Afbeelding

Iedere club of vereniging een eigen AED ?

Algemeen

NIJVERDAL - De Buurtvereniging ‘t Hexel kon eerder dit jaar met geld van de S.O.S. de oude AED aan de muur vervangen door een nieuwe. Daarbij viel het hoge aantal AED-bedieners in ‘t Hexel op én dat de S.O.S. ruimte heeft om nog meer AED’s te financieren.

“Ja, we hebben best een flink aantal buurtbewoners die zijn opgeleid voor reanimeren en AED-bediening”, zegt Frederiek Heuver. De AED aan de muur van Vereniginggebouw ‘t Hexel (niet te verwarren met het Hoge Hexel in Wierden) staat daarin centraal. Frederiek, verpleegkundige, beheert niet alleen samen met haar man het gebouw, maar zorgt tevens voor de administratie en coördinatie van de opleidingen en herhalingscursussen. Deze worden gegeven vanuit de plaatselijke EHBO vereniging, waarbij het grootste deel van de kosten door de buurtvereniging wordt betaald.

”We hebben ongeveer 60 bewoners met een geldig certificaat en dat met maar iets meer dan 100 adressen in onze buurtschap. Dat is een hoge score waar we best een beetje trots op zijn”, vervolgt Frederiek Heuver. “De AED is een aantal jaren geleden tweedehands aangeschaft. Niet omdat er een incident is geweest, maar omdat we in ons vrij uitgestrekte buitengebied zo’n voorziening gewoon nodig vonden. Dat er bij de bewoners zo’n grote betrokkenheid is heeft natuurlijk ook te maken met het ‘noaberschap’, dat hier nog volop leeft”, aldus Frederiek.

Wegens veroudering was het nodig een nieuwe AED aan te schaffen en gelukkig wilde de S.O.S., de Stichting Ondersteuning Senioren Hellendoorn-Nijverdal, de kosten voor haar rekening nemen. Al ruim 35 jaar stelt deze stichting geld beschikbaar voor initiatieven of aanschaffingen die het welzijn van ouderen bevorderen. “Na al die jaren is dit pas de eerste keer dat we een AED financieren”, zegt Reinder van Zanten, penningmeester van de S.O.S. ”En terwijl dat nu juist bij uitstek een middel kan zijn voor het welzijn (en welblíjven…) van senioren.” 

Omdat de S.O.S. op termijn haar activiteiten beëindigt, moet ze haar vermogen natuurlijk op een goede manier besteden. Een uitbreiding van het aantal AED’s in onze gemeente zou volgens Reinder een prima bestemming voor een deel dat vermogen kunnen zijn. “Gelukkig zijn in onze gemeente al langere tijd personen en organisaties doende met het plaatsen en onderhouden van AED’s. Maar er zijn vast nog wel clubs, verenigingen, groepen van bewoners en dergelijke, waar een AED prima op z’n plaats is, maar waar voor de aanschaf (inclusief buitenkast al gauw 2.500,- euro) het geld ontbreekt. Als men zorgt voor opgeleide mensen en een goed beheer kan de S.O.S., als dat nodig is, wellicht zorgen voor het geld”, aldus de penningmeester. Een AED is zeker geen wondermiddel, maar kan soms toch levensreddend zijn en is dan af en toe net te ver weg.

”Wat zou het daarom mooi zijn als met een deel van het vermogen van de S.O.S. de AED-dekking in onze gemeente verder wordt vergroot”, besluiten Frederiek en Reinder. Informatie: ondersteuningsenioren@live.nl of tel. 06 22200458.

De Oude Twentse weg loopt al eeuwen door de gemeente Hellendoorn en was al in de dertiende eeuw een belangrijke verbinden tussen Twente en Zwolle.
HKHN verzorgt lezing over de stokoude Twentseweg 21 uur geleden
Afbeelding
De rhododendrons rond de Palthetoren zijn in bloei! 4 mei, 12:42
Mevrouw Ninaber-Biben komt met haar kinderen vanuit Deventer naar Hellendoorn, waar de oom, Engelbertus Johannes Ninaber, van haar overleden man een huis voor haar bouwt..
'Jezelf mooi maken is van alle tijden' 3 mei, 19:47
Voorbeeld van een situatie waar mensen met een beperking nog te vaak mee te maken hebben: er wordt te weinig rekening met ze gehouden.
Wmo-avond 'Iedereen doet mee' 3 mei, 17:44
Afbeelding
Dansclub Hulsen houdt weer een dansavond 3 mei, 14:02
Op 4 mei, de vlag halfstok vlaggen van 18.00 uur tot zonsondergang. Tijdens Bevrijdingsdag de vlag, zonder oranje wimpel, vlaggen.
Gemeente Hellendoorn staat stil bij 4 en 5 mei 3 mei, 12:12
Afbeelding
'Wat bezielt je' aflevering over Vrouwen in het Verzet 3 mei, 09:42
Verspieders Express houdt drie activiteiten rondom de Nacht van Gebed.
Drieluik activiteiten rond de Nacht van Gebed van Verspieders Express 3 mei, 08:07