Op bezoek bij de burgemeester, want de topprestatie van deze dames verdient een echte huldiging in het Huis van Cultuur en Bestuur.
Op bezoek bij de burgemeester, want de topprestatie van deze dames verdient een echte huldiging in het Huis van Cultuur en Bestuur.

‘Kunnen zo goed onze energie kwijt’

Algemeen

HELLENDOORN - Je wordt tweede op de wereldkampioenschappen en vervolgens Europees kampioen en toch weet bijna niemand dat cheerleaden een op zichzelf staande sport is. Voor de meeste mensen zijn cheerleaders de enthousiaste dames met pompons die langs de kant van het veld hun team naar de overwinning juichen.

Iris en Sarice Markslag en Mevy Lumamuly weten wel beter. Zij trainen drie keer per week in Heerenveen bij Dutch Athletics Elite en wonnen met hun All Girl Elite team een zilveren medaille bij de wereldkampioenschappen in Amerika en vervolgens een gouden plak in Athene bij de Europese kampioenschappen.

Hellendoorn

Sarice begon in 2014 bij de Ultimate Stunt Cheersquad in Hellendoorn. “Dat was een leuke tijd”, vertelt ze. Met de USC ben ik twee keer in Amerika geweest voor de wereldkampioenschappen en we zijn eerste, tweede en derde op de Europese kampioenschappen geworden. Vrijwel altijd met Friesland als grote concurrent.” De meiden lachen.

“Wij hadden soms wel geluk, als we wonnen”, zegt Mevy. “Dan voerde Friesland bijvoorbeeld een verboden stunt uit. In onze klasse mag je geen losse salto maken en dat deden zij dan wel, volgens de jury. Dat kost je punten, hoe goed je de stunt ook uitvoert. Veiligheid staat voorop tijdens de wedstrijden.”

Sarice heeft Iris en Mevy een tijdje getraind in Hellendoorn. “De USC viel op een gegeven moment uit elkaar, dus zijn we allemaal gestopt”, zegt Sarice. “Ik ben gestopt, omdat ik iets anders wilde doen en ben een tijd gaan waterpoloën”, zegt Iris. “Op een gegeven moment begon het bij weer zo te kriebelen, dat ik op zoek ben gegaan naar een andere vereniging”, gaat Sarice verder. “Iris en Mevy trainden inmiddels bij onze grote concurrent in Heerenveen en hebben mij overgehaald daar ook naar toe te gaan. Dat beviel zo goed dat we nu elke week drie keer per week samen naar Heerenveen rijden.”

“En vaak rijdt er ook nog een cheerleader uit Hengelo mee”, vult Mevy aan. “Iris en ik hebben nog geen rijbewijs, maar het werkt zo prima. Nu, na het Europees kampioenschap, hebben wel wat cheerleaders gezegd dat ze stoppen, dus we moeten even kijken wat er overblijft.”

“Ze willen in Hellendoorn weer beginnen met een cheerleading team”, zegt Sarice. “Maar we weten nog niet precies hoe of wat. Als ik het goed begrepen heb, starten ze onder de vlag van turnschool Rijssen, maar ik weet niet precies hoe ik dat voor me moet zien.”

“Het lijkt misschien logisch dat wij dan daar naar toe gaan, maar dat hangt wel van hun niveau af”, zegt Mevy. “Wij zitten nu op topsport niveau en hebben ook de topsport status. Dat heb je niet zomaar als beginnend team. Door die topsport status kunnen we vrij krijgen van school voor wedstrijden. Dat is op dit niveau wel belangrijk.”

Onbekend

Mevy (17) doet mbo Marketing en Communicatie, Iris (17) verwacht dit jaar de havo af te ronden. Sarice (21) werkt en geeft aan dat haar werkgever heel begripvol is. “Iedereen vindt het leuk dat wij cheerleaders zijn, zeker nu ze weten wat dat voor ons inhoudt.”

“Het is jammer dat de sport zo onbekend is”, zegt Iris. “Je krijgt echt heel vreemde blikken als je zegt dat je cheerleader bent. Je moet elke keer uitleggen wat het is. Wat ik wel een mooi aspect van onze sport vindt, is dat andere teams je tijdens de wedstrijden staan aan te moedigen. Dat zie je niet bij veel andere sporten.”

“Het is echt een uitdaging een mooie act perfect uit te voeren. De afgelopen tijd hebben we niet veel wedstrijden gehad, door corona, maar het is ons gelukt bij wedstrijden een ‘hit zero’ te scoren. Dat betekent dat alles perfect is uitgevoerd. En voor sommige cheerleaders was het hun eerste wedstrijd. Dat is echt klasse! We zijn echt een mooi team en kunnen onze energie helemaal kwijt in het cheerleaden. Het is ook veelzijdig: je bent bezig met acro, turnen en dansen.”

Burgemeester

Het is mooi dat de sport met deze successen iets meer bekendheid krijgt. De meiden mochten donderdag 21 juli op bezoek bij burgemeester Jorrit Eijbersen. “Het was niet helemaal een officiële huldiging, dat doen ze altijd met alle kampioenen tegelijk, maar het was wel gaaf, want het is echt een geweldige prestatie”, vertelt Sarice. “Eigenlijk is het een droom die uitkomt.” Ze kijken elkaar aan. “Maar nu nog die eerste plek op het WK”, zeggen ze vervolgens in koor.

De Oude Twentse weg loopt al eeuwen door de gemeente Hellendoorn en was al in de dertiende eeuw een belangrijke verbinden tussen Twente en Zwolle.
HKHN verzorgt lezing over de stokoude Twentseweg 22 uur geleden
Afbeelding
De rhododendrons rond de Palthetoren zijn in bloei! 4 mei, 12:42
Mevrouw Ninaber-Biben komt met haar kinderen vanuit Deventer naar Hellendoorn, waar de oom, Engelbertus Johannes Ninaber, van haar overleden man een huis voor haar bouwt..
'Jezelf mooi maken is van alle tijden' 3 mei, 19:47
Voorbeeld van een situatie waar mensen met een beperking nog te vaak mee te maken hebben: er wordt te weinig rekening met ze gehouden.
Wmo-avond 'Iedereen doet mee' 3 mei, 17:44
Afbeelding
Dansclub Hulsen houdt weer een dansavond 3 mei, 14:02
Op 4 mei, de vlag halfstok vlaggen van 18.00 uur tot zonsondergang. Tijdens Bevrijdingsdag de vlag, zonder oranje wimpel, vlaggen.
Gemeente Hellendoorn staat stil bij 4 en 5 mei 3 mei, 12:12
Afbeelding
'Wat bezielt je' aflevering over Vrouwen in het Verzet 3 mei, 09:42
Verspieders Express houdt drie activiteiten rondom de Nacht van Gebed.
Drieluik activiteiten rond de Nacht van Gebed van Verspieders Express 3 mei, 08:07