Afbeelding

Fraaie Japanse tuin aan de Entoshof

Algemeen

RIJSSEN - Het zijn niet alleen de fraaie foto's van mensen en dieren die natuurfotograaf Arjan Baan vereeuwigt, maar als volbloed natuurliefhebber heeft hij een fraaie Japanse achtertuin aangelegd in al haar facetten. Puur om te genieten van de natuur achter zijn woning aan de Entoshof in Rijssen.

De tuin heeft een bescheiden afmeting van 100 vierkante meter, maar door de uitgebalanceerde beplanting en de toepassing van elementen is er een sfeer van rust ontstaan. In deze tuin zijn de gebruikte beelden, bomen en planten uitsluitend als decoratief element toegepast. De Japanse tuin oogt ontspannend door de zeer interessante toepassing van beplanting, water, Koi, stenen en andere tuinelementen. Het unieke van een traditionele Japanse tuin is de beplanting. Door de juiste beplanting toe te passen, ontstaat er een sfeer van rust en harmonie, zonder dat het als saai wordt ervaren.
Een Japanse tuin is het hele jaar groen. Alleen in het voorjaar is de tuin uitbundig van kleur, dan bloeien de Azalea's, Camellia, Viburnum, Wisteria (blauwe regen) en Prunus. Deze bloeiende beplanting is echter niet overheersend, want dan verdwijnt de rust en de harmonie. De verfijning en het rustgevende karakter van Japanse kunstvormen, waartoe deze tuin en haar elementen kan worden gerekend, geven de bezitter van de tuin menig rustig uurtje in deze fraaie omgeving. Zo zijn er ook de Bonsais, verkleinde kopieën van bomen uit de natuur, die in een schaal worden gekweekt. De Bonsais die zijn verwerkt in deze tuin staan bijna allemaal op stellingen, die deels bevestigd zijn aan de muur met de buren aan de zuidkant, zodat ze in de zomer minder last hebben van de hete middagzon. 's Winters blijven deze boompjes buiten staan, maar bij zeer strenge vorst worden ze in de berging/garage ondergebracht. De aanwezige zogenaamde 'binnenbonsai', zoals de olijf en citrus, worden vanaf september-oktober in huis geplaatst, naar gelang de buitentemperatuur. Bij de aanleg van deze Japanse tuin zijn zwerfstenen gebruikt, zij bepalen tenslotte het karakter van de tuin. Zij zijn in deze tuin geplaatst langs de aanwezige beek, solitair in groepjes en als stapstenen. Een tuin om volop van te genieten. Ook interesse? Kijk op www.baanfotografie .nl/entoshof

Dick Tukkers

Tafereel uit de bevrijdingsstraat in het Memory Vrijheidsmuseum. Het ontbijt zal plaatsvinden in de centrale hal, maar ontbijters kunnen het museum wel bezoeken. (Foto: MVM)
Meld je volgende week aan voor bevrijdingsontbijt 4 uur geleden
Afbeelding
Zonnebloem 75 jaar 6 uur geleden
Afbeelding
Lentewandeling met Natuurmonumenten 8 uur geleden
Afbeelding
Bas Leusenkamp plaats zich voor Nederlands kampioenschap 10 uur geleden
The Fortunate Sons zetten Koningsplein Hellendoorn zaterdag 27 april helemaal op zijn kop.
The Fortunate Sons op Schapenmarkt 22 uur geleden
De parcourscommissie bij de nieuwe Regge-oversteek. Vlnr. Peter Tijhuis, Martijn Schulenburg en Jos Kamp. (Foto: Bas Jongejan)
Regge Survival voegt wedstrijden toe aan programma van 27e editie gisteren
De fractie van Awaz (staand uiterst rechts). Zij vroegen de Tweede Kamer om meer aandacht voor de invloed van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren.
'Jeugd niet genoeg gerepresenteerd' 19 apr, 11:56
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 19 apr, 10:07