<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195474&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvannijverdal.com&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=744" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: NASA

Is de aarde nog wel zo uniek?

NIJVERDAL - Djoeke Schoonenberg verzorgt woensdag 20 februari een Sterrencollege bij de Sterrenwacht Hellendoorn. Na afloop heeft u de mogelijkheid om het planetarium en de koepel te bezoeken.

De laatste twintig jaar zijn er al zo'n vierduizend planeten ontdekt rondom andere sterren, de zogenaamde exoplaneten. Met die ontdekkingen worden vragen die de mensheid zich al duizenden jaren heeft gesteld weer extra actueel: Is er ander leven in het universum? Zijn er mogelijk andere door levend organismen bewoonde planeten? Hoe is ons zonnestelsel eigenlijk ontstaan?

Sinds de eerste exoplaneten werden ontdekt in de jaren '90, moesten de theorieën over hoe planeten ontstaan behoorlijk op de schop. Veel planeetontdekkingen kwamen als een grote verrassing omdat de gevonden planeten totaal niet lijken op de planeten in ons eigen zonnestelsel! Het meest ontdekte type planeet zijn de zogenaamde "super-aardes". Dit zijn planeten die op de aarde lijken qua samenstelling, maar een heel stuk groter zijn. Ook zijn er gigantische gasreuzen gevonden, groter dan Jupiter, die in slechts een paar dagen om hun ster heen draaien.

In het Sterrencollege gaat Djoeke Schoonenberg van de Universiteit van Amsterdam het hebben over haar onderzoek naar de vorming van planeten rondom jonge sterren. In het bijzonder gaat het over de mogelijke aanwezigheid van water op exoplaneten en de speurtocht naar tekenen van buitenaards water en leven. De bezoekers van dit college hebben de primeur: ze kunnen als eersten kennis nemen van de voorlopige uitkomsten van het boeiende onderzoek door Djoeke Schoonenberg.

Djoeke Schoonenberg heeft in 2012 haar bachelor Liberal Arts and Sciences behaald aan het University College Utrecht. Ze heeft daarna een jaar natuurkunde gestudeerd aan de Universiteit van Lund in Zweden, waarna ze terugkeerde naar Nederland en in de zomer van 2015 cum laude afstudeerde van de masteropleiding natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds oktober 2015 doet ze daar promotieonderzoek naar de vorming van planeten.

Wanneer?
Woensdag 20 februari. Aanvang: 20.00 uur. de deur gaat open om 19.30 uur. Entree kost acht euro. Kinderen betalen vier euro. Donateurs gratis entree.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195474&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvannijverdal.com&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=744" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
Auto zoeker
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195492&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvannijverdal.com&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=744" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195475&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvannijverdal.com&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=744" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>