De Noabers van Folkloristische Dansgroep Hellendoorn vermaakten het publiek met een drietal dansen.
De Noabers van Folkloristische Dansgroep Hellendoorn vermaakten het publiek met een drietal dansen. Foto: A. van Ipenburg

‘Twentse taal gaat me echt aan ‘t hart’

Algemeen

HELLENDOORN - ‘n Oalen Griezen stroomt vrijdagavond 20 mei rond 20.00 uur langzaam vol. Bezoekers krijgen bij binnenkomst een kopje koffie of thee aangeboden door een bijzondere koffiedame: Johanna ter Steege in eigen persoon! Een bijbaantje? Of leeft ze zich in een nieuwe rol in?

Een groep mannen en vrouwen in jaren ‘30/’40 kleding zoekt een strategische plek achterin de kerk. Bezoekers praten vol verwachting met elkaar. Als iedereen een plekje heeft gevonden en ook Johanna op de haar aangewezen plaats is gaan zitten, opent spreekstalmeester Laurens ten Den de avond. Een avond die helemaal om twee Johanna’s draait: Johanna van Buren en Johanna ter Steege. Maar ook een avond die bol staat van cultuur en streektaal.

Cultuurprijs

Johanna ter Steege krijgt namelijk de Johanna van Buren Cultuurprijs uitgereikt. En hoe kan dat beter dan met een avond vol lokale cultuur en veel dialect? Laurens begint met het voordragen van een gedicht van Johanna van Buren en vermaakt iedereen met de verwarring die rondom dialect bestaat. Zo vertelt hij dat de taal in de Statenbijbel het dialect van rondom Haarlem is, omdat ‘wij’ er even niet bij waren toen ze dat besloten. “Ach, daar kun je aan wennen”, is hij van mening. En daarmee is de toon van de avond wel gezet. Luchtig en vol dialectische taalgrappen.

De muzikale omlijsting verzorgen Martin ten Denge (op scherm, omdat hij niet ‘live’ aanwezig kon zijn) en Bert Jansen, die prachtig in het dialect zingen. Bij binnenkomst en na afloop laat de jonge, getalenteerde organist Casper Struijk passende orgelklanken op de bezoekers neerstrijken. De Folkloristische Dansgroep Hellendoorn vermaakt met dansgroep ‘de Noabers’ de aanwezigen met een drietal traditionele dansen. Binnen het folkloristisch dansen heeft deze groep zich toegelegd op dansen uit de jaren ‘30 en ‘40 (vandaar die kleding!).

Ambassadeur

Na alle grappen en grollen is het tijd voor het serieuze deel van de avond. Na een eerbetoon aan alle voorgangers van Johanna ter Steege, zo wonnen onder meer Willem Wilmink, Herman Finkers, Bennie Jolink, Anne van der Meiden, Marga Kool en Daniel Lohues deze prijs eerder, neemt Marian Nijmeijer namens Stichting Old Heldern de Noaberschop het woord. Ze prijst het talent van Johanna zich in te leven in andere mensen. “Ze heeft in minstens veertig films gespeeld, zelfs veel internationale, en heeft met grote theatergezelschappen op het podium gestaan. De bekendste voor ons zijn waarschijnlijk wel ‘Hanna van Hendrik’ en ‘De beentjes van Sint Hildegard’. Ze spreekt vijf talen en grijpt toch elke kans om onze streektaal te promoten met beide handen aan. Een betere ambassadeur voor onze streektaal en -cultuur kunnen wij ons niet wensen.”

Johanna en Johanna

Vervolgens is het aan Herman Finkers de prijs uit te reiken. Dat doet hij niet zonder komische herinneringen op te halen aan hun kennismaking en natuurlijk hun samenwerking in ‘De beentjes van Sint Hildegard’. “Bij een tweede film houd ik me niet meer in bij het schrijven...”, verzekert hij de aanwezigen. Uit zijn handen neemt Johanna ter Steege een oorkonde, luxe editie met verzamelde werken van Johanna van Buren en een beeldje van deze Johanna in ontvangst.

“Ik vind dit machtig mooi”, is Johanna’s eerste reactie. “Het is een hele eer, ik had nooit gedacht dat dit kon. De Twentse taal gaat mij aan het hart en ik zal er alles aan doen die zoveel mogelijk in de schijnwerpers te zetten.” Ze sluit af met een zelfgeschreven gedichtje.

Johanna is blij met de Johanna van Buren Cultuurprijs die zij uit handen van Herman Finkers in ontvangst mocht nemen. Naast de oorkonde kreeg zij de verzamelde werken van Johanna van Buren en een beeldje.
De Oude Twentse weg loopt al eeuwen door de gemeente Hellendoorn en was al in de dertiende eeuw een belangrijke verbinden tussen Twente en Zwolle.
HKHN verzorgt lezing over de stokoude Twentseweg 5 minuten geleden
Afbeelding
De rhododendrons rond de Palthetoren zijn in bloei! 5 uur geleden
Mevrouw Ninaber-Biben komt met haar kinderen vanuit Deventer naar Hellendoorn, waar de oom, Engelbertus Johannes Ninaber, van haar overleden man een huis voor haar bouwt..
'Jezelf mooi maken is van alle tijden' 22 uur geleden
Voorbeeld van een situatie waar mensen met een beperking nog te vaak mee te maken hebben: er wordt te weinig rekening met ze gehouden.
Wmo-avond 'Iedereen doet mee' gisteren
Afbeelding
Dansclub Hulsen houdt weer een dansavond 3 mei, 14:02
Op 4 mei, de vlag halfstok vlaggen van 18.00 uur tot zonsondergang. Tijdens Bevrijdingsdag de vlag, zonder oranje wimpel, vlaggen.
Gemeente Hellendoorn staat stil bij 4 en 5 mei 3 mei, 12:12
Afbeelding
'Wat bezielt je' aflevering over Vrouwen in het Verzet 3 mei, 09:42
Verspieders Express houdt drie activiteiten rondom de Nacht van Gebed.
Drieluik activiteiten rond de Nacht van Gebed van Verspieders Express 3 mei, 08:07