De heide in volle bloei trekt elk jaar weer veel bezoekers, maar is in elk seizoen prachtig om te ontdekken. Of je dat nu doet per fiets, wandelend of met de heideslak.
De heide in volle bloei trekt elk jaar weer veel bezoekers, maar is in elk seizoen prachtig om te ontdekken. Of je dat nu doet per fiets, wandelend of met de heideslak. Foto: A. van Ipenburg

‘Kunt hier op veelmanieren recreëren’

Algemeen

NIJVERDAL/HELLENDOORN - Nu in het hele land de vakanties zijn begonnen en veel toeristen daar in onze regio van gaan genieten, is dit een mooi moment jullie mee te nemen in de mogelijkheden. Aangespoord door een bericht van ‘Kampeermagazine’ over de populariteit van campings in Twente, kwam ik in gesprek met Judith Roelofs van het Toeristisch Bureau Hellendoorn.

“Het verbaasd mij niet dat de campings in deze regio zo populair zijn”, vertelt Judith. “We leven hier in een prachtige omgeving, met eigenlijk voor iedereen wel een fijn stukje natuur. Of je nu van heide, bossen of water houdt, we hebben het hier allemaal. Op al onze communicatie-uitingen staat ook niet voor niets de kreet ‘Hellendoorn, natuurlijk avontuurlijk’. Er zijn zoveel manieren om lekker te recreëren dat je aan één vakantie niet eens genoeg hebt.”

Achtertuin

Met Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal als achtertuin, hoef je als inwoners van deze regio eigenlijk niet eens op vakantie. “Ik verbaas me er nog steeds elke keer over hoe mooi het hier is”, zegt Judith. “Of ik nou ga wandelen of fietsen, het geeft mij een overweldigend gevoel van vrijheid, ontspannen. Het is vlak, heuvelachtig en elke keer toch net weer even anders. En dan heb je ook de Regge nog. Dat is al een beleving als je er langs fietst of wandelt, maar je kunt natuurlijk ook het water op gaan. Een fluisterboot huren of lekker kanoën of suppen. Dat is weer een heel andere ervaring, je ziet de omgeving en natuur van een heel andere kant.”


De Regge slingert zich heerlijk ongedwongen door het landschap en laat zich geduldig bevaren. - Foto: A. van Ipenburg

Ontdekking

Je kunt al dit moois op diverse manier ontdekken. Het fijnste is misschien wel lekker wandelen of fietsen, maar hoe voorkom je dat je steeds dezelfde route neemt? Daarvoor kun je gebruik maken van het routenetwerk. Een uitgebreid netwerk met diverse fiets- en wandel ‘knooppunten’ waarmee je heel makkelijk je eigen route kunt samenstellen. Maar natuurlijk zijn er bij de Tourist Info/VVV Nijverdal ook diverse andere routes te verkrijgen. “We hebben inderdaad diverse fiets- en wandelroutes en speciale routes voor ouders met kinderen. Denk bijvoorbeeld aan het planetenpad. Je wandelt vanaf de Sterrenwacht het dorp in en onderweg ontdek je de geheimen van ons zonnestelsel via bijzondere, interactieve stoeptegels en een mobiele app. Maar we hebben ook verschillende musea die zeker de moeite waard zijn, een overzicht van allerlei leuke dingen voor kinderen en natuurlijk alternatieven voor mensen die slechter ter been zijn. Er is echt voor iedereen wel iets te doen. Of je hier nu op vakantie komt, of hier geboren en getogen bent.”

Uitvalsbasis

Vanuit het Huis van Cultuur en Bestuur, waar de Tourist Info/VVV gevestigd is, denk je al snel aan Nijverdal als uitvalsbasis, maar er zijn mogelijkheden in overvloed. Je kunt bijvoorbeeld beginnen bij Erve de Pas in Haarle, bij het Bakkerij- en ijsmuseum in Hellendoorn (waar ook een Tourist Infopunt is) of bij het boothuis achter de ijsfabriek voor een tochtje met de Enterse Zomp. “Er is echt van alles mogelijk. Voor vakantieparken en campings in de omgeving stellen we informatiemappen samenstellen en die informatie delen we natuurlijk ook graag met onze eigen inwoners. We nemen je daarbij ook rustig mee ‘over de grens’, want de natuur stopt immers niet bij de gemeentegrens”, lacht Judith.

Meer over recreëren in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal lees je de komende weken in deze krant...

www.visithellendoorn.nl

Manuela Nzenge
'Special One' Manuela gaat met Peter Douglas theater in 1 uur geleden
Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld gisteren
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11