Afbeelding

Column: Het levenstestament

Column

Is het verstandig om een levenstestament op te laten stellen? Is dat nodig? Ik heb toch eerder al een gewoon testament laten opstellen bij de notaris? Ik ben getrouwd in gemeenschap van goederen, dus mijn echtgenoot kan toch alles voor mij doen?

In een levenstestament bepaal je wie namens jou belangrijke beslissingen mag nemen als je dat zelf niet meer kunt, bijvoorbeeld door:

  • geestelijke gebreken (dementie, Alzheimer, coma, tia),
  • lichamelijke gebreken (afname gehoor, zicht en mobiliteit, reuma/geen handtekening kunnen zetten) of 
  • afwezigheid (langdurige ziekte/herstel, werk in het buitenland, wereldreis).

Het gaat daarbij om beslissingen op financieel gebied, over medische zaken en over kwesties op verzorgingsgebied.

Een levenstestament maakt het onder andere mogelijk dat jouw huis wordt verkocht, bankzaken worden geregeld, maar ook dat iemand informatie over jou bij een arts kan opvragen.

Ook kan de gevolmachtigde nog tijdig regelen dat jouw vermogen niet op gaat aan de eigen bijdrage die betaald moet worden in een zorginstelling, maar toekomt aan bijvoorbeeld jouw kinderen!

Een levenstestament is een aanvulling op het gewone testament. Het levenstestament werkt namelijk tijdens jouw leven, en het gewone testament werkt pas na het overlijden. Deze akten vullen elkaar dus aan.

Het is verstandig om dit alles op tijd te regelen. Ten tijde van het opstellen van een (levens)testament moet je namelijk wilsbekwaam zijn. Dat is lastig bij dementie of andere vormen van geestelijke achteruitgang. 

Door het aanwijzen van een vertrouwenspersoon (een gevolmachtigde), voorkom je dat er een onderbewindstelling (en mentorschap) door de rechter moet worden uitgesproken. Het verkrijgen van een uitspraak bij de rechtbank kost tijd en vaak is het belangrijk om snel te handelen.

Let op: dit alles geldt ook voor echtgenoten! De ene echtgenoot is niet vanzelf vertegenwoordiger van de andere echtgenoot!

Met een levenstestament geef je jezelf de geruststelling dat alles goed geregeld wordt als je het zelf niet meer kunt. Ook voor je naasten is het prettig om te weten dat jij dit alles goed geregeld hebt; zij kunnen dan snel voor jou aan de slag als dat nodig is.

Kom gerust eens praten over de mogelijkheden van een levenstestament (en indien gewenst kijken we direct nog even naar de “gewone” testamenten die er al zijn).

Notariskantoor Oude Engberink

Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 3 uur geleden
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 5 uur geleden
Afbeelding
Tweede Internationaal G-team Toernooi bij vv DES 7 uur geleden
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online 7 uur geleden
Afbeelding
Column: Achteraf... 19 uur geleden
Gijs en Barry helpen klanten nog tot 1 juni.
Plentyparts Nijverdal sluit per 1 juni de deuren 21 uur geleden
Afbeelding
Ontdek Nijntje op BoekStartdag in de ZINiN Bibliotheek gisteren
Afbeelding
Dansshow van G.V. Fysion 15 mei, 12:13