Erik neemt de envelop in ontvangst van een van de leerlingen van De Meander. Linksachter staan Jan Dirk en Wim, rechts meester Gerrit.
Erik neemt de envelop in ontvangst van een van de leerlingen van De Meander. Linksachter staan Jan Dirk en Wim, rechts meester Gerrit. Foto: A. van Ipenburg

‘We doen altijd graag iets extra’s bij de techniekdag’

Algemeen

NIJVERDAL - Een delegatie van groep 8 van basisschool De Meander mocht dinsdag 9 mei hun MBQ (Meander Barbecue) presenteren bij Stichting Noest en hen een mooi geldbedrag overhandigen. Het was voor de leerlingen de afsluiting van de techniekdag, die op 7 maart plaatsvond. In samenwerking met Brink Staalbouw hebben de leerlingen een leuke barbecue ontworpen en gemaakt, om die vervolgens te verkopen. De opbrengst hiervan hebben ze overhandigd aan Stichting Noest, die ook aan het project heeft meegewerkt, door de MBQ’s in elkaar te zetten.

Zo’n twee maanden geleden, op 7 maart, maakten leerlingen uit de groepen 8 van alle basisscholen kennis met techniek, tijdens de techniekdag. Diverse bedrijven verspreid door onze gemeenten stelden hun deuren open en namen de kinderen mee in de wondere wereld van techniek. “Veel mensen hebben nog het beeld dat je van techniek vies wordt”, zegt Jan Dirk Vossebelt, projectleider bij Brink Staalbouw. Hij is samen met collega Wim van de Merwe, lasinstructeur, aanwezig bij Stichting Noest, waar leerlingen van basisschool De Meander een mooi geldbedrag komen overhandigen. Tijdens de techniekdag hebben de leerlingen een Meander Barbecue (MBQ) gemaakt, die ze vervolgens aan ouders en bekenden hebben verkocht. De opbrengst, 600 euro, komt geheel ten goede aan Stichting Noest.

Meer dan rondleiding

“Wij doen altijd graag iets extra’s tijdens de techniekdag”, vertelt Jan Dirk. “De kinderen gewoon een rondleiding geven en een beetje mee laten werken is niet ons ding. We proberen altijd samen met de school en de leerlingen een product te bedenken dat zij zelf kunnen maken en waar ze iemand anders blij mee kunnen maken. In dit geval werd het een kleine barbecue.”

“Op school hebben we met z’n allen nagedacht, zijn een bedrijf begonnen en hebben flink reclame gemaakt voor de MBQ”, vertelt Gerrit ter Horst, leraar groep 8. “We hebben posters gemaakt, in overleg met Brink Staalbouw de prijs bepaald en de leerlingen hebben al hun ouders, vrienden en bekenden gevraagd of ze een MBQ wilden kopen. Daar is flink gehoor aan gegeven, met dit als resultaat.”

Presentatie bij Noest

Dinsdag 9 mei was het tijd het opgehaalde geld bij Stichting Noest te overhandigen aan bedrijfsleider Eric Braamhaar. In een volle kantine vertelden drie leerlingen over het project en presenteerden hun MBQ aan de aanwezige medewerkers. Ze kregen gelijk vragen als ‘hoeveel kost hij’ en ‘waar kan ik hem bestellen’, wat tot gelach leidde. De MBQ is slechts in een zeer beperkte oplage gemaakt en niet meer verkrijgbaar.

Samenwerking

Voor dit project hebben niet alleen Brink Staalbouw en basisschool De Meander samen gewerkt. De onderdelen van de MBQ, die de leerlingen tijdens de techniekdag gemaakt hebben, zijn door medewerkers van Noest in elkaar gezet tot een goed eindproduct. Zowel Noest als Brink en ook De Meander zijn erg blij met deze samenwerking. “Wij zijn noaber van Stichting Noest”, vertelt Jan Dirk. “Zo kunnen wij heel praktisch meewerken aan een inclusieve samenleving. We denken graag mee met Stichting Noest, hoe we kunnen samenwerken, welke werkzaamheden we kunnen uitbesteden en hoe we elkaar verder kunnen helpen.”

Burgerschap

“Dat past ook weer goed in de missie en visie van onze school, waarin burgerschap een belangrijke rol speelt”, vult Gerrit aan. “Naast diverse noodzakelijke dingen om in de wereld mee te komen, leren we onze leerlingen om te kijken naar hun medemens. Ook naar de mensen die iets meer moeite hebben het gangbare tempo van onze samenleving bij te benen. Daarom zijn we heel blij dat we samen met Brink Staalbouw dit project mochten doen. We zijn hier nu met een kleine delegatie uit groep 8, maar we hopen dat we met de hele groep een dag terug mogen komen, om te kijken hoe ze het geld besteed hebben en nog meer kennis over Stichting Noest op te doen.”

Techniek, maar dan anders

Jan Dirk merkt nogmaals op dat ze bij Brink Staalbouw graag nét iets meer doen tijdens de techniekdag. “We hebben natuurlijk bepaalde technieken waar we mee werken en we denken er graag over na hoe wij onze technieken op een andere manier kunnen benutten. Hoe we daarmee een ander kunnen helpen. Over het algemeen maken we grote staalconstructies, maar voor de techniekdag bedenken we iets kleins, waar de leerlingen zelf actief mee aan de slag kunnen. Zo hopen we hun creativiteit te stimuleren en te laten zien dat je met dezelfde techniek heel verschillende dingen kunt maken. Spreekt zo’n grote constructie je niet echt aan, het maken van de MBQ misschien wel, waardoor je uiteindelijk toch voor een technisch beroep kiest.”

Manuela Nzenge
'Special One' Manuela gaat met Peter Douglas theater in 18 uur geleden
Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 18 mei, 13:45
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11