Afbeelding

Varen met de Enterse Zomp gaat door

Algemeen

RIJSSEN - Omdat in de vakantiemaanden juli en augustus voor de Vaste Vaarten zeer veel belangstelling was, hebben de schippers van de Enterse Zomp de "Regt door Zee" besloten deze in de maand september nog eens te herhalen, maar dan alleen op de woensdagen. De eerste afvaart is om 11.00 uur en wordt daarna elk uur herhaald tot de laatste om 16.00 uur.

Bij de haven van de Pelmolen staan elke woensdag vanaf 11.00 uur twee schippers klaar om met bezoekers een vaartocht van een uur te maken over de Regge. Voor de mensen die houden van stilte, het zingen van de vogels en het klotsen van het water tegen de boeg, is dit een tocht die je meegemaakt moet hebben.

Op deze vaartocht worden mooie verhalen verteld over hoe de schippers vroeger hun lading naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen brachten, maar ook dat ze doorvoeren naar Sneek en zelfs Delfzijl. Zo'n tweehonderd jaar geleden was de Regge voor aan- en afvoer van goederen net zo belangrijk als nu de snelweg A1. Interessant is ook om te vertellen dat de Enterse zompen Bentheimer zandsteen uit Duitsland haalden en dit onder andere naar Amsterdam brachten, waar dit gebruikt werd voor het paleis op de Dam. Maar ook interessant is om te horen hoe de rivier de Regge zich in de loop der jaren heeft aangepast. Dat de rivier na de zompvaart was gedegradeerd tot een soort riool maar nu weer een prachtig toeristisch gebied is met veel natuurschoon en helder water waar veel vissen zich weer thuis voelen.

De kosten van zo'n vaartocht is € 4,50 en kinderen € 2,00. Reserveren is niet nodig. Voor veel meer informatie zie ook www.enterse zomp.nl

Afbeelding
Hé notaris, verklaar 's! 37 minuten geleden
Afbeelding
Column: Härte van oons dörpien: zîej hebt 't käts verknald 12 uur geleden
Afbeelding
'Van mijn kleinkinderen krijg ik veel inspiratie' 14 uur geleden
Afbeelding
De Paashaas op bezoek! 16 uur geleden
Afbeelding
ColumLicht balsemen 18 uur geleden
King Stage
Volledige line-up Dauwpop 2024 bekend: Donnie, The Horse Company en Michelle David & The True-Tones toegevoegd 19 uur geleden
Inwoners kunnen een bijdrage aanvragen om mee te kunnen doen met sport, cultuur, onderwijs en maatschappelijke activiteiten.
Meedoenregelingen: voor een extra steuntje in de rug 21 uur geleden
Afbeelding
Ontdek het avontuur: de ZorgSaam Reggedaltrail 23 uur geleden