes en Tristan de Haan
5 km: Linda Ooms, Mey Low, Luca Poppe en Jacob Kortland
10 km: Sarah-Lynn Reuver, Irene Kalter, Arne Mulder en Johan Kats

Meer berichten
 
Auto zoeker