Betsy Diender-Lohuis
Betsy Diender-Lohuis

Column: Bij overlijden: eerst nadenken

Column

“Mag ik een keer met je praten? Niet dat ik van plan ben dood te gaan, hoor! Ik wil nog minstens 30 jaar verder. Maar ik ben alleenstaand en wil de zaken gewoon goed op orde hebben”. 

Zomaar een telefoontje van een mij onbekende dame. Ik doe dat graag, informatieve gesprekken. De dame in kwestie en ik maken een afspraak en als ik aanbel, komt er een tengere, kordate dame aan de deur.

‘Ik ben tegen hokjes-denken, maar deze mevrouw past in de categorie paradijsvogels’

De map met papieren ligt al op tafel. We praten even over het mooie uitzicht vanuit haar woonkamer en komen al snel op haar leven. Vrijgezel, kinderloos, gelukkig, een slimme dame, een grote familie. “Maar mijn familie begrijpt mij niet zo goed, het contact is en blijft wat oppervlakkig.”

Dat begrijp ik denk ik wel. Ik ben tegen hokjesdenken, maar deze mevrouw past in de categorie paradijsvogels. Heel mooie, bijzondere, soms ook eigenzinnige mensen.

We openen de map met het logo van een bekende en grote uitvaartverzekeraar. De map zit vol met teksten, muziek, gedichten en met knipsels van mogelijke foto’s voor op de rouwkaart. Een gemiddelde uitvaartondernemer is zeker weten blij met zo’n map vol informatie en wensen van de overledene zelf.

Direct valt de grote sticker op met daarop het telefoonnummer van de verzekeringsmaatschappij en de opmerking ‘bij overlijden direct bellen’. Ze geeft aan dat ze dat goed heeft begrepen, eerst de verzekeraar bellen want ze is goed verzekerd. “En daarna bel ik u, toch?”

Het is vast goed bedoeld van de verzekeraar, maar als nabestaanden hen als eerste gebeld hebben, zorgt de verzekeraar (bijna) altijd voor een uitvaartbegeleider. Iemand die in opdracht van de verzekeraar werkt. 

Dus doe dat vooral niet als u een zelfgekozen zelfstandig uitvaartondernemer wil inschakelen. Na overlijden is er helemaal geen haast. Denk na, neem de tijd. Die uitkering komt ook wel als de door u gekozen uitvaartbegeleider belt met de verzekeraar. En mocht het dan financieel toch veel gunstiger zijn om de uitvaart door de verzekeraar te laten begeleiden, dat kan het geval zijn bij naturapolissen, dan zal de zelfstandig uitvaartbegeleider daar eerlijk over zijn. Ik wel in ieder geval! 

Mevrouw heeft mijn telefoonnummer toch maar naast het nummer van de verzekeraar genoteerd met de notitie ‘bij overlijden: eerst nadenken’.
Vermoedelijk zal het niet nodig zijn, over 30 jaar hoop ik toch echt zelf met pensioen te zijn.

BDL Uitvaartzorg
Betsy Diender-Lohuis
T: 06 2626 1658
www.bdl-uitvaartzorg.nl

Afbeelding
'Priscilla': Leven naast Elvis allesbehalve een sprookje 2 uur geleden
Afbeelding
Het einde is in zicht 9 uur geleden
Afbeelding
Creatieve inloopochtend voor minima 14 uur geleden
Afbeelding
Toneelvoorstelling 'In de Lift' te zien in het ZINiN Theater 7 mei, 19:38
Afbeelding
Een pittige thuiswedstrijd voor NKC '51 1 7 mei, 17:53
Afbeelding
Risico om te degraderen groter voor SVVN na verlies 7 mei, 16:05
Afbeelding
Van hoog naar laag: ontdek de Sallandse Heuvelrug per fiets! 7 mei, 13:21
De Oude Twentse weg loopt al eeuwen door de gemeente Hellendoorn en was al in de dertiende eeuw een belangrijke verbinden tussen Twente en Zwolle.
HKHN verzorgt lezing over de stokoude Twentseweg 4 mei, 18:01