Finy voert samen met Peter (links) en Jan het woord voor de PCOB en KBO, de initiatiefnemers van de informatiemiddag Buurtwonen. Ze verwachten een grote opkomst.
Finy voert samen met Peter (links) en Jan het woord voor de PCOB en KBO, de initiatiefnemers van de informatiemiddag Buurtwonen. Ze verwachten een grote opkomst. Foto: A. van Ipenburg

Is Buurtwonen voor ons de toekomst?

Nieuws

NIJVERDAL - “Er gaapt voor senioren een brede, diepe kloof tussen hun eigen woning en een plekje in een verpleeghuis”, zegt Jan Woertman, voorzitter KBO. Doorstroming op de woningmarkt stokt al jaren, omdat nieuwbouw vaak niet aan de wensen van deze senioren voldoet en meestal te prijzig is.

Na een succesvolle informatiebijeenkomst in september 2022 (wonen en zorg) is het nu tijd voor een vervolg: Buurtwonen. “Dankzij een subsidie van Stichting Ondersteuning Senioren (SOS) kunnen wij op donderdag 14 maart weer een bijeenkomst houden in Het Centrum”, vertelt Finy Kelder, netwerkadviseur KBO. Samen met de PCOB hebben zij het initiatief genomen voor deze informatiemiddag.

Buurtwonen

Buurtwonen kan een passende oplossing zijn om de genoemde kloof te dichten. Zij initiëren betaalbare en kleinschalige woonvormen waar ouderen in een vertrouwde omgeving kunnen wonen. In zelfstandige woningen met een gemeenschappelijke ruimte voor gezamenlijke activiteiten, die tevens een ontmoetingsplek voor de buurt kan zijn. Deze woonvorm kan de eenzaamheid verminderen en bevordert de sociale verbondenheid in de buurt.

“Buurtwonen is landelijk bezig deze woonvorm onder de aandacht te brengen en daarom hebben wij Thijs de Blok, directeur van Buurtwonen, uitgenodigd deze woonvorm toe te lichten en hun ervaringen met ons te delen”, gaat Finy verder. “Deze nieuwe woonvormen maken de zozeer gewenste doorstroming op de woningmarkt mogelijk. Ouderen kunnen hun grote huis (met tuin) verlaten en maken zo plaats voor jonge gezinnen, die op hun beurt plaatsmaken voor starters.”

Bijeenkomst

“Tijdens de bijeenkomst legt Thijs de Blok de aanwezigen alles uit over Buurtwonen,” voegt Jan Woertman toe. “Iedereen kan vragen stellen en na een luchtige onderbreking, verzorgd door Herman Kampman, gaan we in groepjes op zoek naar mogelijkheden burgers actief bij het woon- en zorgbeleid van onze gemeente te betrekken en dit initiatief te laten slagen. We willen onderzoeken of er hier behoefte bestaat aan deze vorm van wonen. Bovendien hopen we geïnteresseerden te vinden die deel willen nemen aan een werkgroep/denktank die met het concept Buurtwonen aan de slag gaat.”

Wijkverenigingen

De organisatie doet een speciale oproep aan bestuurders van wijkverenigingen ook mee te denken. “Buurtwonen speelt echt op wijkniveau en daarom willen wij de wijkverenigingen er graag bij betrekken”, zegt Peter Krombos, bestuurslid PCOB. “Zo kunnen onderzoeken welke behoeftes in de wijken leven.”

Rode draad ook bij dit initiatief is de gedachte dat jong en oud elkaar helpt en ondersteunt waar nodig. “Jongeren kunnen zwaardere klussen voor de ouderen doen, maar ouderen kunnen ook echt wel iets doen voor de jongeren”, zegt Finy. “We moeten het elkaar alleen wederzijds durven vragen.”

Na het officiële gedeelte is er voor iedereen gelegenheid na te praten onder het genot van een hapje en een drankje. Ook dit is mogelijk door de subsidie van Stichting Ondersteuning Senioren.

Buurtwonen is een initiatief van Hestia Living en Buurtzorg. Hestia Living is een vastgoedontwikkelaar voor woningen, Buurtzorg Nederland is de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland. Buurtzorg was al geruime tijd, samen met Triodos Bank, bezig met het uitwerken van een huurwoningconcept, waarbij de elementen betaalbaar, duurzaam en maatschappelijk de kernwaarden waren.

Bijeenkomst Buurtwonen

De interactieve informatiebijeenkomst ‘Buurtwonen’ vindt plaats op donderdag 14 maart, van 14.00 tot 17.00 uur in Het Centrum. Voor vragen of inhoudelijke informatie over de middag kunt u contact opnemen met Finy Kelder-Averdijk, finykelder@live.nl of 06-26950272.

Afbeelding
King's Men weer op de planken 8 uur geleden
Afbeelding
Ontwar digitale knopen 13 uur geleden
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 28 apr, 17:27
Waar het allemaal begon in Almelo – 1957 – Grotestraat 106
Roessingh Revalidatie Techniek heeft nieuwe aanmeetlocatie 28 apr, 13:29
De Junior Rangers gaan zaterdag 4 mei aan de slag met het maken van een waterdichte slaapplek, zonder meegenomen materialen.
Kom ook bushcraften met de Junior Rangers! 28 apr, 07:58
Afbeelding
Naar buiten in de meivakantie 27 apr, 19:25
Tijdens een van de bijeenkomsten werd er opnieuw getrouwd.
Bijeenkomsten 'De Kracht van Herinnering' 27 apr, 18:05
Afbeelding
Lezing 'Van spintol tot spinnewiel' 27 apr, 13:59