Afbeelding

"Het is belangrijk dat je niet voorbij gaat aan de kleine successen"

Algemeen

TWENTE - Succesvol zijn, wat is dat eigenlijk? In de serie Succes kent geen hokjes lieten we de afgelopen maanden zien dat succes vele vormen kent. Om deze serie af te sluiten, laten we deze maand de wegwijzers naar succes aan het woord. Steffan en Debby, coaches bij WestendorpPR, doen een boekje open over coaching en succes.

Steffan en Debby zijn beiden werkzaam als jobcoach bij WestendorpPR, een bureau voor participatie en re-integratie. Debby is ook gedragswetenschapper en begeleidt cliënten ook op psychisch vlak. Westendorp PR biedt diverse trajecten als arbeidsmatige dagbesteding en jobcoaching om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer te laten participeren of re-integreren in een betaalde baan. Dit kan onder andere in hun lunchroom Heel Bijzonder die vorig jaar haar deuren opende. Debby en Steffan maken de verschillende ups en downs van de doelgroep mee op hun weg naar succes en delen dan ook graag hun kijk op succes.

Diverse mix
In de 13 jaar dat Westendorp PR bestaat, hebben Debby en Steffan de doelgroep zien veranderen. "Eerder waren het vooral de mensen met wat kortere trajecten die wat makkelijker te bemiddelen waren door bijvoorbeeld een sollicitatietraining. Later zijn we ook de Wajong-doelgroep en de dagbesteding erbij gaan doen en dan kom je weer met andere problematiek in aanraking. Men weet niet zo goed waar men naartoe kan en het stukje begeleiding wordt vaak wat intensiever" vertelt Steffan. De doelgroep bij WestendorpPR is eigenlijk heel breed. "Zo hebben we mensen vanuit de ziektewet, vanuit de Wajong, mensen met een wmo-indicatie of mensen die hier komen voor dagbesteding. Onze jongste kandidaat is 15 en de oudste is 62 jaar en het niveau varieert van vmbo tot hbo+. We mixen daarin ook alles omdat we vinden dat iedereen ook van elkaar kan leren", aldus Steffan.

Positieve focus
Naast onderling van elkaar leren vinden Steffan en Debby het belangrijk dat mensen zich geaccepteerd voelen en dat er ook stil wordt gestaan bij de kleine successen. "Veel kandidaten cliënten zijn ook gewend aan tegenslagen en zien dan soms de kleine successen niet meer. Wij vinden deze ook belangrijk en daarom bespreken we ze aan het einde van de dag." WestendorpPR probeert de focus bij mensen te verleggen van wat niet kan naar wat wel kan en waar iemand wel goed in is. Zo kan de kandidaat ook op de beste manier worden gematcht met een werkgever of werkplaats en is het makkelijker om succes te behalen.


Succesverhalen
En succes, daar hebben onder andere Debby en Steffan al meerdere mensen naartoe begeleid en er zijn vele voorbeelden van. Debby: "Ik had een kandidaat die voor zichzelf het idee had dat hij het helemaal niet leuk vond om met mensen te werken en dat hij dat niet kon. Hij wilde ook absoluut nooit op de andere locatie werken. Later is hij er toch naartoe gegaan en nu is hij een van onze vaste mensen die zelfstandig de bediening doet en ook een praatje maakt met de gasten. Van hier heel gesloten zijn en absoluut niet in de lunchroom willen werken, naar nu zelfstandig de bediening doen, dat is een mooi succes. In de weg er naartoe moet je soms accepteren en loslaten, maar uiteindelijk kom je tot succes."

Decorandi 2024
Lintjesregen gemeente Hellendoorn 2024 44 minuten geleden
Afbeelding
Column: Eigendomsverkrijging door verjaring 1 uur geleden
Afbeelding
Mooie opening WK Enduro voor Kaiya Brouwer 3 uur geleden
Afbeelding
Laatste schooldag van CSG Reggesteyn FOTO's 3 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 3 uur geleden
Afbeelding
BoekStart Voorleesuurtje vol leuke verhaaltjes 5 uur geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 18 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 19 uur geleden