Afbeelding
Foto: INGEBEELD

Inge fotografeert hobby’s: Tonny houdt van bijen

Column

In Hellendoorn (en de rest van de gemeente) wonen de gelukkigste mensen van Nederland. Maar waar worden we nu zo gelukkig van? Inge Exoo wordt dat van fotograferen maar wat is uw passie? Deze vraag leidde tot zeer mooie gesprekken met “gewone” mensen. Deze keer het gesprek met Tonny Kemper.

Ik heb het mooiste uitzicht van Haarle! Dat is het eerste wat Tonny zegt en inderdaad; Vanuit zijn stoel kijkt hij op de bossen van de Sprengenberg, met als kers op de taart, het torentje van Palthe. Tonny heeft de leeftijd om de hele dag van dat uitzicht te genieten maar... Sinds mei 2005 is hij in dienst bij ABEOS bedrijfsverzorging, waarvoor hij circa 40 adressen per jaar bezoekt om koeien te melken bij een boer die ziek is. Zelf heeft hij nog zo’n 80 stuks jongvee en 75 ooien. Boeren en imkeren ziet hij niet als werken maar een manier van leven.

De Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) telt ongeveer 8500 imkers die aangesloten zijn bij een van de 200 lokale verenigingen. Tonny geeft les over deze interessante beestjes. Imker word je namelijk niet zó maar, je gaat mee naar de vereniging en voldoe je, dan krijg je daar je eerste bijenvolk om voor te zorgen.

Een bijenvolk bestaat uit een koningin, werkbijen en darren. De koningin legt eitjes. Met haar poten meet ze de grote van de cel, in een grote cel legt ze een onbevrucht eitje waar na 24 dagen een dar uit komt. In een kleine cel geeft de koningin tijdens de eileg ook een aantal spermacellen uit de spermakamer vrij, en wordt het eitje bevrucht. Hier komt na 21 dagen een werkbij uit wanneer de larve een mengsel van stuifmeel en koninginnegelei te eten heeft gehad. Krijgt de larve alleen koninginnegelei komt er na 16 dagen een koningin uit de pop.

Na 6 dagen gaat de koningin op bruidsvlucht, hoog in de lucht paart zij met zo’n 20 darren. Na 3 tot 5 dagen begint ze met de eileg. Een koningin kan 3 jaar worden, darren 20 - 50 dagen en werkbijen 3 tot 6 weken in de zomermaanden. Zij hebben diverse taken vervuld. In september worden de winterbijen geboren, zij hoeven geen larven te voeren maar hun eiwitlichaam opbouwen zodat ze de winter overleven. Zo kan in het voorjaar de cyclus zich herhalen. Dit gaat niet helemaal vanzelf. In de winter moet de imker zijn bijen bijvoeren met suikerwater. Zo voorkomt de imker dat de bijen gaan zwerven.

Inge Exoo

Afbeelding
'Priscilla': Leven naast Elvis allesbehalve een sprookje 9 uur geleden
Afbeelding
Het einde is in zicht 16 uur geleden
Afbeelding
Creatieve inloopochtend voor minima 21 uur geleden
Afbeelding
Toneelvoorstelling 'In de Lift' te zien in het ZINiN Theater 7 mei, 19:38
Afbeelding
Een pittige thuiswedstrijd voor NKC '51 1 7 mei, 17:53
Afbeelding
Risico om te degraderen groter voor SVVN na verlies 7 mei, 16:05
Afbeelding
Van hoog naar laag: ontdek de Sallandse Heuvelrug per fiets! 7 mei, 13:21
De Oude Twentse weg loopt al eeuwen door de gemeente Hellendoorn en was al in de dertiende eeuw een belangrijke verbinden tussen Twente en Zwolle.
HKHN verzorgt lezing over de stokoude Twentseweg 4 mei, 18:01