Met de donaties konden Vincent, Prescilla en de rest van hun team en Oekraïense partners vorig jaar elk kind persoonlijk een cadeautje geven, natuurlijk met wat pepernoten en chocola.
Met de donaties konden Vincent, Prescilla en de rest van hun team en Oekraïense partners vorig jaar elk kind persoonlijk een cadeautje geven, natuurlijk met wat pepernoten en chocola.

‘Deze kinderen hebben geen keuze’

Algemeen

NIJVERDAL - Met alle ‘nieuwe’ brandhaarden in de wereld zou je het bijna vergeten, maar de oorlog in Oekraïne gaat onverminderd door. Stichting United we Stand weet dat als geen ander, want zij zamelen nog steeds goederen in en zijn nu bezig met een Sint/Kerst-actie.

“Dat is vorig jaar begonnen”, vertelt Vincent Ravenhorst, voorzitter van de stichting. “Natalija, onze contactpersoon bij de lokale overheid van Zjovkva stuurde ons toen een lijst met zo’n zeventig kindernamen en de vraag of wij konden helpen met cadeautjes. Het zijn allemaal kinderen die getroffen zijn door de oorlog. Ze hebben nog maar één ouder, of helemaal geen meer, of ze behoren tot de armsten van de armen. Daar zijn we natuurlijk in gesprongen en konden alle kinderen blij maken met cadeautjes. Het was heel ontroerend te zien hoe blij de kinderen ermee waren.”

Brief burgemeester

Dit jaar kwam er een brief van de burgemeester. “Die was gericht aan mij, maar natuurlijk bedoeld voor de hele stichting. De burgemeester sprak zijn dankbaarheid uit en vroeg ons nogmaals te helpen. Daar geven we natuurlijk graag gehoor aan, dus zijn we gelijk weer een actie opgestart. Mensen kunnen zich bij ons opgeven en krijgen dan de voornaam van een kind en zijn of haar leeftijd, zodat ze een geschikt pakketje kunnen samenstellen voor tien tot vijftien euro. Zo krijgen alle kinderen cadeautjes die echt bij hen passen en van eenzelfde waarde zijn. Daarnaast hopen we nog wat donaties te krijgen, zodat we de kinderen als extraatje kunnen verwennen met pepernoten en chocoladeletters. Een beetje onze Nederlandse traditie overdragen.” Vincent knipoogt erbij.


Het team dat het allemaal mogelijk maakt: Prescilla, Vincent, Natalija, Krzysiek en Oleg Volskyi, de burgemeester van Zjovkva (v.l.n.r.). 

Straten branden

Nog elke dag komen er berichten over raketaanvallen en bombardementen binnen bij Vincent. “Het is echt een verschrikking. Ik heb foto’s dat de straten letterlijk in brand staan.” Hij vindt het vreselijk dat wij van al die ellende hier in Nederland nog maar weinig in de media terugzien. “Er zijn actuelere brandhaarden die aandacht verdienen. En terecht, maar toch moeten we hier aandacht voor blijven hebben. Dit is nog lang niet voorbij. Zelfs als de oorlog straks afgelopen is, waar ik heel erg op hoop, ga ik door met de hulpverlening. Dat zullen ze namelijk nog lang nodig hebben. Alles is kapot. Als het niet komt door een raketaanval, is het wel kapotgeschoten, vernield of meegenomen. Kinderen kunnen daar met een laptop nog een beetje ‘naar school’, maar als de Russen langskomen nemen ze alles mee en is iedereen weer terug bij af. Het verschil tussen een beetje bijblijven of straks heel ver achterlopen. Deze kinderen hebben geen keuze. Ze kunnen nergens heen en zijn hun onschuld in één keer kwijt geraakt. Daarom is deze actie zo belangrijk. Wij kunnen hen weer heel even een onbezorgd kind laten zijn en hun ouders laten lachen, omdat ze een cadeautje krijgt.”

Vincent vertelt dat hij vorig jaar door een kleine man werd omhelsd. “Hij rook nogal naar alcohol, maar dat begreep ik meteen toen hij zijn verhaal vertelde. Hij had gevochten aan het front, maar zijn vrouw kwam om bij een Russische aanval en toen moest hij ineens alleen zijn kinderen opvoeden. Onze cadeautjes kwamen voor hem als een geschenk uit de hemel. Hij gaf me zelfs de badge van zijn uniform. Alleen al voor die blije gezichten zou ik dit werk mijn hele leven blijven doen.”

Je aanmelden voor deze actie kan via 06 30916166. Je krijgt dan alle benodigde informatie. Pakketjes moeten uiterlijk 20 november ingeleverd worden.

Manuela Nzenge
'Special One' Manuela gaat met Peter Douglas theater in 18 uur geleden
Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 18 mei, 13:45
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11