Afbeelding
Foto: Isaac Morillas

‘Ik wilde graag aan wedstrijden meedoen’

Algemeen

NIJVERDAL - Nikki Löwik werd afgelopen weekend als eerste Nederlandse Europees Kampioen gewichtheffen in de klasse onder 23 jaar. Met 97 kilo ‘trekken’ en 114 kilo ‘stoten’ bleef zij haar tegenstanders ruim voor.

“Het was een onverwacht succes”, zegt Nikki met een lach. “Dit had ik een paar jaar geleden niet verwacht.” Ze vertelt hoe ze van turnen overstapte naar personal training en CrossFit, maar het wedstrijdelement miste. “Ik vind sporten heel leuk en zeker CrossFit, maar ik miste de spanning van wedstrijden, het gevoel dat je met een echt doel aan het trainen bent, zoals ik dat van het turnen kende. Ik heb aan een paar CrossFit wedstrijden meegedaan, maar dat was het toch niet helemaal voor mij. Het gewichtheffen, dat onderdeel uitmaakt van CrossFit, vond ik wel helemaal geweldig en zodoende besloot ik dat in wedstrijdverband te gaan doen. Het idee was dat ik in Nederland wat wedstrijden zou doen, maar al tijdens mijn eerste wedstrijd werd ik gescout door de voorzitter van de bond. Hij vroeg of ik het leuk zou vinden internationale wedstrijden te doen. Dat leek mij zeker leuk en nu, drie jaar later, ben ik gewoon Europees Kampioen!”

Ze zegt het met trots en toch ook enige verbazing. “Vorig jaar deed ik voor de eerste keer mee aan zo’n groot internationaal toernooi en dat ging echt helemaal mis. Dan krijgt je zelfvertrouwen toch wel een deukje. Begin dit jaar heb ik meegedaan met het EK voor senioren en daar werd ik achtste. Dat gaf mijn zelfvertrouwen weer een enorme boost, waardoor ik vorig weekend heel zelfverzekerd aan de wedstrijden mee kon doen.”

Naast het gewicht dat de dames boven hun hoofd moeten heffen, spelen de nodige technische zaken mee. “Je moet er bijvoorbeeld op letten dat je ellebogen in één keer gestrekt zijn en blijven, als je het gewicht boven je hoofd hebt. En zo zijn er nog meer ‘schoonheidsdingetjes’.”

Nikki spreekt lovend over haar coach, die niet alleen oog heeft voor haar sportieve prestaties, maar ook haar mentale gesteldheid goed in de gaten houdt. “Ik wil me er wel goed bij blijven voelen en ‘vrouwelijk’ blijven. Mijn coach heeft dat goed in de gaten en houdt daar in zijn plan van aanpak rekening mee. Zo kan ik mij steeds verder ontwikkelen.”

door A. van Ipenburg

Manuela Nzenge
'Special One' Manuela gaat met Peter Douglas theater in 11 uur geleden
Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 18 mei, 13:45
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11