Johan (rechts) en Gerrit bij een van de containers met oud papier en restafval die naar de stort gaan. De heren werken beide al ruim tien jaar met veel plezier bij Dorcas.
Johan (rechts) en Gerrit bij een van de containers met oud papier en restafval die naar de stort gaan. De heren werken beide al ruim tien jaar met veel plezier bij Dorcas. Foto: Dorcas

‘Ons afval is hun levensonderhoud’

Algemeen

NIJVERDAL - Dorcas Nijverdal is heel goed op weg zijn doel te halen: maximaal vijf procent van de ingebrachte goederen verlaat het pand als afval. Ze werken zo duurzaam mogelijk, maar soms zit de regelgeving hen wat in de weg.

Met gepaste trots laat Sonja Kleywegt, voorzitter van stichting Dorcas Nijverdal, de pallets met goederen zien die naar Zuid-Amerika gaan. “Prachtig toch, dat de mensen daar met ons ‘afval’ in hun levensonderhoud kunnen voorzien.”

Sinds enige tijd hebben ze contact met een opkoper voor dit afval, bruikbare restproducten die ze in de winkel niet verkocht krijgen. “We hoorden via andere kringlopen dat er een opkoper was voor deze spullen. Per keer kunnen we twee pallets met ieder veertig bananendozen aanleveren en de eerste twee zijn nu zo goed als vol.”

De opkoper herverdeelt de spullen en verscheept ze naar Zuid-Amerika, waar mensen ze voor een zacht prijsje kunnen kopen en daarna doorverkopen. “Dit levert die mensen een inkomen op, waardoor ze meer zelfvertrouwen krijgen en mogelijk de ‘armoedecirkel’ kunnen doorbreken. Dat begint bijvoorbeeld al bij het feit dat ze met hun inkomen mogelijk hun kinderen naar school kunnen laten gaan. Als die kinderen een diploma halen, hebben ze meer kans op een goede baan en meer inkomen, zodat ze uit die armoede komen.”

Honderd kippen

“Een mooie anekdote vind ik het verhaal van een mevrouw in Kenia die via Dorcas honderd kippen, voer voor een jaar en begeleiding kreeg. Gedurende dat jaar leerde ze de kippen verzorgen, kwamen er kuikens en kon ze de eieren en sommige kippen verkopen. Aan het eind van het jaar kon ze volledig zelfstandig in haar levensonderhoud voorzien. Dorcas gaat hierbij altijd uit van het potentieel van de mensen zelf.”

Om dit te kunnen blijven doen is Dorcas afhankelijk van de inkomsten van hun winkels en natuurlijk allerlei giften en donaties. “Wij proberen zo duurzaam mogelijk te werken. We zijn heel kritisch op wat we innemen en gooien zo min mogelijk weg. Als blijkt dat voor bepaalde producten totaal geen belangstelling is, nemen we ze niet meer in, of we proberen er een opkoper voor te vinden. Zo werken we voor eiken meubelen samen met een opkoper die ze naar Roemenië brengt. Datzelfde geldt voor kleding die wij niet in de winkel kunnen verkopen.”

Afval

“Zo zijn we een heel eind op weg in ons streven naar maximaal vijf procent afval, maar we kunnen nu niet veel verder meer. We hebben bepaalde producten, bijvoorbeeld babybadjes, die we alleen bij het afvalbrengpunt kunnen brengen, omdat we als bedrijf gezien worden. Als we de badjes klein maken, wat we geen probleem vinden, kunnen ze in de plastic container, maar die hebben wij niet als ‘bedrijf’. Dat betekent extra kosten voor ons, in plaats van opbrengsten voor Dorcas.” Sonja legt uit dat zij een stichting zijn en geen bedrijf, maar er geldt voor hen geen uitzondering.

“Wat het extra vervelend maakt, vind ik, is dat we die producten niet naar Zuid-Amerika kunnen verschepen. Hoe goed ze het daar misschien ook kunnen gebruiken. Kunststof en knuffels moeten eerst gedesinfecteerd worden en dat kost weer veel geld.”

Dorcas

heeft een winkel aan de Rijssensestraat 74a waar je tweedehands spullen en kleding kunt kopen. De opbrengst is bestemd voor mensen in nood in Oost-Europa, Afrika en het Midden-Oosten. De winkel wordt volledig gerund door een groot team vrijwilligers. De landelijke organisatie bestaat al veertig jaar en de winkel in Nijverdal zo’n dertig jaar.

Inleveren en kopen

Iedereen kan goederen inleveren, zolang deze heel en schoon zijn en nog functioneren. Dat wordt bij inname gecontroleerd. Maar je kunt natuurlijk ook komen winkelen. Kijk op dorcas.nl/winkels/nijverdal voor de openingstijden en meer informatie.

Manuela Nzenge
'Special One' Manuela gaat met Peter Douglas theater in 19 uur geleden
Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 18 mei, 13:45
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11