De nieuwe wethouders Annemarie en Egbert en op de andere foto Gea en Peter, stellen zich graag voor aan de gemeenteraad, maar vooral ook aan alle inwoners van de gemeente Hellendoorn. Ze gaan er alles aan doen onze gemeente nog mooier te maken.
De nieuwe wethouders Annemarie en Egbert en op de andere foto Gea en Peter, stellen zich graag voor aan de gemeenteraad, maar vooral ook aan alle inwoners van de gemeente Hellendoorn. Ze gaan er alles aan doen onze gemeente nog mooier te maken.

‘Raad moet nog wel akkoord gaan’

Algemeen

HELLENDOORN - Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart kwam Lokaal Hellendoorn als grote winnaar uit bus. Na het ‘informeren’ en ‘formeren’ zijn de kandidaat-wethouders voor het nieuw te vormen college van burgemeester en wethouders klaar zich te presenteren.

“Ja, 23 mei gaat het gebeuren”, zegt Annemarie Dubbink met een grote lach. “Dan presenteren de kandidaat-wethouders zichzelf en het akkoord aan de raad. En dan is het aan de raad om alles goed te keuren. Op de vraag of ze kans lopen dat de raad ‘nee’ zegt, moet ze wel lachen. “Dat zou wel heel bijzonder zijn, want dan zou een deel van onze eigen achterban het er niet mee eens zijn. Bedenkingen bij een bepaalde persoon zou natuurlijk nog kunnen, maar dat moet dan wel goed onderbouwd zijn. Volgens mij hebben wij nu de juiste personen op de juiste plekken.”

Annemarie Dubbink

Annemarie haalde als lijsttrekker met Lokaal Hellendoorn 13 van de 25 zetels tijdens de verkiezingen, een absolute meerderheid. “We zijn natuurlijk nog steeds erg blij met deze verkiezingsuitslag, maar we willen vooral als één team samenwerken. We hebben een akkoord op hoofdlijnen, waarvoor we in de loop van de tijd de inbreng van alle partijen, inwoners, inwoners en maatschappelijke organisaties verwachten. We gaan er zeker geen ‘one-man-show’ van maken.” Als enige nieuwe wethouder is Annemarie de afgelopen vier jaar politiek betrokken geweest in de gemeente Hellendoorn. Ze had niet het vooropgezette plan wethouder te worden, maar vindt het leuk dat dit zo op haar pad is gekomen. “Ik vind het mooi dat ik op lokaal niveau iets kan betekenen voor mijn eigen gemeente.”

Gea Oord

Helemaal nieuw in de politiek is Gea Oord. Zij woont sinds 1999 in Haarle en heeft daar diverse vrijwilligersfuncties vervuld. “In Haarle kennen wel wat mensen mij, in de rest van de gemeente waarschijnlijk niet zo”, zegt ze. “Maar ik voel me hier helemaal thuis, ben een echte ‘plattelandse’ en ik ga mijn best doen een goede wethouder te zijn”, vervolgt ze met een lach. “Het is wel bijzonder dat dit op mijn pad kwam. Ik werkte als register accountant en vorig jaar begon het bij mij te kriebelen. Ik vroeg me af of ik dit nog jaren wilde doen. Toen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen de zoektocht naar wethouders van start ging, heb ik gesolliciteerd. Ik heb dan misschien geen politieke ervaring, maar wel bestuurlijke. Ik moet me nog verder inlezen, maar weet wel hoe alle partijen erin staan en wat er speelt op de vraagstukken die ik als wethouder op mijn bord krijg in het kader van ruimtelijke ordening. Het belangrijkste is denk ik op dit moment dat ik er enorm veel zin in heb en er van overtuigd ben dat we als een team aan de slag gaan.”

Peter Lage Venterink

Voor GroenLinks versterkt Peter Lage Venterink het team van wethouders. Hij is betrekkelijk nieuw in de Hellendoornse politiek (hij zat de afgelopen twee jaar in de schaduwfractie), maar heeft ruimschoots ervaring opgedaan in andere gemeenten. Daarnaast heeft hij 37 jaar ambtelijke werkervaring bij diverse gemeenten en het waterschap. “Ik heb altijd voor het openbaar bestuur gewerkt en vind het mooi dat ik nu mijn loopbaan af kan sluiten als wethouder”, vertelt Peter. “Binnen de gemeente Hellendoorn ben ik waarschijnlijk nog niet zo’n bekende figuur, maar dat begint te veranderen, want ik ben nu zo’n drie jaar trouwambtenaar hier. Wat ik erg leuk vind om te doen. Ik verheug me op de samenwerking met de andere wethouders, maar natuurlijk ook met de raad. Alle partijen zijn daarbij even belangrijk. Wij moeten de raadsleden in de positie brengen dat zij hun werk kunnen doen in het belang van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties.”

Egbert Nijenbanning

Namens de VVD neemt Egbert plaats in het college. Vlak voor de verkiezingen kwam hij in Hellendoorn wonen en kon nog net mee op de kieslijst. “In Stadskanaal was ik politiek actief voor de VVD en daar wilde ik hier graag mee verder gaan. Ik kwam hierover met Joost ter Horst, fractievoorzitter, in gesprek en op een gegeven moment werd mij gevraagd of ik eventueel iets voelde voor het wethouderschap. Daar zat ik in Stadskanaal dicht tegenaan, maar dat paste toen niet in mijn situatie. Nu gelukkig wel. Ik vind het mooi dat wij op deze manier, via de politiek, de gemeentelijke stem kunnen laten horen.” Egbert heeft veel werkervaring opgedaan bij gemeenten en Rijkswaterstaat. “Ik heb heel dicht bij colleges gewerkt, dus ik weet hoe het eraan toe gaat. Het lijkt mij een geweldige ervaring dit nu van de andere kant te ervaren. En dat ik al mijn kennis en ervaring los kan laten op mijn portefeuille.”

Beëdiging

De kandidaten worden maandag 23 mei, na goedkeuring van de gemeenteraad, officieel beëdigd als nieuwe wethouders tijdens een speciale raadsvergadering.

Vrijdag 20 mei hebben veel inwoners en ondernemers hartelijk afscheid genomen van de huidige wethouders, tijdens een receptie.

René en José geflankeerd door hun zonen, voor hun bedrijfspand in Haarle. Trots dat ze al 25 jaar met veel plezier dit bedrijf runnen.
'Zijn trots op wat we bereikt hebben' 5 uur geleden
Afbeelding
LSVN houdt weer een Straat- en wijktoernooi 7 uur geleden
Afbeelding
Twee keer goud voor G.V. Fysion in regiofinale 9 uur geleden
Afbeelding
Ashley en Fayèn turnen individuele finale 9 uur geleden
Afbeelding
Goede prestaties, geen kans op medailles door een tekort aan juryleden 9 uur geleden
Senioren dames en jeugd heren
Veel medailles voor springers G.V. Fysion 10 uur geleden
Afbeelding
Column: Eigendomsverkrijging door verjaring 13 uur geleden
Afbeelding
Mooie opening WK Enduro voor Kaiya Brouwer 14 uur geleden