Afbeelding
Foto: Emile Willems

‘Die naam willen we hoog houden’

Algemeen

HELLENDOORN - Zaterdag 25 en zondag 26 februari houdt de Nijverdalse Atletiek- en Survivalvereniging Atletics het SSHN Nederlandse Kampioenschappen Crosslopen. Niet alleen de top van Nederland zal de mogelijkheid krijgen om het parcours te lopen. De organisatie heeft het evenement zo ingericht dat iedereen een kans krijgt.

Een van de organisatoren, Bas Jongejan, denkt dat Atletics een goed event in elkaar heeft gezet. “We hebben al een stukje ervaring. In 2010/2011 heeft onze vereniging het Nederlands Kampioenschap Cross ook georganiseerd.” Zenuwachtig is Jongejan niet. “Het is natuurlijk wel een eer en gewoon leuk om het te mogen organiseren. De beste atleten van Nederland komen naar ons mooie Hellendoorn. Velen van hen kennen Hellendoorn al vanwege het eerdere kampioenschap. Toen stond het al bekend als een pittig parcours, die naam willen we graag hoog houden.”

De route verschilt niet veel in vergelijking met de edities van 2010 en 2011. “Het is een ideaal crossparcours. Geen moment vlak”, aldus Jongejan. “Er zitten er stevige klimmen in of je gaat flink naar beneden.” Sinds de try-out is de route niet aangepast. “Nou ja, de Atletiekunie komt langs om alles te checken en uit te meten, dus het kan een meter meer of minder zijn. Dit gaat allemaal extreem nauwkeurig.”

Tijdens de try-out op zaterdag 10 december vorig jaar konden mensen al kennis maken met diverse delen van de route. Volgens Jongejan waren mensen vooral erg optimistisch over ‘De Diepe Zandkuil’. “Mensen die hier uit de buurt komen kennen dit stuk vaak wel, maar we hadden ook deelnemers uit bijvoorbeeld Rotterdam. Die hadden het nog nooit eerder meegemaakt.” De Helderse zandkuil komt in het evenement vaker voorbij. “Bij de lange cross komen de mannen hier drie keer langs, de vrouwen twee keer.”

Naast de lange cross (vrouwen 8545 meter, mannen 10 945 meter) worden er ook korte crossen gelopen van 2735 meter op de zondag. “Maar we starten op zaterdag met wandeltochten.” Vanaf 09.30 u kunnen deelnemers wandeltochten van vijf, tien en twintig kilometer afleggen. De G-Loop van twee en een halve kilometer zal dan ook starten. Later is het tijd voor de recreantenloop, gevolgd door de jeugdlopen in diverse leeftijdscategorieën. In de middag starten de Nederlandse Kampioenschappen met als eerst de NK Cross Masters heren 50+. Daarna is het de beurt aan de Masters voor vrouwen 35+. De dag sluit af met Masters voor heren 35-49.

Het evenement zal op de zondag starten met officieuze NK Crossen en Jeugdlopen. Daarna volgt een nieuw onderdeel: de Estafetteloop voor bedrijven. Een druk weekend met een brede doelgroep, maar daar is Jongejan zich van bewust. “De Atletiekunie vindt het belangrijk om een mooi evenement neer te zetten voor een breed scala aan sporten. Dat willen wij als vereniging graag ondersteunen.” Twijfelaars hebben, buiten de officiële kampioenschappen, nog even de tijd om zich aan te melden. Opgave voor NK-onderdelen kan tot en met 11 februari. Voor de andere onderdelen kunnen deelnemers zich tot een half uur voor de start nog aanmelden.

Meer informatie? Kijk dan op nkcrosshellendoorn.nl

Tekst: EG-Wél

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Manuela Nzenge
'Special One' Manuela gaat met Peter Douglas theater in 19 uur geleden
Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 18 mei, 13:45
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11