In 'Wat bezielt je' vertelt Paul Janse over zijn leven en zijn geloof, dat door de jaren heen veranderd is.
In 'Wat bezielt je' vertelt Paul Janse over zijn leven en zijn geloof, dat door de jaren heen veranderd is.

Paul Janse schuift aan bij Wil de Bruine in Wat bezielt je

Human Interest

HELLENDOORN - In de volgende aflevering van ‘Wat bezielt je’ op HOi tv zal Paul Janse aanschuiven bij Wil de Bruine. De aflevering is te zien op vrijdag 19 april.  

Paul Janse werd geboren in 1941 in Middelburg als tweede kind in het gezin van schoolmeester Janse. Bij het bombardement op Walcheren in 1944 verloor Paul zijn beide ouders en zijn zusje. Hij werd opgevangen in twee gezinnen waar hij opgroeide. Al vroeg leerde hij zich te redden onder moeilijke omstandigheden. Hij kon het familiebedrijf overnemen maar koos ervoor om te gaan studeren voor hetzelfde beroep als zijn vader.

Als leraar geschiedenis aan College Noetsele, later Reggesteyn, was hij zeer geliefd. Zijn naam valt al heel gauw als oud-leerlingen wordt gevraagd welke leraar zij nooit zullen vergeten. Janse noemt zichzelf ook schoolmeester, liever dan leraar of docent. Janse vertelt over zijn leven en zijn vak: “Als je jezelf open stelt, komen de leerlingen ook vanzelf met hun verhalen.” Hij onderhield nauwe contacten met zijn leerlingen, ook als ze al lang van school waren. Talloze brieven werden door hem verstuurd en soms trad hij op als helper in moeilijke situaties.

Als pensionado is hij nog altijd actief, ook al is zijn gezondheid afgenomen. Nog steeds leest de 83-jarige veel en denkt hij graag na met anderen over godsdienstige, levensbeschouwelijke en filosofische zaken. In dorp Hellendoorn komt men nog graag bij hem om te vragen naar zijn historische kennis, zoals over de ramen van De Oale Grieze. Op dit moment verdiept hij zich in de geschiedenis van ‘t Oale Karkhof in Hellendoorn.

In ‘Wat bezielt je’ vertelt Janse op boeiende wijze over zijn leven en zijn geloof, dat door de jaren heen veranderd is. Hij besluit met wijze woorden van de grote Russische schrijver Dostojevski.

‘Wat bezielt je’ is te zien op vrijdag 19 april na het HOi journaal op HOi tv en is het hele weekend terug te zien op de halve even uren. De uitzending is te volgen op de livestream via www.hoimedia.com. Ook is de uitzending te zien op Uitzending Gemist en YouTube. HOitv is te vinden op Ziggokanaal 42 en KPN/Telfort 1325.

Manuela Nzenge
'Special One' Manuela gaat met Peter Douglas theater in 20 uur geleden
Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 18 mei, 13:45
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11