De ZorgSaam Carbidtocht gaat veelal over onverharde wegen en paden.
De ZorgSaam Carbidtocht gaat veelal over onverharde wegen en paden.

De kerstkilo’s eraf fietsen of lopen

Algemeen

HELLENDOORN - Sportievelingen kunnen op woensdag 28 december in Hellendoorn deelnemen aan de ZorgSaam Carbidtocht. Deze tocht is voor elk wat wils: een ATB-tocht voor mountainbikers, een trail voor hardlopers en een wandeltocht voor de wandelaars. 

Al deze evenementen komen tot stand dankzij een samenwerking tussen de organisatoren FTC CC’75, vv Hellendoorn en ZorgSaam Lopers Company en vinden plaats vanaf sportpark de Voordam aan de Koemaste.

Fiets Toer Club CC’75 houdt al jaren tussen kerst en oud en nieuw de Carbidtocht. Deze ATB-tocht is door de NTFU betiteld als één van de vijf mooiste tochten van Nederland. De reden? Deze tocht verloopt grotendeels over de Hellendoornse Berg gelegen in het natuurgebied van de Sallandse Heuvelrug. In dit gebied wordt de mountainbikeliefhebber verwent met veel pittige klimmetjes en technische singeltracks. De vaste Paarse ATB route loopt ook door dit gebied. Deze is dit jaar voor de derde keer winnaar geworden van de Gouden Schop, een erkenning voor de best onderhouden en mooiste ATB route van Nederland. Aangezien die route een vaste bewegwijzering heeft en vrij te berijden is, wordt juist deze zoveel mogelijk gemeden om de mountainbiker te trakteren op de andere mooie paden en plekjes die dit gebied te bieden heeft. In het heuvelachtige terrein zijn twee uitdagende routes met lintjes uitgezet en kan men kiezen tussen een route met een lengte van 30 of 50 km en deze zijn voor 90 procent uitgezet over onverharde wegen en paden.

Er zijn onderweg twee verzorgingsposten ingericht. Op de 30 km route kan men even tot rust komen bij camperplaats de Bosweide. Tijdens de 50 km route wordt de inwendige mens zelfs twee maal verzorgd. Er is voor de mountainbikers van de lange afstand een extra pauzering bij kampeerboerderij De Bosrand. 

Wegens het succes van de vorige edities worden ook weer vanuit dezelfde startlocatie de Carbid Trailrun en de wandeltocht op deze dag gehouden. Er zijn door de ervaren trailrunner Bertus van Elburg diverse trail en wandelroutes uitgezet langs de Regge en Schuilenburg. De hardlopers kunnen kiezen uit de afstanden 10, 17,5 en 25 kilometer en voor de wandelaars is er een route van 10 kilometer. De start voor de hardlopers is tussen 09.15 en 10.30 uur en de wandelaars kunnen starten om 10.35 uur. 

Voor alle tochten is voorinschrijving mogelijk. Men kan zich inschrijven tot en met dinsdag 27 december 12.00 uur via de website van www.zorgsaamloperscompany.nl of www.cc75.nl. Op beide websites is er ook uitgebreide info te vinden.

Na het volbrengen van de tocht is het mogelijk om de gebruikte energie weer aan te vullen in de kantine van vv Hellendoorn. Je kunt hier nog even gezellig napraten over de belevenissen van de tocht onder het genot van verschillende warme en koude dranken, maar er is ook heerlijke snert verkrijgbaar.

En niet te vergeten! De ZorgSaam Carbidtocht van 28 december is dé gelegenheid voor de mountainbiker, hardloper of wandelaar om de kerstkilo’s kwijt te raken en sportief het jaar af te sluiten!

Afbeelding
Duurzaam Trappen en Fairtrade Happen 1 uur geleden
Joep Wagenmans van VV Hellendoorn maakte de openingstreffer. (Foto: Wim Beunk)
Overtuigende winst VV Hellendoorn tegen SVVN 5 uur geleden
Steam Sister is een van de vele muzikale acts die tijdens de Nacht van Nijverdal van zich laten horen.
Nacht van Nijverdal bruist in centrum POLL 7 uur geleden
Er zijn vijf themasessies te volgen over mentale gezondheid, mediawijsheid, voeding, bewegen en slapen.
Gezond Leven is Kinderspel: themabijeenkomst voor ouders 10 uur geleden
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online 11 uur geleden
Afbeelding
'Priscilla': Leven naast Elvis allesbehalve een sprookje 23 uur geleden
Afbeelding
Het einde is in zicht 8 mei, 12:45
Afbeelding
Creatieve inloopochtend voor minima 8 mei, 07:59