Afbeelding
Foto: ZINiN Theater

Hellendoorn moet robuuste cultuursector krijgen

Algemeen

HELLENDOORN - Kunst en cultuur zijn de spreekwoordelijke krenten in de pap van de lokale samenleving. Ze bieden vertier, bezinning en gemeenschapszin. Maar het is ook een sector die kwetsbar kan zijn. Hellendoorn moet daarom ook een robuuster cultuurnetwerk krijgen.

De afgelopen jaren is veel werk verzet op cultureel gebied. Denk aan de CultuurCaravaan, waarbij de gemeente de inwoners actief mee liet bepalen hoe het gemeentelijke cultuurbeleid er uit moest komen te zien. Veel mensen namen deel. Door bezuinigingen van de afgelopen jaren staan de brede ambities echter onder druk. Daarom heeft een groep deelnemers van de CultuurCaravaan besloten om een burgerinitiatief op te starten met een werkgroep Cultuurnetwerk. ZIj gaan in kaart brengen wat nodig is om te komen tot een robuust netwerk van culturele verenigingen en organisaties, met ruimte voor professionele ondersteuning. 

Toekomstplan
De werkgroep kwam in contact met de in 2018 opgerichte Stichting Cultuurnetwerkgemeente Hellendoorn, bekend van Reuring in het Reggehof. Deze bleek direct een goede partner. Zij zag haar doelstelling breder dan alleen de organisatie van evenementen. De beide partijen hebben daarom de wens uitgesproken om gezamenlijk verder op te trekken en de Stichting Cultuurnetwerk gemeente Hellendoorn uit te gaan bouwen tot een volwaardig cultuurnetwerk voor de gemeente Hellendoorn. Een netwerk dat gevraagd en ongevraagd advies kan geven aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders.

Opbouwende taken
Zij willen ook graag kijken hoe ‘witte vlekken’ op cultureel gebied ingevuld kunnen worden, welke nieuwe initiatieven ontwikkeld kunnen worden en welke subsidies mogelijk zijn. Omdat er in deze tijd al veel gevraagd wordt van vrijwilligers zou dit nieuwe onafhankelijke netwerk naast een eigen budget een aantal uren professionele ondersteuning moeten krijgen vanuit ZINiN. De initiatiefnemers willen graag van culturele organisaties horen hoe zij staan tegenover deze plannen. Zij kunnen reacties indienen via cultuurnetwerkhellendoorn@gmail.com

Afbeelding
Toneelvoorstelling 'In de Lift' te zien in het ZINiN Theater 6 uur geleden
Afbeelding
Een pittige thuiswedstrijd voor NKC '51 1 7 uur geleden
Afbeelding
Risico om te degraderen groter voor SVVN na verlies 9 uur geleden
Afbeelding
Van hoog naar laag: ontdek de Sallandse Heuvelrug per fiets! 12 uur geleden
De Oude Twentse weg loopt al eeuwen door de gemeente Hellendoorn en was al in de dertiende eeuw een belangrijke verbinden tussen Twente en Zwolle.
HKHN verzorgt lezing over de stokoude Twentseweg 4 mei, 18:01
Afbeelding
De rhododendrons rond de Palthetoren zijn in bloei! 4 mei, 12:42
Mevrouw Ninaber-Biben komt met haar kinderen vanuit Deventer naar Hellendoorn, waar de oom, Engelbertus Johannes Ninaber, van haar overleden man een huis voor haar bouwt..
'Jezelf mooi maken is van alle tijden' 3 mei, 19:47
Voorbeeld van een situatie waar mensen met een beperking nog te vaak mee te maken hebben: er wordt te weinig rekening met ze gehouden.
Wmo-avond 'Iedereen doet mee' 3 mei, 17:44