Afbeelding

Vogelhuisjes van WEBO tegen eikenprocessierups

Algemeen

RIJSSEN - WEBO gaat de strijd aan met de eikenprocessierups. Zij produceren houten kozijnen en prefab-elementen en van resthout maakt zij vogelhuisjes. De teller staat inmiddels op 2500 huisjes.

WEBO vroeg zich af wat zij als Rijssens familiebedrijf konden doen voor de maatschappij. Er werd een ideeënbus opgehangen en alle 120 medewerkers konden leuke, creatieve maar vooral zinvolle ideeën aandragen. Het winnende idee bleek uiteindelijk even simpel als zinvol: vogelhuisjes van resthout wat overblijft uit de productie. “De vraag hebben we vorig jaar al uitgezet. Net in de periode dat het probleem met de eikenprocessierups actueel was,” vertelt Judith Jansen. “Het mes snijdt aan meerdere kanten. We gebruiken resten vurenhout, de huisjes maken we samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, de vogelhuisjes helpen bij de bestrijding van de eikenprocessierups en de opbrengst gaat volledig naar een goed doel.”

Flinke productie
Het ontwerp van de vogelhuisjes komt van een projectgroep die speciaal voor dit project is opgericht. De huisjes zijn op maat gemaakt voor koolmezen. Omdat het binnen WEBO als een serieus project gezien wordt, is er een speciale productielijn opgezet. Twee ochtenden in de week werken vijf tot zes mensen aan de vogelhuisjes, waaronder ook drie medewerkers van WEBO. "Per ochtend maken we nu gemiddeld 200 pakketten. We hebben er inmiddels 2000 gemaakt” geeft Mannus Haase aan.

Goede doelen
De kosten voor het produceren van de pakketjes neemt WEBO voor haar rekening. In ruil daarvoor vraagt ze aan iedereen die interesse heeft in de vogelhuisjes een kleine financiële bijdrage en deze volledige opbrengst gaat deels naar het Rode Kruis en deels naar nog nader te bepalen lokale of regionale goede doelen. Wie een vogelhuisje wil, kan een mail sturen naar jvelthof@webo.nl.

Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 7 uur geleden
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 9 uur geleden
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 14 uur geleden
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 uur geleden
Afbeelding
Tweede Internationaal G-team Toernooi bij vv DES 18 uur geleden
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online 18 uur geleden
Afbeelding
Column: Achteraf... 15 mei, 20:15
Gijs en Barry helpen klanten nog tot 1 juni.
Plentyparts Nijverdal sluit per 1 juni de deuren 15 mei, 18:09