Betsy Diender-Lohuis
Betsy Diender-Lohuis

Column: Bij overlijden: eerst nadenken

Column

“Mag ik een keer met je praten? Niet dat ik van plan ben dood te gaan, hoor! Ik wil nog minstens 30 jaar verder. Maar ik ben alleenstaand en wil de zaken gewoon goed op orde hebben”. 

Zomaar een telefoontje van een mij onbekende dame. Ik doe dat graag, informatieve gesprekken. De dame in kwestie en ik maken een afspraak en als ik aanbel, komt er een tengere, kordate dame aan de deur.

‘Ik ben tegen hokjes-denken, maar deze mevrouw past in de categorie paradijsvogels’

De map met papieren ligt al op tafel. We praten even over het mooie uitzicht vanuit haar woonkamer en komen al snel op haar leven. Vrijgezel, kinderloos, gelukkig, een slimme dame, een grote familie. “Maar mijn familie begrijpt mij niet zo goed, het contact is en blijft wat oppervlakkig.”

Dat begrijp ik denk ik wel. Ik ben tegen hokjesdenken, maar deze mevrouw past in de categorie paradijsvogels. Heel mooie, bijzondere, soms ook eigenzinnige mensen.

We openen de map met het logo van een bekende en grote uitvaartverzekeraar. De map zit vol met teksten, muziek, gedichten en met knipsels van mogelijke foto’s voor op de rouwkaart. Een gemiddelde uitvaartondernemer is zeker weten blij met zo’n map vol informatie en wensen van de overledene zelf.

Direct valt de grote sticker op met daarop het telefoonnummer van de verzekeringsmaatschappij en de opmerking ‘bij overlijden direct bellen’. Ze geeft aan dat ze dat goed heeft begrepen, eerst de verzekeraar bellen want ze is goed verzekerd. “En daarna bel ik u, toch?”

Het is vast goed bedoeld van de verzekeraar, maar als nabestaanden hen als eerste gebeld hebben, zorgt de verzekeraar (bijna) altijd voor een uitvaartbegeleider. Iemand die in opdracht van de verzekeraar werkt. 

Dus doe dat vooral niet als u een zelfgekozen zelfstandig uitvaartondernemer wil inschakelen. Na overlijden is er helemaal geen haast. Denk na, neem de tijd. Die uitkering komt ook wel als de door u gekozen uitvaartbegeleider belt met de verzekeraar. En mocht het dan financieel toch veel gunstiger zijn om de uitvaart door de verzekeraar te laten begeleiden, dat kan het geval zijn bij naturapolissen, dan zal de zelfstandig uitvaartbegeleider daar eerlijk over zijn. Ik wel in ieder geval! 

Mevrouw heeft mijn telefoonnummer toch maar naast het nummer van de verzekeraar genoteerd met de notitie ‘bij overlijden: eerst nadenken’.
Vermoedelijk zal het niet nodig zijn, over 30 jaar hoop ik toch echt zelf met pensioen te zijn.

BDL Uitvaartzorg
Betsy Diender-Lohuis
T: 06 2626 1658
www.bdl-uitvaartzorg.nl

Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 10 uur geleden
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17