Burgemeester Jorrit Eijbersen met prins Twan van De Gagelkealtjes (links), prins Eddy van De Ketelaars en prinses Miranda en prins Dennis van de Sükkewottels. (Foto: Bart Broens)
Burgemeester Jorrit Eijbersen met prins Twan van De Gagelkealtjes (links), prins Eddy van De Ketelaars en prinses Miranda en prins Dennis van de Sükkewottels. (Foto: Bart Broens) Foto: Bart Broens

‘Kan ik eindelijk een biertje drinken’

Algemeen

NIJVERDAL/HELLENDOORN/HAARLE - Terwijl elders in Nederland kinderen met lampionnen langs de deuren gingen, barstte hier het carnaval los. ‘In de gauwe geit’ veranderde van gewoon café in echte carnavalskroeg. Zoals overigens elk jaar, want hier bouwen De Gagelkealtjes op de elfde van de elfde altijd een gezellig feest. En dit jaar deden ze dat niet alleen. Ook de Ketelaars uit Hellendoorn en de Sükkewottels uit Haarle en zelfs de burgemeester waren van de partij. Want carnaval is niet alleen een feest van veel drinken en hossen, het is ook het feest van saamhorigheid en klaar staan voor een ander. Iets dat zowel de burgemeester als de prinsen en prinses carnaval stevig bevestigden.

Nieuw

Zoals veel dingen het afgelopen jaar, is ook het carnaval in de gemeente Hellendoorn nieuw voor burgemeester Jorrit Eijbersen. Daarom was deze avond bij uitstek geschikt om kennis te maken met de drie carnavalsverenigingen. Hij moet natuurlijk wel weten wat voor vlees hij in de kuip heeft, voor hij in februari de sleutel van de gemeente aan de prinsen of prinsessen carnaval overdraagt. Het was een geslaagde kennismaking. Zeker toen burgemeester Jorrit zijn eigen boerenkiel overhandigd kreeg, met daarop de ambtsketting van de drie verenigingen. Al snel liep hij trots als een pauw mee in de eerste polonaise van dit seizoen, maar niet voor hij iedereen had verteld dat hij veel zin in het carnavalsfeest heeft. “Ik houd wel van een feestje”, vertrouwde hij de aanwezigen toe. “En als ik straks de sleutel van de gemeente overgedragen heb, kan ik eindelijk ook eens een biertje drinken.” Waarmee hij de lachers op zijn hand kreeg.

“Ik vind het heel mooi dat de drie verenigingen dit samen oppakken en ik verheug me erop samen met jullie dit feest te vieren. Carnaval is veel meer dan bier drinken en hossen, het is ook kameraadschap, heel veel gezelligheid en er voor elkaar zijn in moeilijke tijden. In de gesprekken die ik met jullie gevoerd heb, komt dat ook duidelijk naar voren. Straks, in februari, draag ik de sleutel met een gerust hart aan jullie over.”

Drie feesten

Als je zo tussen de carnavalsvierders staat, is het moeilijk voor te stellen dat de verenigingen voor het eerst zo samen het seizoen openen. Het is één grote, gezellige familie. Allemaal blije gezichten en de ‘Raden van 11’ lopen gezellig door elkaar heen.

Bjorn, president van de raad van elf van de Sükkewottels, vertelt dat zij erg blij zijn met deze ontwikkelingen. “Wij zijn nog altijd een beetje zoekende om aansluiting te vinden bij andere carnavalsverenigingen. Als Haarle zijn wij erg gericht op Raalte, de meeste kinderen gaan daar naar school, maar het is heel groot als het op carnaval aankomt. Dat maakt het voor ons lastig daar aansluiting te vinden. Het carnaval in Haarle is nog vrij klein, ondanks het feit dat we al ruim 40 jaar bestaan, maar het begint de laatste jaren weer steeds meer te leven. We hebben nog steeds elk jaar een optocht en we zien dat vrijwel elke leeftijdsgroep een eigen wagen bouwt. Dat Hellendoorn en Nijverdal nu ook steeds meer aan de weg timmeren, is heel positief.”

Demiën van de Ketelaars knikt instemmend. “Wij zijn de jongste vereniging in dit gezelschap, want we bestaan pas sinds 2019, maar we vinden het geweldig om dit samen te doen. Iedere vereniging heeft haar eigen activiteiten, waar de andere verenigingen vaak wel aan meedoen. In Hellendoorn houden we bijvoorbeeld een kinderoptocht langs de scholen en daar zijn bijna altijd leden van de raad van 11 van de Gagelkealtjes bij. We proberen ook altijd op elkaars feesten te komen.” De heren spreken gelijk af dat De Ketelaars komend jaar meelopen in de optocht van de Sükkewottels. “Als dat in de planning ook lukt”, houdt Demiën een slag om de arm. “We zijn een kleine vereniging en hebben meerdere activiteiten.” Ze vertellen verder hoe er tijdens carnaval een speciale kerkdienst is en dat ze op bezoek gaan bij bewoners van verzorgingshuizen. “Het is net als de burgemeester zei”, vertelt Bjorn. “We hebben niet alleen contact tijdens carnaval, maar het hele jaar door. We zijn er voor elkaar in goede en slechte tijden.”

En terwijl de volgende polonaise op gang komt, delen dansmariekes shotjes uit en wordt de sfeer alleen maar beter. “We verheugen ons nu al op het echte carnavalsfeest bij ZINiN en ToiToi”, vertelt prins Twan van de Gagelkealtjes. “Maar eerst maken we in januari de nieuwe prinsen of prinsessen bekend. Misschien lopen ze hier wel rond...”

Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 11 uur geleden
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17