De eerste kennismaking tussen de Historische Kring en leerlingen van Windesheim verliep soepel. Van de spreekkamer in d'Oale Pastorie ging de groep naar de kerk.
De eerste kennismaking tussen de Historische Kring en leerlingen van Windesheim verliep soepel. Van de spreekkamer in d'Oale Pastorie ging de groep naar de kerk.

‘De vakken kennen veel raakvlakken’

Algemeen

NIJVERDAL - Met het betrekken van d’Oale Pastorie heeft de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal (HKHN) zich onder andere tot doel gesteld de vensters naar het verleden open te zetten. Tijdens de opening werd dit metaforisch gedaan.

De praktische uitvoering vertaalt zich vooral in de wisselexposities die we met regelmaat in d’Oale Pastorie kunnen zien. De voorbereidingen voor een nieuwe expositie in volle gang en hiervoor heeft de HKHN samenwerking gezocht met de Hogeschool Windesheim uit Zwolle. Studenten van de lerarenopleidingen aardrijkskunde en geschiedenis gaan aan de slag met het inrichten van een nieuwe expositie.

Raakvlakken

“De vakken aardrijkskunde en geschiedenis hebben veel raakvlakken”, vertelt Natasja Leoné, die zelf in het onderwijs zit en bij de HKHN aanspreekpunt is voor de werkgroep Jeugd & Educatie. “Het ontstaan van bijvoorbeeld Nijverdal is terug te herleiden naar het landschap, het feit dat hier een rivier is, diverse migratiepatronen. Zaken waar je normaal gesproken misschien niet bij stil staat, maar die naadloos van het ene vak in het andere overgaan. De samenwerking met studenten van deze opleidingen is dus best logisch. Daarnaast vinden wij het belangrijk ons historisch erfgoed door te geven aan volgende generaties. Hierdoor worden wij meer bewust van onze omgeving en versterkt het ons historisch besef. Met moderne en interactieve middelen willen wij de jeugd betrekken bij onze geschiedenis. Zo proberen we voor elke expositie een escaperoom te maken. Samenwerking met studenten kun je daarbij zien als een stap in de goede richting.”

Samenwerking

Om tot goede ideeën te komen, hoe de volgende expositie in te richten, sprak Natasja met een collega, die docent is bij Windesheim. Hij opperde dat eindejaarsstudenten hier een rol in zouden kunnen spelen in het kader van vakintegratie (afzonderlijke vakken samenbrengen tot één studiegebied - red.).

“Op vrijdag 17 februari kwamen de studenten op bezoek in Nijverdal en hebben wij de opdracht uitgelegd. We hebben de studenten hiervoor uitgenodigd in d’Oale Pastorie, maar zijn ook in de kerk geweest. Dat worden toch wel hun werkplekken.”

Tijdens elke expositie staat een aantal vensters van de ‘canon van Hellendoorn’ centraal. Zo komt de hele geschiedenis van onze gemeente aan bod. “We beginnen met de eerste twee vensters: het ontstaan van de Sallandse Heuvelrug en knuppelbruggen. Dat betekent dat we zo’n 200.000 jaar terug in de tijd gaan. De studenten kunnen in verschillende groepen werken aan diverse onderdelen van de expositie. Zoals gezegd willen we graag een escaperoom maken, maar we denken ook aan interactieve opdrachten en materialen voor scholen, zodat we de jeugd er echt bij kunnen betrekken. De studenten werken voor deze opdracht met lokale archeologen en geologen samen en samenwerking met andere organisaties is ook mogelijk. Hoe de expositie precies wordt, weten we natuurlijk nog niet, maar de stenencollecties van Ponsteen, Deelstra en Annickhof zullen we er zeker in verwerken.”

De studenten kunnen in overleg met huismeester Wilco in de pastorie aan het werk. De HKHN hoopt een langdurig samenwerkingsverband aan te kunnen gaan. “Dit houdt in dat ieder jaar een groep studenten een expositie ontwerpt met een bijpassende escaperoom en lesmaterialen voor scholen. Wij zijn in ieder geval super enthousiast en kijken uit naar een prettige samenwerking.”


In de kerk kregen ze verdere uitleg kregen over wat er van hen verwacht wordt. Beide partijen zien de samenwerking met vertrouwen tegemoet.

Afbeelding
Column Gerdien op de thee bij André Gorter 9 uur geleden
Afbeelding
Taboedoorbrekend: lezing over de menopauze 10 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag 2024 in Nijverdal FOTO'S 14 uur geleden
Afbeelding
Ridderstrijd geopend 17 uur geleden
Afbeelding
Groei en Bloei Salland houdt Lentefair 19 uur geleden
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online 20 uur geleden
Afbeelding
Laat de dagelijkse sleur van je afglijden: Geniet van een avond vol humor! 1 mei, 19:36
Afbeelding
Stap in de wereld van Juf Roos en Gijs voor een verjaardagsfeest om nooit te vergeten! 1 mei, 12:15