Afbeelding

Gerdien op de thee bij Maryse Rumalaiselan

Algemeen

Deze keer niet bij iemand van 50+, maar bij een jongedame van 24 jaar oud. Deze slimme studente is bijna klaar met haar bachelor Biomedical Sciences aan de VU in Amsterdam. Door corona is ze destijds thuis blijven wonen, bij haar ouders in Nijverdal, en reist ze regelmatig op en neer naar de hoofdstad. Bovendien heeft ze in Nijverdal nog haar bijbaantjes in een supermarkt en als docente kickboksen. 

Maryse is allereerst Nijverdalse, maar daarnaast ook Molukse en wel van ‘de derde generatie’. Haar ouders zijn allebei ook Moluks en geboren in Nederland. Als enig kind groeide Maryse op aan de Paulus Potterstraat in een wijk met veel andere Molukse kinderen. Haar oma woonde dichtbij. Het was er altijd gezellig en iedereen liep bij elkaar in en uit. Familie en culturele aangelegenheden zijn voor Maryse heel belangrijk, ook nu ze zelf volwassen is. Het christelijke geloof heeft ze van huis uit meegekregen. In Nijverdal heeft de Molukse gemeenschap een eigen kerk en een cultureel centrum, de Stichting Bunga Tandjung. Maryse spreekt uiteraard vlekkeloos Nederlands, maar het leuke is dat ze ook Moluks-Maleis van haar oma heeft geleerd. Ze kan daardoor communiceren met haar familieleden die nog altijd op Ambon wonen.

Een paar jaar geleden heeft Maryse meegewerkt aan “De verbroken belofte”, een boek van Ditta op den Dries. Daarin komt de pijn van het verleden van de Molukkers aan bod, de behoefte aan erkenning en excuses, maar ook de mooie kansen voor de toekomst. “Laten we lessen leren uit het verleden en het Molukse verhaal blijven vertellen, ook aan de nieuwe generaties!”, is de moraal van het verhaal. Ik denk dat Maryse daar een uitstekend boegbeeld voor is. Modern, met het vizier vooruit, maar met oog voor het verleden.

Gerdien Groot Baltink

Bén jij of kén jij iemand bij wie Gerdien op de thee zou moeten? Stuur een e-mail naar redactie.hvn@dwfmedia.nl onder vermelding van ‘Gerdien op de thee bij’. 

Manuela Nzenge
'Special One' Manuela gaat met Peter Douglas theater in 8 uur geleden
Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 18 mei, 13:45
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11