Het kerkgebouw van de Vrije Evangelische Gemeente aan de Grotestraat is vrolijk versierd ter ere van het 100-jarig bestaan.
Het kerkgebouw van de Vrije Evangelische Gemeente aan de Grotestraat is vrolijk versierd ter ere van het 100-jarig bestaan.

‘Gaan hoopvol de toekomst tegemoet’

Algemeen

NIJVERDAL - De Vrije Evangelische Gemeente nam 100 jaar geleden, na een bouwperiode van ongeveer een jaar, het kerkgebouw aan de Grotestraat officieel in gebruik voor hun erediensten. Het gebouw is geïnspireerd op de Barnabaskerk van de Christelijk Gereformeerde Kerk van Apeldoorn.

De gemeente zelf is al zo’n 120 jaar actief en wilde deze gelegenheid om het jubileum te vieren niet aan zich voorbij laten. “We kunnen dit nu nog als volwaardige gemeente vieren”, vertelt Gerrit van der Kolk, voorzitter van de kerkenraad. “Wij hebben te maken met een terugloop van ons aantal leden, maar we gaan hoopvol de toekomst tegemoet. Dat is ook het thema van onze jubileumviering. We tellen onze zegeningen, om het zo maar uit te drukken.”


Natuurlijk was het in de kerk ook feestelijk versierd. Vrijdagavond, zaterdag en zondag is iedereen nog welkom om het jubileum mee te vieren.

Feestelijkheden

Zondag begonnen de feestelijkheden met een speciale zangdienst. “We hadden onze gemeenteleden gevraagd welke liederen zij het liefst zingen en daarvan hebben we een top vijf samengesteld”, vervolgt Gerrit. “Zondag hebben we in de feestelijke zangdienst hiervan de nummers twee tot en met vijf gezongen, met nog wat andere liederen. Het zingen van juist deze top vijf liederen zondag viel erg in de smaak.”

Tijdens de dienst werd een glaskunstwerk onthuld, gemaakt door Marian Torenbeek. Ze heeft met glasfusing een beeld van de kerk gemaakt. “Dat is echt prachtig, zoals nu de zon er doorheen schijnt. Daar zijn we als VEG heel erg blij mee.”


Naast de tentoonstelling was er in de kerk zelf het nodige te zien, zoals speciale symbolen verwerkt in muren en ramen.

Hoewel het feest is, staan ze niet alleen stil bij vrolijke dingen. “We hebben maandag een indrukwekkende documentaire getoond over een Joods jongetje dat tijdens de oorlog ondergedoken heeft gezeten bij de dominee. Awraham Meijers, die nu in Amsterdam woont en journalist is, was die avond aanwezig en is na afloop met diverse mensen in gesprek gegaan. Dat was een gedenkwaardige avond, waar ook veel mensen van buiten onze gemeente naar toe zijn gekomen.”

Kerkmarkt

Op dinsdag en donderdag konden belangstellenden een kijkje nemen in de kerk. Tijdens de uren van de ‘open kerk’ werden het orgel en de vleugel bespeeld en kregen mensen een rondleiding met uitleg van de diverse symbolen die de kerk zowel binnen als buiten sieren. “Voor de mensen die dinsdag of donderdag niet in de gelegenheid waren de kerk te bezoeken, is de kerk zaterdag 18 februari tijdens onze kerkmarkt nog open. We hebben een mooie tentoonstelling samengesteld over de afgelopen 100 jaar. Op de markt zelf worden boeken, snert en handbeschilderd porselein verkocht. Een van onze gemeenteleden maakt echt schitterende schalen en borden. De opbrengsten hiervan en van de collecties komen volledig ten goede aan Oekraïne.”


Het glaskunstwerk, gemaakt door lokale kunstenares Marian Torenbeek kreeg een mooie plek in het gebouw. Een kunstwerk dat mooi past bij de gebrandschilderde ramen in de kerk.

Deze zaterdag wordt om 11.00 uur in de pastorietuin een bordje onthuld bij de in 1836 door Thomas Ainsworth geplante kastanjeboom. De cabaretgroep van de VEG heeft ooit een liedje gemaakt over deze kastanjeboom, wat ze zaterdag ten gehore brengen.

“Zondag sluiten we de jubileumviering af met een middagdienst. Vanaf 14.30 uur is iedereen welkom voor een dienst waarin ons speciale jubileumkoor medewerking verleend. In de dienst zingen we samen de nummer 1 van de top vijf en het lied dat 100 jaar geleden werd gezongen bij de inwijding. Na de dienst sluiten we af met koffie en een petitfour met de afbeelding van de kerk erop.”

Vrijdagavond 17 februari is iedereen om 19.45 uur welkom bij het gratis concert van de beroepsmusici Henk Linker (orgel/vleugel) en Valeria Boermistrova (mezzo sopraan).


Bij de tentoonstelling was veel beeldmateriaal te zien over de bouw en de speciale symbolen die in de muren en ramen van het kerkgebouw verwerkt zijn.

Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 12 uur geleden
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17