Afbeelding

Hoe is het toch met...Bernard Kobes

Algemeen

Hij is al 28 jaar geleden vertrokken uit de gemeente Hellendoorn, maar nog steeds voelt Bernard Kobes (73) zich meer dan welkom wanneer hij hier op bezoek is. Niet zo gek, want zowel docent als wethouder/ locoburgemeester heeft hij een onuitwisbare indruk achtergelaten.

Kobes werkte van 1975 tot 1986 op College Noetsele als leraar geschiedenis en staatsinrichting. Daarnaast was hij actief in de gemeenteraad en het college van Hellendoorn. Op de vraag of onderwijs en politiek goed te combineren is, geeft de Enternaar aan dat het juist een hele goede combinatie is. "Met een mooi lesrooster en veel lesuren in de ochtend, had ik elke middag zeeën van tijd. Dit kon ik inzetten voor mijn politieke hobby", vertelt Kobes.

In 1986 werd Bernard Kobes gekozen tot wethouder, met mooiste portefeuille, die er is: financiën, economische zaken en sociale zaken. "Als docent geschiedenis verdiepte ik me elke dag in het verleden en als wethouder kon ik me in gaan zetten voor de toekomst. Ik werkte samen met het college en de raad aan de versterking van de lokale en regionale economie op een moment, dat de werkloosheid erg groot was. Eerst nog onder leiding van burgemeester Ter Haar Romeny en later burgemeester Boer. Ik kijk met heel veel plezier terug op mijn tijd in deze gemeente en College Noetsele. Er zijn leerlingen geweest in de jaren als docent die ik nooit meer vergeet. En als wethouder en raadslid heb ik samen met het college mooie dingen weten te verwezenlijken."
In 1991 vertrok Kobes naar de gemeente Zwartsluis om daar als burgemeester aan de slag te gaan. In de jaren daarna volgden Ommen, Wierden en Twenterand. "Als burgemeester ben je altijd met vele dingen tegelijk bezig. Het is een ontzettend mooie baan, maar wel veeleisend. Inmiddels ben ik al negen jaar met pensioen en leef ik mijn leven in een ander tempo en in andere netwerken."
Stilzitten kent de Enternaar echter niet. Wie vorige week de Tubantia heeft gelezen, kon zien dat Kobes nog steeds geïnteresseerd is in de politiek. Een grote wens ging in vervulling: een gesprek met minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. "Bij het onderwerp A35/N35 klopt mijn hart altijd sneller", lacht de oud-wethouder. "Ik houd de ontwikkelingen rondom het wegennet nog steeds bij. Voor plaatsen als Nijverdal en Wierden is het een must om aangesloten te zijn op een 4-baans autosnelweg. Dat zorgt voor sociale en economische contacten en voor een goede werkgelegenheid in het dorp. Adequate verbindingen tellen. "

En andere grote hobby voor Kobes is het voetbal en wielrennen. Bij de start van zijn pensioen werd hij benaderd door het Nederlands Dagblad om artikelen van wedstrijden in de Topklasse te schrijven. Inmiddels is er veel veranderd in voetballand en speelt nog maar één club uit de regio van Kobes in de Tweede divisie zoals dat nu heet. "Het is geweldig om deze beschouwingen te schrijven. Je beleeft de wedstrijd op een andere manier. Het is de kunst om een artikel aan te leveren met meer achtergronden en sfeer, een artikel dat boeit!"

Kortom, deze actieve Enternaar hoeft zich zeker niet te vervelen.

Foto: sv Spakenburg/ Theo Hertog pr

Afbeelding
Mooie opening WK Enduro voor Kaiya Brouwer 57 minuten geleden
Afbeelding
Laatste schooldag van CSG Reggesteyn FOTO's 1 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 1 uur geleden
Afbeelding
BoekStart Voorleesuurtje vol leuke verhaaltjes 3 uur geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 15 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 17 uur geleden
Bas en Tim leverden beide mooie prestaties afgelopen weekend.
Fysion boekt mooie resultaten op NK-heren turnen tweede divisie 18 uur geleden
Afbeelding
Bootcamp for Kids in de meivakantie 21 uur geleden