Sterrenwacht Hellendoorn en ZINiN BreinReis junior werken samen om een workshop telescoop maken te houden.
Sterrenwacht Hellendoorn en ZINiN BreinReis junior werken samen om een workshop telescoop maken te houden.

Kom een eigen telescoop maken bij de Sterrenwacht Hellendoorn

Algemeen

HELLENDOORN - De Sterrenwacht Hellendoorn en ZINiN BreinReis junior houden op woensdag 19 oktober een workshop bij de Sterrenwacht waarbij kinderen een eigen telescoop kunnen maken. 

Deelnemers van de workshop gaan bij de Sterrenwacht Hellendoorn de grote koepel bezoeken waar met behulp van de aanwezige telescopen planeten, sterren en de zon te bekijken zijn. Ook wordt er uitleg gegeven over de werking van telescopen en spectroscopen. Nadat het hele heelal is afgespeurd is het tijd om zelf zo’n handige spectroscoop te gaan maken. Deze workshop is mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen de Sterrenwacht Hellendoorn en ZINiN BreinReis junior.

Met het blote oog naar de zon kijken is gevaarlijk en kan verblindend zijn. Maar als je naar de zon kijkt met een telescoop met daarop een spectroscoop, dan is het veilig en dan is de zon makkelijker te bestuderen. In de grote koepel zijn twee telescopen met daarop spectroscopen. Met een beetje geluk zijn de planeten Mercurius, Venus en de zon te zien.  De telescopen zorgen ervoor dat de zon in verschillende golflengtes en kleuren veilig te bekijken is. De spectroscopen boven op de telescopen rafelen het zonlicht volledig uit elkaar, waardoor alle kleuren van de regenboog te zien zijn.

Hierna is het tijd om zelf de geheimen van het licht te ontrafelen en gaan deelnemers een eigen spectroscoop bouwen. Met die zelfgemaakte spectroscoop is er bijvoorbeeld te zien hoe het licht van een TL-buis verschilt van het licht van de zon en wordt er uitgelegd hoe dat komt. Deskundige vrijwilligers van de sterrenwacht zullen aanwezig zijn en hierbij helpen. Na afloop mogen deelnemers de zelfgemaakte spectroscoop gratis mee naar huis nemen. 

De workshop vindt plaats op woensdag 19 oktober om 13.30 uur, 14.30 uur en om 15.30 uur. De toegangsprijs is €2,50. Aanmelden kan via www.zinin.com of via de reserveerlijn (0548) 624489. Opgeven bij de kassa van de Tourist Info / ZINiN Bibliotheek is ook mogelijk.

Afbeelding
Laat de dagelijkse sleur van je afglijden: Geniet van een avond vol humor! 2 uur geleden
Afbeelding
Stap in de wereld van Juf Roos en Gijs voor een verjaardagsfeest om nooit te vergeten! 9 uur geleden
Jong en talentvol lid van SNO Nijverdal Sam van Veen (foto: Linda van Beekhoven).
Cursus Verenigingsscheidsrechter: ga fluitend het veld op! gisteren
Afbeelding
'Kuier deur Kruidenwijk': Stap voor stap naar een actiever en socialer leven 30 apr, 15:05
De nieuwe trainer van NKC ' 51 2: Herman Egberts
Herman Egberts wordt trainer van het tweede van NKC '51 30 apr, 13:58
Afbeelding
Ontdek reizen met het openbaar vervoer 30 apr, 09:15
Afbeelding
King's Men weer op de planken 29 apr, 12:31
Afbeelding
Ontwar digitale knopen 29 apr, 08:00