Vrijwilliger in actie tijdens een open dag. Bezoekers gaan niet alleen naar de koepel om door de telescoop te kijken, ze zien een film in het planetarium en krijgen uitleg over diverse andere zaken.
Vrijwilliger in actie tijdens een open dag. Bezoekers gaan niet alleen naar de koepel om door de telescoop te kijken, ze zien een film in het planetarium en krijgen uitleg over diverse andere zaken. Foto: Sterrenwacht

‘Beide benen op de grond, de ruimte in’

Algemeen

NIJVERDAL - Vallende sterren, zwarte gaten, manen en planeten, ufo’s en aliens. Zomaar wat termen die je om de oren vliegen als je Publiekssterrenwacht Hellendoorn bezoekt. Niet altijd natuurlijk, hoewel de planeten, maan en zon wel het meest besproken en bekeken zijn.

Boven ‘op de berg’, hoog in de toren van Buitencentrum de Paarse Poort vind je de Publiekssterrenwacht Hellendoorn. Cor en René, bestuursleden, nemen je graag mee op een reis door ons melkwegstelsel. Ze kunnen boeiend vertellen en maken de meeste bezoekers al snel nieuwsgierig naar meer. Dat doen ze natuurlijk niet alleen. Een grote groep vrijwilligers is wekelijks actief. Voor de broodnodige koffie, thee en schoonmaak, als gastheer of -vrouw, om presentaties te geven, de telescopen te bedienen of allerhande hand- en spandiensten te verrichten.

Voor die gezellige club zoeken ze versterking. Je hoeft geen sterrenkundige te zijn of afgestudeerd in de hogere wiskunde, maar wel graag een beetje nieuwsgierig naar het heelal. “Het beste voorbeeld dat we kunnen geven, is misschien wel van de vrouw die hier jaren geleden binnenkwam”, vertelt Cor. “We zaten toen nog in de molen in Hellendoorn. Ze vertelde dat ze geen verstand had van sterrenkunde, maar het wel erg interessant vond. Ze bood aan koffie te zetten. Door de jaren heen heeft ze zich in de materie verdiept en gaf al snel geweldige presentaties. Dat doet ze trouwens nog steeds.”

Hobby en cursus

“Wij hebben zelf ook geen sterrenkunde gestudeerd”, vult René aan. “Het kan zeker een toegevoegde waarde hebben als een vrijwilliger dat wel heeft, maar het belangrijkste voor ons is dat je erover wilt leren en het leuk vindt om jouw kennis met anderen te delen. Iedere vrijwilliger krijgt een mentor die je begeleid, tot je zelfstandig presentaties kunt geven. Je pikt zo allerlei elementen op van het vrijwilligerswerk bij de Sterrenwacht en leert wat het beste bij je past. Tegelijkertijd is het een mooie gelegenheid je hobby uit te oefenen. Denk bijvoorbeeld aan astrofotografie.”

Werkbelasting

“We proberen bij het inzetten van de vrijwilligers zoveel mogelijk rekening te houden met de wensen en agenda’s van iedereen”, zegt Cor. “Het zal er op neer komen dat je één keer per twee tot drie weken ‘dienst’ hebt, afhankelijk van je taak. Elke vrijdagavond en zaterdagavond zijn we geopend, we krijgen scholen op bezoek, maar natuurlijk zijn er ook werkzaamheden bij het onderhoud van de telescopen en de overige apparatuur op andere dagen van de week. Daarnaast hebben we elke maandag vrijwilligersavond. We komen dan met z’n allen bij elkaar en vergroten onze kennis. Dat kan zijn door simpel met elkaar te praten, maar ook door interne cursussen. Het is een geweldige avond bezig te zijn met je hobby. Eén keer in de maand hebben we dan een activiteit ‘ter lering en vermaak’. Meestal nodigen we iemand uit die meer kan vertellen over een specialisatie, bijvoorbeeld spectrografie.”

Weet je niet zeker of de Sterrenwacht iets voor je is, doe dan mee aan de cursus ‘Sterrenkunde voor iedereen’, die de Sterrenwacht dit najaar weer organiseert. Of ga vrijblijvend met de heren in gesprek, dan raak je snel genoeg besmet met het sterrenstof.

“We zijn een leuke, gezellige club, waar iedereen zich thuis kan voelen. Geen elite club, we staan gewoon met beide voeten op de grond.”

Jouw organisatie in het zonnetje? Op zoek naar vrijwilligers? Bel HellendoornDoet! 06-28211059 of mail y.posthuma@stichtingdewelle.nl.

Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 4 uur geleden
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 22 uur geleden
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17