Authentieke sheddaken van Ten Cate aan de Salomonsonstraat
Authentieke sheddaken van Ten Cate aan de Salomonsonstraat

Toekomstig woningaanbod

Algemeen

HELLENDOORN - Nieuwbouw in de gemeente moet de komende tien jaar voor zo’n duizend nieuwe huizen zorgen. Toch lijkt naast nieuwbouw ook doorstroming belangrijk.

Strootman Landschapsarchitecten kopte op haar site “Herontwikkeling Fabrieksterrein Ten Cate Nijverdal stap dichterbij”. Eigenaar van de grond, Ter Steege Vastgoed, laat weten het industriële erfgoed te willen behouden. Regiomanager Erwin Tijhof zegt dat Ter Steege het zelf slechts enkele weken weet. “Voordat wij de bouwplannen gaan maken is nog eerst een stedenbouwkundigplan en een bestemmingplan nodig. Dat gaat zo enkele jaren duren.”

Tiny House Hellendoorn
Een ander werk van lange adem is Tiny House Hellendoorn. Initiatiefneemster Loes Runneboom is sinds april 2019 bezig met het project. Ondertussen zijn er twee mogelijke locaties voor de kleine huisjes: het weiland achter Squashcentrum Hellendoorn en aan de Nicolas Beetsstraat te Nijverdal. Ook is nog niet bekend of de gemeente gaat kiezen voor de vorm huur, koop of bouw. Volgens onderzoek is er genoeg interesse in tiny. Zowel jong als oud ziet wel iets in deze manier van wonen. “Op basis van enquêteresultaten zou ik gaan voor een mix van jong en oud”, zegt de initiatiefneemster. Woningeigenaren die overstappen naar een tiny house maken volgens Runneboom wellicht ook een woning vrij voor nieuwe bewoners. Op deze manier komt er doorstroming op de lokale woningmarkt.

Lokaal Hellendoorn
Slechte doorstroming op de lokale woningmarkt kan verschillende oorzaken hebben. Politieke partij Lokaal Hellendoorn kwam met het idee inwoners uit eigen gemeente voorrang te geven op de woningmarkt. “Mensen van buiten de gemeente kopen appartementen op, maar ze laten geen lege woning achter in onze dorpen”, zegt raadslid Frans Runneboom. “Het wordt een grijze bedoeling. Als de migratiestroom uit het westen komt, is de verwachting dat het geen jongeren zijn.” Het raadslid zegt oplossing te zien in gemeentegrond. Daarnaast is wijziging van bestemmingsplan ook een mogelijkheid tot verjonging in de kernen. “De vrije markt is niet te beïnvloeden, maar met een actief grondbeleid kan je zelf bepalen waar het naar toe gaat. Of op z’n minst beïnvloeden.”

Foto en tekst: EG-WÉL







Afbeelding
Laat de dagelijkse sleur van je afglijden: Geniet van een avond vol humor! 4 uur geleden
Afbeelding
Stap in de wereld van Juf Roos en Gijs voor een verjaardagsfeest om nooit te vergeten! 12 uur geleden
Jong en talentvol lid van SNO Nijverdal Sam van Veen (foto: Linda van Beekhoven).
Cursus Verenigingsscheidsrechter: ga fluitend het veld op! 30 apr, 20:18
Afbeelding
'Kuier deur Kruidenwijk': Stap voor stap naar een actiever en socialer leven 30 apr, 15:05
De nieuwe trainer van NKC ' 51 2: Herman Egberts
Herman Egberts wordt trainer van het tweede van NKC '51 30 apr, 13:58
Afbeelding
Ontdek reizen met het openbaar vervoer 30 apr, 09:15
Afbeelding
King's Men weer op de planken 29 apr, 12:31
Afbeelding
Ontwar digitale knopen 29 apr, 08:00