Afbeelding

Column: Examenklas

Algemeen

Heel wat ouders en ook leerlingen zijn ervan overtuigd dat alleen het laatste jaar een examenjaar is. Helaas moet ik jullie teleurstellen, het jaar ervoor is al een examenklas. Verwarrend? Ja en nee.

In je voorlaatste jaar heb je ook SE’s (School Examens) én voortgangstoetsen. De cijfers van die SE’s opgeteld en gedeeld door het aantal SE’s aan het eind van dat voorlaatste jaar is al ongeveer 1/3 van je SE eindcijfer. In je laatste jaar volgen meer SE’s en je sluit het jaar af met het CE (Centraal Examen) in mei. Het gemiddelde van al jouw SE’s bij elkaar is je eindcijfer waarmee je het Centraal Examen(CE) ingaat.

Tijdens het CE word je getoetst op alle onderdelen van de verschillende vakken. Daar bereid jij je op voor in de voorgaande jaren. Bij de SE’s word je getoetst per hoofdstuk of delen daarvan. Dat staat allemaal in je PTA-boekje (Programma voor Toetsing en Afsluiting) te vinden in Magister/SomToday of een mail van je school. Daarin staat precies wat je moet leren voor alle SE’s en wat de waarde is van de toets.

Mijn tip: PRINT HEM UIT!

Verwijder alle vakken die je niet hebt en doe je PTA in een mapje, zodat je het altijd bij de hand hebt. Verder staan in het PTA-boekje ook alle onderdelen die je in moet leveren voor bijvoorbeeld Nederlands. Als je dat op tijd goed bekijkt, dan kun jij je planning daarop aanpassen.

Naast de SE’s heb je voortgangstoetsen. Daaraan kun jij zien of je klaar bent voor een SE. Met andere woorden: heb jij een voldoende (6,0 of hoger) gehaald dan is er niks aan de hand en leer je net als anders voor het SE. Als je een onvoldoende gehaald hebt, moet je nog even aan de bak.

Dit is het even in het kort. Laat je goed voorlichten en vraag bij twijfel je mentor, want dat behoort tot zijn/haar taak.

Ingrid Aaltink- Fidder
Studie Professional/Coach/Eigenaar
huiswerkbegeleidingnijverdal.nl / kenniseducatiecentrum.nl

Afbeelding
Meewandelen met 42e editie van de Amortocht gisteren
Afbeelding
Nieuwe woning? Neem de lage hypotheekrente mee! 1 okt., 18:02
Afbeelding
'Verwachten veel kunstwerken' 1 okt., 11:58
Afbeelding
Rayen Panday komt naar ZINiN met cabaretshow 30 sep., 19:56
Afbeelding
Ontdek de innerlijke uitvinder bij ZINiN Bibliotheek 30 sep., 18:08
Afbeelding
De ideale tafel wordt voor je op maat gemaakt 30 sep., 12:15
Afbeelding
Werkgroep Wonen reageert op beroepschrift Plan de Grave 30 sep., 10:00
Afbeelding
Het binnen-buitengevoel in alle seizoenen 30 sep., 07:45