De heren laten zich lekker gaan om een ludieke teamfoto bij de perswand te maken, vóór ze aan de bak moeten. Ze hebben er duidelijk zin in!
De heren laten zich lekker gaan om een ludieke teamfoto bij de perswand te maken, vóór ze aan de bak moeten. Ze hebben er duidelijk zin in!

‘We hebben onze doelen wel behaald’

Algemeen

NIJVERDAL - Teamgym staat in Nederland nog in de kinderschoenen, maar met name in de Scandinavische landen is het erg populair. Afgelopen weekend vond Europees Kampioenschap plaats in Luxemburg en nam het Nederlandse team het op tegen een sterk deelnemersveld.

Nijverdaller Yusuf Can Figengül beoefent deze sport al veertien jaar en zag het EK met veel plezier tegemoet. “Je weet dat je het moet opnemen tegen heel sterke tegenstanders en we hadden er op voorhand rekening mee gehouden dat we geen podiumplek zouden bemachtigen”, vertelt hij vlak voor de herenteams aan de finale beginnen. “We deden vooral mee om ervaring op te bouwen die we mee kunnen geven aan de volgende generatie. Het maakte ons niet uit op welke plek we zouden eindigen, zolang we maar wel onze eigen doelen zouden behalen. De finale was eigenlijk alleen haalbaar als wij een perfecte dag hadden en de andere teams niet. Nou, dat bleek niet het geval”, zegt hij met een wrange lach.

Reserve

Tot Yusufs grote teleurstelling kon hij zelf niet aan de kwalificatie meedoen. “Ik heb al een paar maanden last van mijn knie, maar ik kon er wel mee turnen. Ook in Luxemburg ging het redelijk goed, tot de dag van de kwalificatie. Tijdens de warming up had ik zo veel pijn dat ik heb moeten besluiten niet mee te doen. Dat was wel even een heel moeilijk moment. Niet alleen voor mezelf, maar voor het hele team. Vier minuten voor we op moesten werd onze reserveman ‘geactiveerd’ en dat betekende ook posities van andere teamleden aanpassen. We hebben er natuurlijk wel allemaal even hard voor getraind, maar als je op het laatste moment als reserve in actie moet komen, is dat wel even schakelen. En als je dan ziet wat voor chaos we hadden achter de schermen en de prestatie die ze vervolgens neerzetten... petje af!”


Yusuf Can tijdens het EK in 2018 toen hij wel in actie kon komen. Dit jaar heeft hij zijn team enthousiast aangemoedigd. 

Teamgym is een aparte discipline binnen de gymsport. Wedstrijden bestaan uit drie onderdelen: vloer, tumblingbaan en trampoline. “Tijdens de vloeroefening voer je met het hele team een dans uit met gymnastische en acrobatische elementen, zoals bijvoorbeeld een arabier of flikflak. Belangrijk is dat we dat als team synchroon doen en alle onderdelen heel netjes uitvoeren. Op de tumblingbaan en de trampoline laten zes teamleden drie series sprongen zien, waarvan één serie een verplichte serie is. Alle teamleden moeten dan dezelfde sprong laten zien. In de overige series kan elk teamlid laten zien waarin hij het beste is. Zo kan de ene turner heel goed salto’s en de andere heel goed flikflak met schroef, ik noem maar wat. Het is de bedoeling dat zo’n sprongserie opbouwend in moeilijkheid is, dus de eerste voert de ‘makkelijkste’ sprong uit en de laatste de ‘moeilijkste’. Bij het springen hebben we dan nog de verplichting dat we minimaal één keer over de pegasus (bok) moeten springen.”

Doelen

Hoewel ze niet voor een podiumplek gingen, hadden ze zichzelf wel doelen gesteld. “We wilden natuurlijk graag de nodige ervaring opdoen, die wij weer kunnen doorgeven aan turners die na ons komen. Daarnaast hadden we bepaalde doelen gesteld, zoals alle onderdelen strak uitvoeren en allemaal goede landingen. Nou, die doelen hebben we zeker behaald! Voor elk onderdeel hebben we onder de gegeven omstandigheden het hoogst haalbare gehaald.”

Yusuf wilde met het EK zijn teamgym loopbaan afsluiten, maar door zijn blessure liep het allemaal anders. “Ik heb er veertien jaar veel voor opzij gezet en vond dit een mooie afsluiting. Nu twijfel ik...”

Afbeelding
'Wij willen een gezellige kerstborrel' 14 uur geleden
Afbeelding
'Het is ontzettend leuk om te doen' 18 uur geleden
Afbeelding
SamenZijn weer op HOi fm 20 uur geleden
Afbeelding
'Je komt makkelijk in de verleiding' 22 uur geleden
Afbeelding
La Syndicaliste: schokkend en waargebeurd verhaal 2 dec., 19:24
Afbeelding
Midwinterhoornwandeling 2 dec., 17:44
Afbeelding
Open avond Kring Kunst in de Kamer Nijverdal 2 dec., 12:08
Afbeelding
Komt SOS met vervolg symposium? 2 dec., 10:10