Frans, Christa en Dilla (achteraan v.r.n.l.) maken graag een praatje met de gasten aan de ontmoetingstafel, natuurlijk onder het genot van een kopje koffie of thee.
Frans, Christa en Dilla (achteraan v.r.n.l.) maken graag een praatje met de gasten aan de ontmoetingstafel, natuurlijk onder het genot van een kopje koffie of thee. Foto: A. van Ipenburg

‘Je kunt hier prachtige koopjes vinden’

Algemeen

NIJVERDAL - Wie regelmatig op Nijverdal komt, weet vast waar het Leger des Heils gevestigd is. Het pand, dat vroeger als kerkgebouw gebruikt werd, is nu een winkel en ontmoetingsruimte. Kleding, schoenen en accessoires wisselen hier voor een klein bedrag van eigenaar.

 Toch weten veel mensen niet wat zich nou achter de gevel afspeelt. Dat je er kleding kunt brengen, die nog best een ronde meekan, is bij veel mensen wel bekend, maar hoe gaat het dan verder? “We hebben een team vrijwilligers dat elke dag de ingebrachte kleding komt uitzoeken”, vertelt Frans, die al zo’n 20 jaar bij het Leger des Heils in Nijverdal betrokken is. “Wat kunnen we nog verkopen en wat echt niet. De kleding, schoenen en accessoires die wij verkopen moeten natuurlijk wel heel en schoon zijn. Helaas krijgen wij nog regelmatig niet geschikte spullen binnen. Die verzamelen we en voeren we op een andere manier af.”

“Onze doelstelling is puntgave kleding super goedkoop te verkopen”, voegt Christa toe. Zij is zo’n acht jaar geleden bij de winkel terecht gekomen. “Ik ben begonnen met één avond in de week, nu ben ik er vrijwel elke dag. Het is echt geweldig leuk om te doen. We hebben een aantal vaste klanten, die hier vrijwel elke week komen. Naast de winkel is het ook een ontmoetingsplek, waar mensen even gezellig een praatje met elkaar kunnen maken, onder het genot van een kopje koffie of thee.”

Terwijl ze het zegt nemen twee dames plaats aan de grote tafel waar wij zitten, achter in de winkel, en beamen dat het hier leuk winkelen is. “Wij komen hier bijna elke week”, zegt de ene dame. “Even kijken of er nog iets voor ons tussen hangt. De ene keer vind ik van alles, de andere keer niets. Het is bijna een hobby hier leuke kleding te kopen. Ik ga samen met mijn vriendin, drink hier gezellig een kopje koffie en kletst wat met andere mensen.”

Duurzaam

Het Leger des Heils begon in het pand aan de Grotestraat met een kerk, waar doordeweeks ook kleding werd verkocht. “Toen het aantal kerkbezoekers steeds verder afnam, besloten ze het pand in te zetten als winkel en ontmoetingsruimte”, vertelt Frans. “Wij zien onszelf als een duurzaam alternatief voor ‘gewone’ kledingzaken. Iedereen mag hier komen, onafhankelijk van je financiële situatie. Voor mensen die minder te besteden hebben is het een goed alternatief, maar ook voor mensen die duurzaam proberen te leven. Er komen hier regelmatig vrijwel nieuwe kleren binnen, die we toch voor een spotprijs verkopen. Kleding die je in andere winkels hier op Nijverdal niet kunt kopen. Naast de kledingverkoop staat de koffie en thee altijd klaar en we zijn aan het kijken of we hier andere activiteiten kunnen organiseren. Er zijn nog geen vastomlijnde plannen, maar wel al een aantal ideeën. We zijn nu extra open op de maandag, woensdag en vrijdag voor mensen die de stookkosten boven het hoofd groeien, maar die wel gezellig in een warme ruimte willen genieten van een kop koffie of thee.” Bij het Leger des Heils is iedereen ongeacht leeftijd, achtergrond, et cetera welkom.

Mede door de opbrengst van de kledingwinkel kunnen mensen die het nodig hebben op praktisch en sociaal gebied ondersteund worden.

Openingstijden

De winkel van het Leger des Heils, aan de Grotestraat 47, is op dinsdag, donderdag en zaterdag geopend van 10.00 tot 12.00 en op donderdagavond nog van 18.30 tot 20.00 uur. Kleding inbrengen kan dagelijks van 8.00 tot 20.00 uur.
De winkel en ontmoetingsruimte zijn extra geopend op maandag, woensdag en vrijdag van 11.00 tot 14.00 uur voor mensen die in een warme ruimte van een lekkere kop koffie of thee of van een eenvoudige lunch willen genieten. Daarnaast kunnen mensen die bij de Voedselbank zijn ingeschreven binnenkort regelmatig een aantal kledingstukken gratis afhalen.

Afbeelding
SVVN speelt gelijk tegen Wilhelminaschool: 0-0 2 uur geleden
Afbeelding
Hertruiters springen zich in de prijzen 13 uur geleden
Het begin van Koningsdag vorig jaar. Na de opening door Ewald Aaltink en de burgemeester kon het feest echt beginnen.
Volop vertier tijdens Koningsdag Nijverdal 21 apr, 18:17
Overal in de gemeente zijn volop activiteiten voor kinderen én volwassenen.
Koningsdag Marle 21 apr, 14:16
Afbeelding
Winkelen bij Voedselbank Hellendoorn 21 apr, 11:46
Naast alle activiteiten buiten, is er binnen in de HOi-studio van alles te beleven.
Koningsdag bij HOi is 'Samen Oranje' 21 apr, 10:10
Afbeelding
Eschlanderkapel Hellendoorn organiseert een fietstocht voor de hele familie 20 apr, 19:26
Tafereel uit de bevrijdingsstraat in het Memory Vrijheidsmuseum. Het ontbijt zal plaatsvinden in de centrale hal, maar ontbijters kunnen het museum wel bezoeken. (Foto: MVM)
Meld je volgende week aan voor bevrijdingsontbijt 20 apr, 14:13