Awaz en docente Leonie Snijders.
Awaz en docente Leonie Snijders. Foto: A. van Ipenburg

‘Maatschappelijke dialoog stimuleren’

Algemeen

HELLENDOORN/NIJVERDAL -  De Hellendoornse Awaz Ahmad, leerling van CSG Reggesteyn, mag zich sinds 7 december ‘Jonge Denker des Vaderlands’ noemen. Hij won een filosofiewedstrijd met zijn prachtige column ‘Hoe moeten we omgaan met chaos’. Hierin bepleit hij dat we chaos niet enkel als iets negatiefs moeten zien, maar ook de positieve kanten ervan moeten ontdekken. Elke school voor voortgezet onderwijs mag filosofieleerlingen een column laten schrijven en de drie beste insturen. Awaz werd door de landelijke jury als een van de acht winnaars gekozen.

Hij deed mee omdat hij zo graag eens een column wilde schrijven en was niet bezig met winnen. Toch was Awaz Ahmad een van de acht landelijke winnaars van een filosofiewedstrijd en mag zich de rest van dit schooljaar ‘Jonge Denker des Vaderlands’ noemen.

“Jonge Denker des Vaderlands”, zegt Awaz. “Het blijft wat onwerkelijk, maar klinkt mooi. Ik mag later dit schooljaar spreken op filosofische festivals en mijn column zal verschijnen in het tijdschrift iFilosofie. Daarmee hoop ik een groot publiek te bereiken. Ik wil graag de maatschappelijke dialoog stimuleren, mensen op een andere manier naar allerlei dingen laten kijken. Zoals ik in mijn column ook doe. Vrijwel iedereen ziet chaos als iets negatiefs, het tegendeel van orde, maar het kan best iets positiefs zijn. Als we de potentie van chaos zien, kunnen we die ook benutten.”

Docente Leonie Snijders knikt en is duidelijk trots Awaz. “Het is natuurlijk al geweldig om zo’n prijs te winnen, zeker ook voor ons als school, maar wat mij extra trots maakt, is het feit dat Awaz een van de weinige ‘Jonge Denkers der Vaderlands’ is die niet uit de Randstad of van een categoraal gymnasium komt.”

De Jonge Denkers zijn filosofieleerlingen uit het voortgezet onderwijs die zich uitspreken over de actualiteit, door een column te schrijven over een bepaald thema. Een vakjury buigt zich over de ingestuurde columns en kiest de zeven beste uit. Instanties als de Vereniging Filosofiedocenten Voortgezet Onderwijs, uitgeverijen Lemniscaat en ISVW Uitgevers, Stichting Maand van de Filosofie en tijdschrift Filosofie Magazine zijn betrokken bij de Jonge Denkers.


Awaz samen met de andere ‘Jonge Denkers des Vaderlands’. Er waren dit jaar zoveel goede columns dat de organisatie acht winnaars koos. 

Volgens zowel Leonie als Awaz is filosofie een vak dat in veel beroepen van pas komt. “Het is voor de meeste beroepsopleidingen geen verplicht middelbare schoolvak, maar het kan je tijdens je studie wel heel goed helpen”, zegt Leonie.

“Ik wil later advocaat worden”, voegt Awaz toe. “Daarbij is het belangrijk dat je zaken goed op een rijtje kunt zetten, een goed betoog kunt houden en de kwestie vanuit diverse oogpunten kunt bezien. Dat leer je allemaal tijdens filosofie. Filosofie vermindert ook de polarisatie. Doordat je in debatten gedwongen wordt een andere mening te verdedigen dan jouw eigen mening, dwingt je de kwestie vanuit een ander perspectief te bekijken, waardoor jouw mening kan veranderen. Als kind had ik al een grote maatschappelijke interesse. Wat ik op school leerde, vertelde ik thuis, met mijn eigen mening erbij. Ervan overtuigd dat mijn mening de enig juiste was, zoals kinderen zijn. Later leerde ik dat andere meningen niet per se fout zijn en dat verschillende meningen naast elkaar kunnen bestaan. Met mijn column pleit ik niet vóór chaos, maar laat ik mensen hopelijk inzien dat chaos niet alleen maar slecht is.”

“We proberen de lessen filosofie zoveel mogelijk op de actualiteit toe te spitsen”, vertelt Leonie. “Zo wordt het allemaal concreter. Zo hebben we een discussie gehad over social media, of je anders zou reageren op berichten als dit niet meer anoniem kon. Veel leerlingen staan tijdens de les voor de eerste keer stil bij de consequenties die hun berichten of reacties mogelijk kunnen hebben. Zo proberen we, net als Awaz dat doet met zijn column, leerlingen de dingen van een andere kant te laten zien.”

Awaz kwam op achtjarige leeftijd als Syrische vluchteling naar Nederland. In zijn column verwoordt hij hoe de burgeroorlog, het onderdrukt worden als Koerdische minderheid en het gevoel nergens bij te horen hem angstig maakte voor chaos. En hoe hij dat hier, in Nederland/Hellendoorn, heeft weten om te zetten in positieve gevoelens. “Ik vind het een hele eer dat ik deze prijs gewonnen heb en ben ontzettend dankbaar dat ik mee heb kunnen doen. Het is fijn om in zo’n vrij land te kunnen wonen.”

Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 1 uur geleden
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 13 uur geleden
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 15 uur geleden
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 20 uur geleden
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 22 uur geleden
Afbeelding
Tweede Internationaal G-team Toernooi bij vv DES gisteren
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online gisteren
Afbeelding
Column: Achteraf... 15 mei, 20:15