Het coachen zit bij Rina Zieleman in het bloed.
Het coachen zit bij Rina Zieleman in het bloed.

Inge fotografeert hobby’s: Rina houdt van coachen

Column

In Hellendoorn (en de rest van de gemeente) wonen de gelukkigste mensen van Nederland. Maar waar worden we nu zo gelukkig van? Inge Exoo wordt dat van fotograferen maar wat is uw passie? Deze vraag leidde tot zeer mooie gesprekken met “gewone” mensen. Deze keer het gesprek met Rina Zieleman.

Ondanks dat de nuchtere Rina Zieleman er niet van houdt om de aandacht te trekken heeft Miranda Heetkamp haar bereid gevonden het podium te beklimmen. Al zes jaar lang genieten de mensen in de zaal van dit dynamische duo, en Rina en Miranda genieten minstens zo veel. Het is een mooi concept! Miranda geeft de les zoals die bedoeld is en Rina geeft dan aan wat het alternatief is voor mensen die bepaalde bewegingen niet goed kunnen uitvoeren. Bij dit alternatief worden dezelfde spieren gebruikt als bij de originele oefening. We hebben het over “bodybalance” en “tone” lessen. De samenwerking tussen de twee dames is een tweede natuur geworden. Gaat Miranda springen zet Rina stappen. Gaan bij Miranda de armen de lucht in, kruist Rina ze voor haar borst.

Het coachen zit haar in het bloed. Jarenlang heeft Rina korfbal gespeeld, training gegeven en heel veel rand taken op zich genomen die bij een teamsport horen. Tot ze er door persoonlijke omstandigheden geen tijd meer voor had. Dat vond ze jammer want ze kan niet zonder sporten. Die behoefte heeft ze altijd gehad. Het trainen van anderen in de sport geeft haar veel plezier.

Twintig jaar geleden werd ze door haar broer “meegenomen” naar de sportschool en daar is ze hem dankbaar voor. Na eerst de fitnesapparaten te hebben geprobeerd, kwam ze bij de groepsles bodybalance terecht. Geraakt door de ontspannen sfeer bleef ze en merkte dat ze door oefening steeds meer kon. “Balanceren kun je leren!” is een kreet die regelmatig door de zaal klinkt.

Niet alles kunnen, daar weet Rina alles van. Ze wordt beperkt door een bepaalde vorm van neuropathie. Een arts heeft haar ondanks de pijn die ze had, aangeraden te blijven bewegen. Met veel doorzettingsvermogen en humor is ze gekomen waar ze nu is! Door haar eigen situatie weet ze hoe belangrijk het is gemotiveerd te worden en te kijken naar wat je wel kan. Het maakt haar blij als ze ziet dat het iemand door herhaling lukt een bepaalde oefening te doen en daardoor plezier krijgt in de les. Dan is haar doel bereikt, steeds opnieuw geeft dit voldoening. Terwijl ze dit vertelt beginnen haar ogen te stralen van plezier!

Afbeelding
Duurzaam Trappen en Fairtrade Happen 4 uur geleden
Joep Wagenmans van VV Hellendoorn maakte de openingstreffer. (Foto: Wim Beunk)
Overtuigende winst VV Hellendoorn tegen SVVN 8 uur geleden
Steam Sister is een van de vele muzikale acts die tijdens de Nacht van Nijverdal van zich laten horen.
Nacht van Nijverdal bruist in centrum POLL 10 uur geleden
Er zijn vijf themasessies te volgen over mentale gezondheid, mediawijsheid, voeding, bewegen en slapen.
Gezond Leven is Kinderspel: themabijeenkomst voor ouders 12 uur geleden
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online 13 uur geleden
Afbeelding
'Priscilla': Leven naast Elvis allesbehalve een sprookje gisteren
Afbeelding
Het einde is in zicht 8 mei, 12:45
Afbeelding
Creatieve inloopochtend voor minima 8 mei, 07:59