Afbeelding

Nieuwe container stimuleert recyclen

Algemeen

HELLENDOORN - Het vervangen van alle groencontainers binnen de gemeente Hellendoorn is nu afgerond. Eind april begon de gemeente met het omruilen van de containers bij de helft van alle adressen. Afgelopen week werden bij de resterende huishoudens de nieuwe containers afgeleverd en deze week zijn alle oude containers weer ingenomen.

Het omruilen van de containers was nodig omdat deze aan de einde van hun levensduur zaten. De oude containers waren namelijk al ruim 25 jaar oud. Omdat een container gemiddeld zo'n 10 jaar mee zou gaan, was vervanging dan ook nodig. De containers vertoonden steeds meer gebreken wat het inzamelen bemoeilijkte.

Informatiecampagne
De gemeente voorzag de inwoners al ruim voor de vervanging van informatie over dit proces. Huishoudens kregen standaard een grotere, 240 liter groencontainer geleverd maar zij konden optioneel ook kiezen voor een kleiner model van 140 liter. De gemeente benadrukt dat het aanbieden van de groencontainer gratis is, evenals papier en verpakkingsafval. Inwoners in Hellendoorn betalen in principe alleen voor de restafvalcontainers die zij gebruiken. Veel andere gemeenten zijn inmiddels overgestapt op een gedifferentieerd afvaltarief ('diftar' in de volksmond), waarbij inwoners per keer betalen voor aanbieden van een container.

Beter beheer
Hoewel de inwoners niet gaan betalen voor het aanbieden van de groencontainer, zijn deze wel voorzien van een chip met uniek nummer. Zo kan de container herleid worden naar een adres maar ook een zoekgeraakte container terugbezorgen. Het managementsysteem van de inzamelaar zorgt voor fijnmaziger beheer waardoor inzameling nog beter moet gaan verlopen. De gemeente grijpt gelijk ook de omwisselingsoperatie aan om het belang van groenafval recyclen nog eens onder de aandacht te brengen. het uiteindelijke doel is om de hoeveelheid restafval per inwoner in 2030 terug te dringen naar maximaal 50 kilo per inwoner, per jaar. Uit onderzoek blijkt dat namelijk 30 procent van het aangeboden restafval nog bestaat uit groenafval.

Afbeelding
Toneelvoorstelling 'In de Lift' te zien in het ZINiN Theater 10 uur geleden
Afbeelding
Een pittige thuiswedstrijd voor NKC '51 1 12 uur geleden
Afbeelding
Risico om te degraderen groter voor SVVN na verlies 14 uur geleden
Afbeelding
Van hoog naar laag: ontdek de Sallandse Heuvelrug per fiets! 17 uur geleden
De Oude Twentse weg loopt al eeuwen door de gemeente Hellendoorn en was al in de dertiende eeuw een belangrijke verbinden tussen Twente en Zwolle.
HKHN verzorgt lezing over de stokoude Twentseweg 4 mei, 18:01
Afbeelding
De rhododendrons rond de Palthetoren zijn in bloei! 4 mei, 12:42
Mevrouw Ninaber-Biben komt met haar kinderen vanuit Deventer naar Hellendoorn, waar de oom, Engelbertus Johannes Ninaber, van haar overleden man een huis voor haar bouwt..
'Jezelf mooi maken is van alle tijden' 3 mei, 19:47
Voorbeeld van een situatie waar mensen met een beperking nog te vaak mee te maken hebben: er wordt te weinig rekening met ze gehouden.
Wmo-avond 'Iedereen doet mee' 3 mei, 17:44