Yvonne (links) en Natalja snijden samen de taart aan om samen met alle aanwezigen de officiële opening te vieren.
Yvonne (links) en Natalja snijden samen de taart aan om samen met alle aanwezigen de officiële opening te vieren.

Iedereen kan vrijblijvend binnenlopen

Human Interest

HELLENDOORN - Ontmoetingsplek LEV! werd dinsdag 23 januari officieel geopend. Het is een ontmoetingsplek voor alle mensen die hun sociale netwerk (weer) willen opbouwen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst hieven bezoekers, ervaringsdeskundigen en professionals samen met familieleden het glas op de totstandkoming van deze mooie plek.

“Deze ontmoetingsplek hebben we hard nodig in de gemeente Hellendoorn”, vertelt Yvonne Doornebosch, initiatiefneemster en ervaringsdeskundige. “Ik kwam met een burn-out thuis te zitten en tijdens mijn herstelproces bleek dat autisme medeoorzaak was van mijn herhaaldelijke uitval. Op een gegeven moment was ik zover in mijn herstelproces, dat ik mijn sociale netwerk weer op kon gaan bouwen. Maar hoe? Voor re-integratie was ik ‘te slecht’, voor reguliere dagbesteding ‘te goed’. Zo kwam ik via het autismetrefpunt bij Evenmens terecht en samen konden we dit mooie idee realiseren. Ontmoetingsplekken zoals wij hier met LEV! gerealiseerd hebben, onder andere voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, bestaan wel, maar niet in deze regio, dus hebben wij dit samen opgezet.”

LEV!

LEV! staat voor Leven, Eigen Regie, Veerkracht. “Iedereen is hier welkom. Mensen kunnen zonder verplichting binnenlopen”, vult Nathalja Spoon, een van de professionals, aan. “We zijn er voor iedereen. LEV! Is een ontmoetingsplek waar we geloven in de kracht van samenzijn, delen van verhalen en opbouwen van waardevolle relaties. Deze plek is bedoeld als een veilige haven waar iedereen welkom is ongeacht wie je bent, welke verhaal je meedraagt of waar je vandaan komt.”

“We zijn sinds 5 december bezig en we zien dat er in deze gemeente behoefte is aan zo’n plek. Dankzij een subsidie van de gemeente kunnen we de komende twee jaar doorgaan”, gaat Yvonne verder. “Vandaar de officiële opening vandaag. De afgelopen weken kwam er wel eens een nieuwsgierige voorbijganger binnen, dacht dat hij/zij niet echt tot de doelgroep behoort, maar kwam een volgende keer toch weer, gewoon omdat het gezellig is. En dat is prima. Elke dinsdagmiddag kan iedereen tussen 13.00 en16.00 uur vrijblijvend binnenlopen in het Noaberhuus. Ook daarin zijn we flexibel, je beslist zelf hoe laat je komt en hoe lang je blijft.”

Vast team

Er is inmiddels een vast team van ervaringsdeskundigen en professionals dat elke week aanwezig is. “We vinden het belangrijk dat bezoekers zoveel mogelijk dezelfde gezichten zien, zodat we een vertrouwensband op kunnen bouwen”, zegt Nathalja. “Er zijn professionals van Evenmens, het RIBW en Avedan bij betrokken, naast de ervaringsdeskundigen zoals Yvonne. “Als professionals blijven wij op de achtergrond, het gaat tijdens deze bijeenkomsten echt om de bezoekers en waar zij behoefte aan hebben. Niets moet, veel is mogelijk.”

Manuela Nzenge
'Special One' Manuela gaat met Peter Douglas theater in 14 uur geleden
Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 18 mei, 13:45
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11