Afbeelding
Foto: Sterrenwacht

Jeugdige astronomen geslaagd!

Algemeen

NIJVERDAL - Onlangs kwam er een vreugdevol einde aan de cursus "astronomie voor jongeren". Na vijf zaterdagmiddagen op de Sterrenwacht in Nijverdal konden de jonge deelnemers het certificaat van een geslaagde cursusdeelname in ontvangst nemen.

Dat gebeurde op de Sky-Walk van de sterrenwacht vlak onder de grote radiotelescoop en de koepel. Het was een boeiende cursus waarin eenvoudige theorie werd afgewisseld met praktische voorbeelden en opdrachten. Zo werd uitgebreid kennis gemaakt met het zonnestelsel maar ook werden bijvoorbeeld de afstanden in het heelal, de kometen, telescopen en de ruimtevaart behandeld. Tijdens de vijf lessen was er tijd voor de praktijk van sterrenkunde zoals: het maken van een sterrenkaart, een handspectroscoop en demonstratieproeven, enz... Natuurlijk konden de jeugdige astronomen op een speciale waarneemavond door de grote telescopen kijken.

Milky Way en Mars
Het planetariumbezoek was één van de vele hoogtepunten van de cursus en mede daardoor kwam het dat de jonge cursisten - zonder uitzondering - heel erg tevreden waren over de inhoud van de cursus en de docenten. Dat zou misschien ook iets te maken kunnen hebben met de diverse versnaperingen die ze regelmatig kregen, zoals "Milky Way en Mars repen". Maar nee... Aan de gezichten is wel af te lezen dat ze het oprecht echt naar hun zin hebben gehad. Dat gold overigens ook voor de docenten Jan Hut en Kees Kaspersma die vonden dat de klas zich gedurende de vijf zaterdagmiddagen heel goed had gedragen. Degene die ook een grote bijdrage aan de cursus leverde met drankjes, marsjes en milky ways, was Ria Schiphorst, helaas staat deze trouwe verzorgster niet op de foto.

Sterrencollege
Op donderdagavond 18 april komt Prof. Dr. S Bentvelsen een college houden bij de sterrenwacht over de zoektocht naar de allerkleinste deeltjes in de natuur. Een zoektocht zoals dat gebeurt met de grote CERN deeltjesversneller in Geneve. Het bestuur van de Sterrenwacht Hellendoorn is erg ingenomen het feit dat prof. Bentvelsen bereid is gevonden om af te reizen naar Nijverdal. Voor dit sterrencollege van bijna twee uur wordt dan ook een grote opkomst verwacht. Aanvang: 20.00 uur.

René en José geflankeerd door hun zonen, voor hun bedrijfspand in Haarle. Trots dat ze al 25 jaar met veel plezier dit bedrijf runnen.
'Zijn trots op wat we bereikt hebben' 1 uur geleden
Afbeelding
LSVN houdt weer een Straat- en wijktoernooi 2 uur geleden
Afbeelding
Twee keer goud voor G.V. Fysion in regiofinale 4 uur geleden
Afbeelding
Ashley en Fayèn turnen individuele finale 4 uur geleden
Afbeelding
Goede prestaties, geen kans op medailles door een tekort aan juryleden 5 uur geleden
Senioren dames en jeugd heren
Veel medailles voor springers G.V. Fysion 5 uur geleden
Afbeelding
Column: Eigendomsverkrijging door verjaring 8 uur geleden
Afbeelding
Mooie opening WK Enduro voor Kaiya Brouwer 10 uur geleden