Afbeelding
Foto: Willem Heijdeman

Inhuur-herder voor kudde Lemelerberg gezocht

Algemeen

REGIO - De schaapskudde van Landschap Overijssel blijft de Lemelerberg begrazen, alleen niet meer in eigendom van de organisatie. Dit besluit nam de stichting omdat het managen van een drie keer zo grote kudde niet door haar te organiseren is.

Deze uitbreiding is nodig om het groeiende areaal heide op de berg te kunnen blijven begrazen. De kudde zal moeten groeien naar ruim 750 schapen. Daarom zoekt Landschap Overijssel een herder die de huidige kudde kan overnemen, zal uitbreiden tot de benodigde 750 schapen en hiermee voortaan de heide zal begrazen. Vanaf 2020 wil de organisatie met deze inhuur-herder aan de slag.

Uitbreiding

De huidige schaapskudde bestaat uit ruim 250 Veluwse heideschapen, een zeldzaam huisdierras in Nederland. Landschap Overijssel vindt het vanuit cultuurhistorisch oogpunt van belang om dit oorspronkelijke ras, dat al eeuwen als landschapsbeheerder fungeert, te beschermen. De huidige kudde zal dan ook door de nieuwe herder overgenomen worden. Daarnaast streeft de organisatie ernaar dat de 500 nieuwe schapen ook Veluwse heideschapen zijn. De huidige kudde blijft dus de Lemelerberg begrazen, alleen met 500 'collega's' extra en onder toezicht van een andere herder. Naast een grotere schaapskudde, kunnen de bezoekers van de Lemelerberg blijven genieten van de grazende en rondtrekkende schaapskudde van Veluwse heideschapen. Wat de bezoeker zal ervaren, is dat over een paar jaar de heide nog vitaler is, waardoor het een leefomgeving van meer vogels, reptielen en insecten wordt. Nog meer natuurbeleving op deze prachtige berg dus.

Areaal heide neemt toe

Het areaal heide op de Lemelerberg neemt toe. Dat is zeer positief en iets waar Landschap Overijssel samen met vele partners al jaren aan werkt. Deze uitbreiding betekent dat de huidige kudde van ruim 250 schapen niet meer groot genoeg is om de heide voldoende te begrazen. Landschap Overijssel beheert haar heideterreinen al tientallen jaren met schaapskuddes. De schapen voorkomen dat de heide dichtgroeit met gras. Daarnaast zijn schapen goed voor de biodiversiteit.

René en José geflankeerd door hun zonen, voor hun bedrijfspand in Haarle. Trots dat ze al 25 jaar met veel plezier dit bedrijf runnen.
'Zijn trots op wat we bereikt hebben' 7 uur geleden
Afbeelding
LSVN houdt weer een Straat- en wijktoernooi 9 uur geleden
Afbeelding
Twee keer goud voor G.V. Fysion in regiofinale 10 uur geleden
Afbeelding
Ashley en Fayèn turnen individuele finale 11 uur geleden
Afbeelding
Goede prestaties, geen kans op medailles door een tekort aan juryleden 11 uur geleden
Senioren dames en jeugd heren
Veel medailles voor springers G.V. Fysion 12 uur geleden
Afbeelding
Column: Eigendomsverkrijging door verjaring 15 uur geleden
Afbeelding
Mooie opening WK Enduro voor Kaiya Brouwer 16 uur geleden