Een prachtige tekening van de dochter van Lianne.
Een prachtige tekening van de dochter van Lianne.

‘Zorgvrijwilliger zijn, geeft zóveel voldoening!’

Algemeen

NIJVERDAL - Een luisterend oor bieden, meegaan boodschappen doen of een gezellig bakje koffie… Tonnie van Gellekom is dolblij met de bezoekjes die zorgvrijwilliger Lianne haar via de bemiddeling van Evenmens Hellendoorn brengt. Lianne op haar beurt is even enthousiast. “Ik zie dit niet als iets dat tijd kost. Het is een mooie investering in mijzelf en de ander. Ik word er zelf ook heel blij van.”

Tonnie en Lianne spreken om de week met elkaar af. De ene keer voor een kletspraatje, de andere keer om even samen naar een tuincentrum te gaan. En meestal gaat hondje Cindy overal mee naartoe. Zo af en toe gaan ook de kinderen van Lianne (9 en 11 jaar oud) mee. Ook zij zijn dol op Tonnie. Dat blijkt wel uit de vele tekeningen die Tonnie en haar man thuis hebben liggen. Prachtige kunstwerkjes waar de Nijverdallers trots op zijn. “Liannes dochter heeft de situatie zo mooi vast weten te leggen, zelfs Cindy en Tonnies rollator zijn in detail getekend”, lacht zorgcoördinator Henriëtte Veneberg van Evenmens. “Dat het goed klikt tussen Tonnie, Lianne en de kinderen is heel fijn. Wat je vaak ziet, is dat zorgvrijwilligers ouderen zijn, of mensen waarvan de kinderen het huis uit zijn. Maar dit vrijwilligerswerk kan ook erg leuk en waardevol zijn voor moeders van (jonge) kinderen. Voor zowel de zorgvrager als de kinderen is het leuk, de bezoekjes kunnen voor de kinderen bovendien een leerproces zijn.” 

Het brengt ons beiden iets

Lianne vertelt hoe ze als zorgvrijwilliger bij Evenmens terecht is gekomen. “Ik was destijds werkloos en kende niemand in Nijverdal en omgeving. Mijn man en ik komen hier oorspronkelijk niet vandaan. Na een hele tijd fulltime gewerkt te hebben, kwam ik door omstandigheden thuis te zitten met twee kleine kinderen. Mijn eigen wereldje werd heel klein. Omdat ik wel graag iets om handen wilde, ben ik op zoek gegaan naar geschikt vrijwilligerswerk. Zo kwam ik in contact met Evenmens. Naast mijn werk ben ik altijd vrijwilligerswerk bij de Vrijwillige Thuiszorg blijven doen. Ik plan alles goed in en het voelt nooit teveel, omdat dit vrijwilligerswerk mijzelf ook een goed gevoel geeft. Op dit moment is het zelfs extra goed voor mij, omdat ik wegens ziekte weer aan huis gekluisterd ben. Mijn momentjes met Tonnie geven mij zelf ook een stok achter de deur om er even op uit te gaan. Zo is het dus iets dat ons beiden iets brengt.”

Informatie

Wil jij graag iemand een handje helpen, samen een spelletje spelen, fietsen of wandelen of iemand begeleiden? Dan is zorgvrijwilliger worden echt iets voor jou! Je helpt iemand anders en krijgt er zelf veel voor terug. Evenmens kan altijd nieuwe zorgvrijwilligers gebruiken. Vanaf 18 jaar kan iedereen - jong of oud - zich aanmelden. Wil je meer informatie? Bel of e-mail dan voor meer informatie. T. 0548 638830. E-mail: info@evenmens.nl

Op de website van Evenmens zijn tevens ook vele concrete vrijwilligersvacatures te vinden.

Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 5 uur geleden
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 7 uur geleden
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 12 uur geleden
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 14 uur geleden
Afbeelding
Tweede Internationaal G-team Toernooi bij vv DES 16 uur geleden
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online 16 uur geleden
Afbeelding
Column: Achteraf... 15 mei, 20:15
Gijs en Barry helpen klanten nog tot 1 juni.
Plentyparts Nijverdal sluit per 1 juni de deuren 15 mei, 18:09