Rietje (links) en Finy vertellen vol passie en liefde over hun ervaringen met palliatieve zorg en euthanasie. Een onderwerp dat iedereen tijdig met zijn of haar naasten zou moeten bespreken.
Rietje (links) en Finy vertellen vol passie en liefde over hun ervaringen met palliatieve zorg en euthanasie. Een onderwerp dat iedereen tijdig met zijn of haar naasten zou moeten bespreken. Foto: A. van Ipenburg

‘Bewuste keuze maken geeft veel rust’

Algemeen

NIJVERDAL - KBO Hellendoorn-Nijverdal organiseert in samenwerking met het Netwerk Palliatieve Zorg Twente een bijeenkomst met als thema: Wegwijs in de wereld van de palliatieve zorg. Op donderdag 8 juni staat van 14.00 tot 16.30 uur nadenken over het levenseinde centraal.

“Het is voor naasten heel fijn als duidelijk op papier staat wat de wensen, verwachtingen en grenzen zijn rond het levenseinde van een dierbare”, vertelt Finy Kelder, netwerkadviseur van de KBO. “Door dit samen te bespreken, belast je hen niet met lastige beslissingen, waardoor zij misschien besluiten nemen die jezelf niet had gewild.”

De middag staat onder leiding van Raymond Leverink, coördinator van het Netwerk Palliatieve Zorg Twente. “We zijn erg blij dat diverse deskundigen hun medewerking aan deze middag willen verlenen. Zo zal kader- en palliatief arts Bernarda Hesselinga iedereen informeren over wat palliatieve zorg precies inhoudt, wat het verschil is met euthanasie en wat een huisarts in de laatste levensfase voor mensen kan betekenen. Zij is zeer deskundig op dit gebied. Verder zal Pastor Legtenberg aanwezig zijn en, indien nodig, pastorale nazorg verlenen. Rietje Uitzetter vertelt als ervaringsdeskundige haar verhaal. Voor corona heeft zij haar zeer persoonlijk ervaring met het overlijden van haar man Theo, die een bewuste keus voor euthanasie heeft gemaakt, met ons gedeeld in een eerdere KBO-bijeenkomst. Daarop kregen we veel reacties van mensen die meer wilden weten over euthanasie en palliatieve zorg, waardoor we nu deze middag organiseren.”

Maak keuze

Rietje knikt. “Het is echt belangrijk dat mensen een keuze maken en die ook vastleggen. Een bewuste keuze maken, geeft veel rust. Met Theo is het heel mooi gegaan, al hebben we evengoed ontzettend veel verdriet gehad. Toen we het bericht kregen dat Theo longkanker had, met uitzaaiingen, die niet te genezen was, was Theo gelijk heel stellig dat hij geen behandelingen wilde. We hebben nog een prachtig half jaar gehad en dat waren zeer waardevolle maanden.”

Ze laat foto’s van Theo zien en van haar broer die aan allerlei apparaten gekoppeld ligt in het ziekenhuis. “De tegenstelling kan bijna niet groter zijn en daarom vertel ik mijn verhaal, zodat mensen weten dat ze zelf een keuze hebben. Deze ervaring heeft ervoor gezorgd dat ik een stuk minder bang ben voor de dood. Net als onze dochter en haar gezin. Zij hebben het proces van heel dichtbij meegemaakt en waren ook aanwezig bij de euthanasie en het overlijden. Het is ons overkomen en gelukkig konden wij het op deze manier doen, maar ik raad iedereen aan er nu al over na te denken, dingen op de schrijven en het te bespreken.”

Boekje

Als voorbereiding op de middag hebben de leden van de KBO en de PCOB in het meinummer van het maandelijkse magazine ONS het boekje ‘Als ik nadenk over mijn laatste levensfase’ ontvangen. “Dit boekje biedt de mogelijkheid wensen ten aanzien van medische behandelingen en het afscheid vast te leggen”, legt Finy uit. “En je kunt er praktische zaken in kwijt, zoals waar liggen documenten van verzekeringen, waar zijn de wachtwoorden van de computer te vinden en welke abonnementen opgezegd moeten worden. Het boekje is echt een prachtig hulpmiddel om in gesprek te gaan met je kinderen of andere dierbaren en staat vol handige en zinvolle tips. Het geeft rust en een fijn gevoel dat het voor je naasten duidelijk is wat jouw wensen zijn. Zowel voor degene die gaat overlijden, als voor de naasten.”

Informatie

De ledenmiddag ‘Wegwijs in de wereld van de palliatieve zorg’ vindt plaats op donderdag 8 juni, van 14.00 tot 16.30 uur, in het clubgebouw van De Zweef, Koersendijk 25. “Na de opening en de verhalen van Bernarda en Rietje gaan we uiteen in kleine groepen om met elkaar van gedachten te wisselen”, vertelt Finy. “We sluiten plenair af met een korte samenvatting door Raymond Leverink. Iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp is van harte welkom, ook als ze geen lid zijn van de KBO, of de PCOB. En ze kunnen bij mij zo’n boekje ophalen.”

Voor meer informatie over deze middag of over de KBO in het algemeen én voor het boekje ‘Als ik nadenk over mijn laatste levensfase’ kunt u contact opnemen met Finy Kelder-Averdijk, telefoon 0548-614493.

Manuela Nzenge
'Special One' Manuela gaat met Peter Douglas theater in 19 mei, 12:41
Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 18 mei, 13:45
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11