Zwembadjes zijn leuk voor de kinderen, maar als we er allemaal eentje opzetten is er te weinig water.
Zwembadjes zijn leuk voor de kinderen, maar als we er allemaal eentje opzetten is er te weinig water. Foto: Shutterstock

Vitens: rustig aan met kostbaar water

Algemeen

TWENTE - De zomer verloopt nu al warm en relatief droog. Dit levert een uitdaging op voor waterbedrijf Vitens. Het waterverbruik ligt immers een stuk hoger in de zomer, terwijl de aanvoer van water door regenval beperkt is. Het is daarom belangrijk dat we allemaal ons beetje doen om problemen te voorkomen. Vitens is nu gestart met een nieuwe campagne om spaarzaam drinkwatergebruik te stimuleren.

Onder het motto: “Met zijn allen wijs met water” gaat Vitens samen met andere partijen zoals provincies, gemeenten en waterschappen haar klanten voorzien van tips en adviezen om de vraag naar drinkwater tijdens warme dagen niet zo hard te laten stijgen. Er is in de samenleving de nodige zorg over de drinkwatervoorziening en beschikbaarheid tijdens dit soort droge periodes. In de afgelopen jaren heeft Vitens juist tijdens de zomerperiode het verbruik van drinkwater zien toenemen, waarbij bij hele warme dagen het gebruik extreem toenam. Daarom wijst Vitens haar klanten erop dat het voor nu en in de toekomst noodzakelijk is om bewuster om te gaan met drinkwater.  

Wanneer er door droogte en op hele warme dagen minder grondwater gewonnen kan worden komt het voor dat de waterdruk uit kraan, douche of WC daalt zodat met iets minder druk iedereen nog steeds drinkwater kan krijgen. Op sommige plekken dus minder waterdruk, om te voorkomen dat er elders géén water uit de kraan zou komen. Vitens doet dit door lokaal iets minder water te leveren of door andere routes te kiezen bij het distributienet en drinkwaterleidingen vanaf plekken waar nog voldoende drinkwater gewonnen en gezuiverd kan worden.

In onder meer advertenties in de regionale media geeft Vitens in samenwerking met provincies concrete tips om bewust om te gaan met drinkwater tijdens de zomermaanden. En niet alleen via advertenties vraagt Vitens aandacht voor drinkwater. Op de website van Vitens (www.vitens.nl), in hun nieuwsbrieven aan klanten in met berichtgeving in de media krijgen burgers met animaties, infographics en filmpjes bruikbare tips voor met name tuin, douche en zwembadwater. Deze tips zijn: 1. Sproei de tuin niet. 2. Douche zo kort mogelijk. 3. Vul geen zwembaden. 4. Zet de wasmachine ’s nachts aan. En 5. Stel het wassen van de auto uit. Wel benadrukken zij om voldoende te blijven drinken én de handen regelmatig te wassen.

“Bij Vitens zijn wij uiteraard voorbereid op de extra watervraag en zorgen we dat productielocaties op volle capaciteit draaien. Het verdelen van het drinkwater over onze gebieden wordt voortdurend gemonitord. Ook stellen wij werkzaamheden uit, die mogelijk extra druk geeft op ons leidingnetwerk en capaciteit. Dus bij extreme dagen draaien wij echt op volle toeren en maar vragen wij onze klanten ook om bewust om te gaan met drinkwater”, aldus het bedrijf.

Afbeelding
Vijf films te zien in meivakantie bij ZINema 1 uur geleden
Afbeelding
SVVN speelt gelijk tegen Wilhelminaschool: 0-0 5 uur geleden
Afbeelding
Hertruiters springen zich in de prijzen 15 uur geleden
Het begin van Koningsdag vorig jaar. Na de opening door Ewald Aaltink en de burgemeester kon het feest echt beginnen.
Volop vertier tijdens Koningsdag Nijverdal 21 apr, 18:17
Overal in de gemeente zijn volop activiteiten voor kinderen én volwassenen.
Koningsdag Marle 21 apr, 14:16
Afbeelding
Winkelen bij Voedselbank Hellendoorn 21 apr, 11:46
Naast alle activiteiten buiten, is er binnen in de HOi-studio van alles te beleven.
Koningsdag bij HOi is 'Samen Oranje' 21 apr, 10:10
Afbeelding
Eschlanderkapel Hellendoorn organiseert een fietstocht voor de hele familie 20 apr, 19:26