Ze zijn er weer! Prinsen Lorenzo (De Ketelaars), Gerton (De Sükkewottels) en Björn (De Gagelkealtjes) openden samen met burgemeester Jorrit Eijbersen en een kroeg vol carnavalvierders het carnavalsseizoen.
Ze zijn er weer! Prinsen Lorenzo (De Ketelaars), Gerton (De Sükkewottels) en Björn (De Gagelkealtjes) openden samen met burgemeester Jorrit Eijbersen en een kroeg vol carnavalvierders het carnavalsseizoen. Foto: @Gagelkealtjes

‘Prachtig feest met een lach en traan’

Algemeen

NIJVERDAL - In een prachtig versierde, stampvolle hofbar ‘In de gauwe geit’ opende burgemeester Jorrit Eijbersen op de elfde van de elfde officieel het carnavalsseizoen. Na deze uiterst plechtige gelegenheid hees hij zich snel in zijn kiel en sloot aan bij de eerste polonaise.

Net als vorig jaar waren de drie carnavalsverenigingen die onze gemeente rijk is, ruim vertegenwoordigd. Door het carnaval op deze manier af te trappen, vergroten ze de onderlinge binding en kunnen ze in alle drie de kernen het carnaval nog grootser op de kaart zetten.

Natuurlijk past bij deze aftrap een terugblik op het feest dit jaar. “We hebben afgelopen jaar een prachtig carnaval gehad”, zegt prins Björn van de Gagelkealtjes in zijn openingswoord. “Het was een feest met een lach en een traan”, vervolgt hij later, als alle plichtplegingen zijn gedaan. “Naast de grote feesten en de optocht in Haarle, hebben we helaas ook onze opwachting ‘moeten’ maken bij een aantal uitvaarten. Ouders van leden van de Raad van Elf en oud-donateurs. Mensen die het carnaval altijd een warm hart hebben toegedragen. Dat hoort ook bij carnaval. Het is niet alleen feesten en bierdrinken. Elk jaar gaan we naar de begraafplaats om te herdenken, we bezoeken verzorgingstehuizen om de bewoners daar een leuke middag te bezorgen en we dragen bij aan een speciale kerkdienst. Dat maakt carnaval voor ons zo waardevol en als prins beleef je dat nog intenser.”

Laatste activiteit

Voor prins Björn is dit een van de laatste activiteiten. “Op 9 december maken we de nieuwe prins bekend en dan is het gedaan voor mij. Wel jammer hoor, ik heb er enorm van genoten.”

De prinsen Lorenzo (Ketelaars) en Gerton (Sükkewottels) kijken met evenveel enthousiasme terug op hun ‘regeerperiode’. “Als ze me volgend jaar vragen weer prins te worden, doe ik het meteen”, zegt Gerton blij. Lorenzo kijkt wat bedenkelijk. “Misschien niet meteen volgend jaar weer, maar over een jaar of vijf ...” Verlangend kijken beide heren naar het feestgedruis.

“Prins zijn is onmeunig leuk, maar het brengt wel de nodige verplichtingen met zich mee”, vervolgt Lorenzo. “Ik verheug me er op dit jaar weer gewoon mee te kunnen feesten.” Zijn mede-prins uit Haarle knikt instemmend en ze mengen zich weer in de feestende menigte.

Nieuwe prins(ess)en

Het grote publiek moet nog even wachten op de namen van de nieuwe prinsen of prinsessen. “Slechts een paar mensen weten wie dat is”, zegt oudprins Twan. “Meestal blijft het niet zo lang geheim, maar deze keer wel. Leuk.” Later die avond melden ze vrolijk dat ze waarschijnlijk weten wie de nieuwe hoogheid van de Ketelaars wordt.

Zondag 19 november zal blijken of ze gelijk hebben. De Ketelaars onthullen dan namelijk hun nieuwe prins of prinses, in residentiepaleis De Lantaarn.

Op 9 december maakt de nieuwe prins(es) van de Gagelkealtjes zijn/haar opwachting in de tipi tent op de ijsbaan. “Deze keer niet tijdens het laatste weekend van de ijsbaan”, vertelt prins Björn. “Omdat carnaval dit keer zo vroeg valt, zijn we uitgeweken naar het eerste weekend.”

De Sükkewottels maken hun nieuwe hoogheden bekend op 6 januari. Als grootste carnavalsvereniging hebben zij traditiegetrouw een jeugd- en een volwassen prins(es).

Na de officiële bekendmakingen van de nieuwe prins(ess)en carnaval, maken de verenigingen zich verder op voor het grote carnavalsfeest. Bij de Gagelkealtjes is dat het weekend van 2 en 3 februari, de Ketelaars en Sükkewottels vieren het tijdens het officiële carnavalsweekend van 10/11 februari. De programma’s vind je op hun websites, maar tegen die tijd ook hier in de krant.

Carnaval

Nadat het carnaval eind jaren ‘80 wat in de vergetelheid is geraakt, hebben de Gagelkealtjes en Ketelaars het de afgelopen jaren in Nijverdal en Hellendoorn weer groots op de agenda gezet. In Haarle is het nooit weggeweest. Burgemeester Jorrit Eijbersen sprak hier zijn waardering voor uit.

Manuela Nzenge
'Special One' Manuela gaat met Peter Douglas theater in 19 mei, 12:41
Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 18 mei, 13:45
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11