Afbeelding

Hellendoornse Harmonie viert 100-jarig bestaan

Algemeen

HELLENDOORN - In Hellendoorn is het feest, want er staat een muzikale mijlpaal voor de deur: de Hellendoornse Harmonie bestaat 100 jaar. De muziekvereniging is voornemens om dit groots te vieren, samen met het hele dorp. Een jubileumcommissie heeft de afgelopen maanden niet stilgezeten en heeft diverse acties ondernomen om fondsen te werven zodat er in 2024 concerten en een spetterend feestweekend georganiseerd kunnen worden. Het jubileumjaar wordt afgetrapt met een feestavond voor de leden van Hellendoornse Harmonie. 

De muziekvereniging is opgericht in 1924 onder de naam Hellendoorn’s Harmonie. De vereniging kwam tot stand door een fusie van het christelijke korps Soli Deo Gloria en het algemene korps Excelsior. Twee jaar na de fusie, waarbij in het begin nog wel wat aanloopproblemen overwonnen moesten worden, kon de vereniging een concourszege mét promotie in de wacht slepen en betuigden de dorpsbewoners voor het eerst sympathie voor de jonge vereniging. Ook de oorlogsjaren waren voor de Harmonie moeilijke tijden, want de leden konden in die tijd maar weinig gezamenlijk repeteren en verdwenen de instrumenten tijdelijk zelfs helemaal in de kast. Na de herstart in 1945 zocht de Harmonie vooral de straat op en leverden zij hun bijdrage aan de intochten van Sinterklaas, het jaarlijkse dorpsfeest, waren ze aanwezig bij jubileumfeesten en verzorgden zij concerten bij het sanatorium Krönnezommer. Na 100 jaar is de Harmonie nog steeds niet weg te denken uit het straatbeeld en zijn de leden bereid om deel te nemen aan straatoptredens om dorpsfeesten en -tradities muzikaal te begeleiden. In 1963 wordt de Hellendoornse Harmonie eigenaar van De Tente, de muziekkoepel in park De Geuren. Hier wordt wekelijks hard gerepeteerd door jong en oud en door verschillende geledingen. De Hellendoornse Harmonie bestaat uit het Harmonieorkest, de slagwerkgroep, de Klepperbloazers, de Eschländerkapel en niet te vergeten de jeugdleden.


De leden proosten op 12 januari op het jubileumjaar.

Het jubileumjaar wordt niet alleen beschouwd als terugblik op de rijke muzikale geschiedenis, maar ook als een kans om te benadrukken waar de Hellendoornse Harmonie voor staat. Dat muziek maken toegankelijk moet zijn voor iedereen, ongeacht leeftijd, achtergrond of financiële situatie.

De jubileumcommissie heeft diverse activiteiten voor dit jaar georganiseerd. Het jubileumjaar wordt afgetrapt met een feestavond voor de leden. Op 16 maart vindt er een jubileumconcert plaats in Sporthal de Voordam, welke een muzikale reis door de afgelopen eeuw zal bieden. In juli staat er een groots feestweekend op het programma, gericht op het dorp dat de Harmonie al jaren heeft gesteund. Tussendoor is er nog ruimte voor een jeugdconcert en een educatief programma voor scholen. De leden proosten op 12 januari op het jubileumjaar en blikken terug op een bruisend verleden. Meer informatie over de activiteiten is te vinden op: www.hellendoornseharmonie.nl.

Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 11 uur geleden
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17