Afbeelding

Burgemeester Jorrit Eijbersen spreekt tijdens nieuwjaarsreceptie

Algemeen

NIJVERDAL - Ook dit jaar hield de gemeente Hellendoorn weer een nieuwjaarsreceptie. Tijdens deze receptie op donderdag 4 januari hield ook burgemeester Jorrit Eijbersen de traditionele nieuwjaarstoespraak.

“Beste mensen, 

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: het was mij het jaartje wel. De afgelopen dagen heb ik thuis veel bij de kerstboom gezeten. Om terug te blikken, om rust te pakken, om te reflecteren. Ik was daaraan toe, want ik vond 2023 een pittig jaar; zowel zakelijk als privé. De afgelopen jaren waren er al verschillende crises en daar kwamen in 2023 nog enkele bij. De oorlog tussen Israël en Hamas, het kabinet dat in de zomer viel. Er waren verwoestende aardbevingen in Afghanistan, in Turkije en Syrië. Ondertussen hebben we het nog vrijwel dagelijks over stikstof, kunnen veel mensen nauwelijks rondkomen door de hoge prijzen, wordt er nog steeds gevochten in Oekraïne en hebben we niet genoeg woningen om iedereen onderdak te bieden. 

Ook de gemeente Hellendoorn heeft in 2023 meermaals het nieuws gehaald. Er is de afgelopen maanden veel gezegd en geschreven over de politieke situatie in onze prachtige gemeente. Over het vallen van de coalitie, over het vertrek van twee van onze wethouders, over opstappende raadsleden en over pogingen om nieuwe samenwerkingen van de grond te krijgen. Ik zou daar ook nog over kunnen uitwijden, maar dat doe ik niet. Want weet u: we praten meer over wat fout gaat dan over wat goed gaat. Door te bespreken wat niet goed gaat hopen we het op te lossen, maar soms raken we al doende steeds verder van huis. 

Een boeddhistische wijsheid is ‘Energie volgt aandacht; wat je aandacht geeft groeit’. We moeten accepteren dat dingen niet altijd gaan zoals wij willen en dat wijzelf niet volmaakt zijn. Niemand van ons – zoals we hier vanavond bijeen zijn - is perfect, onfeilbaar en kan alles controleren. Als we dat in 2024 voor ogen hebben, houden we verbluffend veel energie over die we kunnen besteden aan die dingen die de moeite waard zijn om te versterken en verbeteren. 

Laten we de bestuurlijke impasse daadwerkelijk achter ons laten. Laten we gezamenlijk vooruitkijken. Laten we stoppen met het eindeloos focussen op tegenstellingen en verschillen. De kracht van samenwerken ligt in eenheid, in het vinden van gedeelde waarden én, minstens zo belangrijk, in het waarderen van elkaars verschillen. 

Eerder haalde ik in onze raadszaal dit citaat van Winston Churchill aan: “Als we ruziën over verleden en heden, verliezen we de toekomst.” Ik wil nogmaals putten uit zijn repertoire: “Courage is what it takes to stand up and speak; courage is also what it takes to sit down and listen.” Vrij vertaald betekent het dat het moedig is om het woord te nemen, maar het vraagt net zozeer moed om stil te zijn en te luisteren. Om écht te luisteren. 

Als gemeente, als overheid, moeten wij ook luisteren. We willen in 2024 als gemeente meer naar buiten en de deuren en ramen van het Huis voor Cultuur en Bestuur nog meer openen. Dat bedoel ik letterlijk én figuurlijk. 

We willen een beweging maken die ervoor zorgt dat we nog meer dan nu in contact staan met u, met onze samenleving. We beseffen dat we niet alleen vanuit het Huis voor Cultuur en Bestuur kunnen opereren; we moeten daar zijn waar de gemeenschap leeft, werkt en zich vermaakt. Zodat we het met elkaar kunnen hebben over wat we voor elkaar kunnen betekenen, mooie dingen kunnen doen en het kunnen hebben over de zaken die u bezighouden, over dingen waar u tegenaan loopt. Samen. Vanuit vertrouwen en optimisme. 

Dat klinkt misschien vaag, maar het wordt al snel concreter als ik u vertel over een deel van onze organisatie: onze buitendienst. Zij zijn heel belangrijk en ik ben als burgemeester ontzettend trots op hen. Ze zijn onze ogen en oren op straat, in de wijken en in de dorpen. Ze worden op straat aangesproken, ook over dingen waar ze niet over gaan. Ze gaan met opdrachten naar buiten, maar halen ook werk op. Zo zie ik het voor mij voor onze hele organisatie: we doen het samen. 

In 2024 zoeken we u dus vaker op. We vergaderen bijvoorbeeld als college van B en W op locatie. Om het te hebben over zaken die ertoe doen. Voor u, voor ons als gemeenschap, maar ook voor anderen. Voor mensen die hier nog niet wonen, maar dat wel zouden willen. Bijvoorbeeld woningzoekenden, maar ook asielzoekers. We gaan er samen voor zorgen dat we meer woningen gaan bouwen. We gaan samen aan de slag met de inbedding van een asielzoekerscentrum. Door vanuit verbinding naar elkaar te luisteren. 

Ik zei al eerder dat wij ons best hebben gedaan om het nieuws te halen. Daar wil ik nog op terugkomen. Vooral ú heeft uw best gedaan om het nieuws te halen. U allen maakt deze gemeenschap. In een reportage in NRC las ik vorig jaar over onze prachtige gemeenschap. Een gelukkige gemeenschap. Zo gelukkig zelfs, dat volgens onderzoekers het geluksgevoel van inwoners van Hellendoorn in 2023 het grootst was van heel Nederland. 

We verschillen van elkaar, maar we hebben het goed. Laten we de verschillen waarderen en omarmen, laten we samenwerken, zodat we die verschillen kunnen inzetten als meerwaarde. Laten we werken aan het nog verder uitbouwen van ons geluksgevoel. 

Ik wens u allen een jaar vol vreugde, betekenisvolle momenten en een diepgeworteld gevoel van geluk. Samen maken we van 2024 een onmeunig mooi jaar om te koesteren. 

Dank u wel en een voorspoedig nieuw jaar!”

Manuela Nzenge
'Special One' Manuela gaat met Peter Douglas theater in 6 uur geleden
Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 18 mei, 13:45
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11