Annelies van der Vegt is te gast in Wat bezielt je.
Annelies van der Vegt is te gast in Wat bezielt je.

Wat bezielt je met Annelies van der Vegt

Algemeen

HELLENDOORN - In de maand november worden de doden herdacht. Op Allerzielen in Katholieke kring en op de Eeuwigheidszondag in de Protestantse Kerken. Maar ook in tehuizen en op begraafplaatsen wordt er aandacht besteed aan de overledenen van het afgelopen jaar. Reden om in Wat bezielt je Annelies van der Vegt uit te nodigen. Zij is behalve ritueel begeleider bij uitvaarten ook begeleider van zogeheten Rouwgroepen.

Waarom is het herdenken van de overledenen belangrijk? En welke rituelen passen daarbij. Wat is de rol van rituelen, wat is het eigenlijk precies en wat zijn de nieuwe rituelen nu de kerk niet meer leidend daar in is? Wat is rouwen eigenlijk? Bestaat er een handleiding voor? Annelies van de Vegt vertelt dat zij zelf als kind bang was voor de dood maar dat ze allengs nieuwsgieriger werd naar de dood toen haar tante Fem overleed. ‘Waar was ze nou, hoe zit dat nou?’ Toen later haar tweelingzus ernstig ziek werd en overleed liep zij de hele ‘weg’ met haar mee. En volgens Van der Vegt blijft de ziel van iemand altijd voortleven en kan die altijd bij je blijven. Het lichaam is het stoffelijk omhulsel, dat uitgaat als je sterft, maar je ziel blijft. De dood hoort bij het leven. Erover praten kan lucht geven.

Annelies van der Vegt werd 57 jaar geleden geboren in Nijverdal, waar ze nog steeds woont op Het Hexel samen met haar man en kinderen én haar ouders. Ze werkt bij de politie als BOA en houdt van wandelen, lezen en woorden. ‘Ruimte’ is een woord wat ze graag gebruikt in allerlei situaties. ‘Verweven’ is het woord dat ze liever gebruikt dan verwerken. ‘Voldoening’ het woord voor iets wat tot tevredenheid stemt, zoals een uitvaart waar iedereen met een goed gevoel op terugkijkt.

Uitzending

Wat bezielt je wordt uitgezonden in het weekend van 17 november na het HOi journaal op HOimedia en het hele weekend herhaald op de halve even uren. Via de livestream te zien en terug te zien op HOimedia YouTube.

Afbeelding
'Wij willen een gezellige kerstborrel' 13 uur geleden
Afbeelding
'Het is ontzettend leuk om te doen' 17 uur geleden
Afbeelding
SamenZijn weer op HOi fm 18 uur geleden
Afbeelding
'Je komt makkelijk in de verleiding' 21 uur geleden
Afbeelding
La Syndicaliste: schokkend en waargebeurd verhaal 2 dec., 19:24
Afbeelding
Midwinterhoornwandeling 2 dec., 17:44
Afbeelding
Open avond Kring Kunst in de Kamer Nijverdal 2 dec., 12:08
Afbeelding
Komt SOS met vervolg symposium? 2 dec., 10:10