Mezenkasten ter bestrijding van de eikenprocessierups

Algemeen

HELLENDOORN - De gemeente Hellendoorn gaat de eikenprocessierups bestrijden door 400 nestkastjes voor koolmezen op te hangen in eiken langs doorgaande fiets- en voetpaden. Recent onderzoek wees uit dat steeds meer koolmezen de eikenprocessierups als voedsel gebruiken. Wethouder Thomas Walder hing persoonlijk het eerste mezenkastje in een boom aan de G. Van der Muelenweg in Nijverdal.

Via het plaatsen van nestkastjes werkt de gemeente aan de natuurlijke bestrijding van de overlast die de brandharen van de eikenprocessierups, bij contact met de huid, kunnen veroorzaken. Een alternatief, dat ook wordt gehanteerd, is het wegzuigen van de nesten of de relatief dure behandeling van de bomen met nematoden (een soort aaltjes) of een bacteriepreparaat.

Medewerkers van het team Groen zullen de komende tijd de mezenkasten ophangen langs de Helmkruidlaan, Van der Muelenweg, Constantijnstraat, Ninaberlaan, Poggenbeltweg, Hellendoornseweg en Rijssensestraat. Uiteraard zullen de kastjes niet allemaal het eerste seizoen door vogels worden bezet, maar op termijn verwacht de gemeente goede resultaten met deze natuurlijke bestrijdingsmethode.

Bijzondere productie
De nestkastjes zijn aangeschaft bij Het Nijverhuis en bij Hebbedingen. Dagactiviteitencentrum Het Nijverhuis aan de Grotestraat is een onderdeel van Dimence waar mensen met een psychiatrische achtergrond via onder meer het maken van houten producten weer dagritme en sociale contacten opdoen. Bij Hebbedingen aan de Willem-Alexanderstraat maken en verkopen mensen met een verstandelijke beperking allerlei producten.

Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 5 uur geleden
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 9 uur geleden
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 21 uur geleden
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 23 uur geleden
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17
Afbeelding
Tweede Internationaal G-team Toernooi bij vv DES 16 mei, 08:10
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online 16 mei, 08:00