Maxim helpt met de finishing touch, maar laat de leerlingen vooral lekker zelf experimenteren met het materiaal en de kleuren. Met dank aan Emile Willems voor alle foto's.
Maxim helpt met de finishing touch, maar laat de leerlingen vooral lekker zelf experimenteren met het materiaal en de kleuren. Met dank aan Emile Willems voor alle foto's. Foto: Emile Willems

Maxim laat mensen genieten van kleur

Algemeen

NIJVERDAL - Toen de situatie in Belarus voor Maxim onhoudbaar werd, vluchtte hij en kwam twee jaar geleden in Nederland terecht. Na wat omzwervingen van azc naar azc, kwam hij in maart dit jaar in Nijverdal, waar hij inmiddels een fijne verblijfplaats heeft gevonden.

“Het leven was voor mij erg zwaar geworden in Belarus”, vertelt Maxim. “Ik maakte deel uit van de politieke oppositie en de overheid stelde me voor de keuze: naar de gevangenis gaan voor iets wat ik niet deed, of het land verlaten. Ze ontnamen mij niet alleen de mogelijkheid om te werken, maar ook om vrij te bestaan. Dus ben ik weggegaan.” Hij ziet er verslagen uit terwijl hij dit vertelt, maar leeft op als hij verder gaat. “Ik ben alles kwijtgeraakt, was alleen en moest mijn leven weer helemaal opbouwen. Hier kan ik weer van het leven genieten. In het azc in Arnhem kwam mijn talent als graffiti artiest ter sprake en toen werd ik voorgesteld aan een vrouw die graag een grote muurschildering in het gebouw wilde. Zij organiseerde activiteiten voor de kinderen in het azc en ik moest iets met mijn energie. Het was heerlijk om weer bezig te zijn. Ik heb er een vrolijk, kleurrijk geheel van gemaakt en symbolisch artikel 1 van de grondwet erop gezet.”

Vrijwilliger Jeannette hoorde van Maxims talent en kwam op het idee hem een workshop te laten geven op basisschool Talentrijk. Mede dankzij sponsoring van Goossen Te Pas Bouw, BMN bouwmaterialen en Stichting De Welle Jongerenwerk was er genoeg materiaal beschikbaar om de groep 8 leerlingen een prachtig canvas te laten maken. “Het is geweldig om met kinderen bezig te zijn”, vertelt Maxim. “Ik geef mijn talent en kennis graag door. Kinderen zijn heel onbevangen, zij zetten hun geest en hart open en maken zo de mooiste kunstwerken. Dat gaat eigenlijk vanzelf. Hun ideeën over welke kleuren goed bij elkaar passen, zijn vaak heel anders dan die van volwassenen. Tijdens de workshop liet ik zien wat je allemaal met kleuren kunt doen. Dat leverde leuke interacties op.”

Voor Maxim is kunstzinnig bezig zijn een heerlijk uitlaatklep. “Ik vergeet alles om me heen als ik bezig ben. Of ik nou een workshop geef aan kinderen of aan volwassenen, of een prachtige muurschildering maak, het is bijna een soort therapie. Creatief bezig zijn laat mij weer genieten van het leven. Ik zou graag legaal met jongeren aan het werk gaan, bijvoorbeeld op muren van oude fabriekspanden. Zij leren dan nog veel meer, zeker als we kunnen samenwerken met bekende artiesten.”


Maxim heeft het azc waar hij verbleef, voorzien van een prachtige muurschildering, inclusief artikel 1 van onze grondwet. - Foto: Maxim

Maxim is in gesprek met de gemeente over het mooier maken van de fietstunnel onder het spoor bij garage Konijnenbelt. “Dat blijkt wat lastig, want daar hebben ProRail en de provincie ook wat over te zeggen, maar de gemeente helpt mij heel goed. Zulke projecten, grauwe tunnels, zijn leuk om legaal met jongeren mooier te maken. Dat geeft een prettiger gevoel als je er doorheen fietst.”

Naast graffiti is Maxim graag in de weer met ‘gewoon’ schilderen en maakt hij ontwerpen voor opdrukken op bijvoorbeeld T-shirts of telefoonhoesjes. “Daar zou ik wel graag mijn beroep van maken. Er zitten veel prachtige beelden in mijn hoofd, die ik graag met iedereen zou delen.”

Op Talentrijk vinden ze het geweldig dat Maxim drie keer een workshop wilde geven. De leerlingen van groep 6, 7 en 8 zijn met een prachtig kunstwerk naar huis gegaan en hebben veel geleerd.

Maxim geeft graag meer workshops. Bij andere scholen, bedrijven of aan een groep vrienden. “Het is echt fijn”, zegt hij. “Even uit je hoofd, je handen iets moois laten maken.”

Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 10 uur geleden
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17